Αν έχεις στόχο να χάσεις μερικά κιλά και αναζητάς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να πετύχεις τον στόχο σου πιο εύκολα, τότε είσαι στο κατάλληλο άρθρο. Ξυπνάς το πρωί και φορτώνεις στο αμάξι τα ταπεράκια με τα γεύματα της ημέρας και την τσάντα γυμναστικής για να πας κατευθείαν στην προπόνηση μετά τη δουλειά. Μήπως όμως μια αλλαγή σε αυτή την τελευταία συνήθεια μπορεί να σε ωφελήσει;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η πρωινή γυμναστική μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη στο «ταξίδι» της απώλειας βάρους, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους. Η μελέτη, δημοσιεύθηκε μέσα στον Σεπτέμβρη του 2023 στο Obesity και διαπίστωσε ότι τα άτομα που ασκούνται μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ. είναι σε θέση να διαχειριστούν και να διατηρήσουν καλύτερα το βάρος τους από εκείνους των οποίων το πρόγραμμα άσκησης πραγματοποιούταν το απόγευμα ή το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι μελετητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.285 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του 2003 έως 2006 των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν με βάση τις συνήθειες της σωματικής δραστηριότητας τους: πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Κάθε συμμετέχων φορούσε ένα επιταχυνσιόμετρο, ένα εργαλείο που μετράει την επιτάχυνση του σώματος, στο δεξί ισχίο του κατά τη διάρκεια των ωρών προπόνησης του για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας για τέσσερις διαδοχικές ημέρες έως και επτά ημέρες, μετά τις αρχικές τους εξετάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν χαμηλότερες και το μέγεθος της μέσης μικρότερο για τα άτομα που έκαναν τις πρωινές ώρες προπόνηση, απ’ ό,τι αργότερα μέσα στην ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα άτομα που επέλεγαν να ασκούνται απόγευμα ή βράδυ.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσε να είναι ότι η νυχτερινή νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να στρέφεται στην οξείδωση του λίπους για χρήση ενέργειας κατά τις βέλτιστες ώρες πρωινής προπόνησης.

Όμως, υπάρχουν στοιχεία της μελέτης που αφήνουν έξω ορισμένες εκτιμήσεις. Αν θέλουμε να καταλάβουμε αν υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ μιας παρέμβασης και ενός αποτελέσματος, πρέπει να γίνει μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου. Επίσης, πάνω από το 75% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν λευκοί, οπότε δεν πρόκειται για έναν ποικιλόμορφο ή αντιπροσωπευτικό πληθυσμό μελέτης.

Στην έρευνα, επίσης, υπήρχε έλλειψη ελέγχου σχετικά με το πόσες θερμίδες κατανάλωνε κάθε συμμετέχων κατά τη διάρκεια της ημέρας – αυτό έχει τεράστια σημασία στην έρευνα σχετικά με τον ΔΜΣ.

Θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο να γυμνάζεσαι εκείνες τις πρωινές ώρες με άδειο στομάχι καθώς και σύμφωνα με άλλες έρευνες η άσκηση κατά τη διάρκεια μιας νηστείας μπορεί να μειώσει τη συνολική ποσότητα θερμίδων που τρώει κάποιος σε 24 ώρες. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Όπως και να χει όμως, η συνεπής άσκηση σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι ευεργετική για τη συνολική σου υγεία, ανεξαρτήτως της ώρας που πραγματοποιείται. Αν βάλεις στον εαυτό σου τον παράγοντα της τελειότητας, αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο και είναι πολύ πιθανό να μην γυμναστείς καθόλου.