Εάν μόλις ξεκίνησες να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή τώρα αποφάσισες να εντατικοποιήσεις τις επισκέψεις σου, θυμήσου πως δεν είσαι μόνη. Η άσκηση είναι σίγουρα εξαιρετικά προσωπική υπόθεση για τους περισσότερους και είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι όλοι ξεκινούν από κάπου, οπότε οι ατυχίες και οι άβολες στιγμές είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Ανακάλυψε παρακάτω μερικές συμβουλές, για να αισθάνεσαι πιο άνετα στο γυμναστήριο.
1. Εκμεταλλεύσου τις παροχές του γυμναστηρίου
Όταν πηγαίνεις σε ένα γυμναστήριο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς όλα όσα προσφέρονται, επειδή, βασικά, πληρώνεις για αυτό. Πάρε, για παράδειγμα, την εισαγωγική ξενάγηση. Εάν το γυμναστήριό σου απέτυχε να στο προσφέρει αυτό, ρώτησε στη reception εάν κάποιος είναι πρόθυμος να σου κάνει μια ξενάγηση. Η εξοικείωση με τους χώρους θα σε βοηθήσει να αισθανθείς περισσότερη αυτοπεποίθηση, όταν βρίσκεσαι εκεί.
Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν, επίσης, μια δωρεάν ατομική προπόνηση για νέα μέλη. Μην την απορρίψεις. Οι προπονητές θα σε γνωρίσουν, θα μάθουν τους στόχους σου και θα απαντήσουν σε απορίες και ανησυχίες σου. Οι προπονητές που βρίσκονται εκεί είναι (σχεδόν) πάντα πρόθυμοι και ικανοί να σου διδάξουν τη σωστή τεχνική για μία άσκηση, ώστε να την ενσωματώσεις στην προπόνησή σου, χωρίς το ρίσκο τραυματισμού.
2. Μάθε ποιες είναι οι ώρες αιχμής
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι απαραίτητο. Η καθημερινότητα μπορεί να μη βοηθάει να προγραμματίσεις τις προπονήσεις σου, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να γνωρίζεις πότε θα έχει πολύ κόσμο – νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ώστε να μπορείς να το αποφύγεις ή να έρθεις ψυχολογικά προετοιμασμένη.
3. Πήγαινε με έναν φίλο
Υπάρχει κάτι καλύτερο; Όχι μόνο είναι ωραίο να έχεις κάποιον εκεί για να συνομιλείς στα ενδιάμεσα διαλείμματα, αλλά ένας φίλος θα σου δώσει αυτό το επιπλέον κίνητρο που ποτέ δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν.
4. Φόρεσε κάτι που σου αρέσει
Όταν φοράς αυτό που σου αρέσει, αυτόματα, θα αισθανθείς καλύτερα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ειδικά δε, όταν μιλάμε για τα ρούχα του γυμναστηρίου. Κι αν ακόμα αναζητάς κίνητρο, ένα καινούριο αθλητικό σετ είναι πολύ πιθανό να σε βοηθήσει. Δοκίμασέ το!
5. Δες βίντεο στο YouTube
Αν δεν γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα ή να κάνεις μία συγκεκριμένη άσκηση, σίγουρα δεν είσαι μόνη. Γι’αυτό στην προκειμένη περίπτωση, μετά τον προπονητή του γυμναστηρίου, το YouTube είναι ένας ακόμα «σύμμαχος» σου. Μελέτησε βήμα-βήμα τις ασκήσεις που σε ενδιαφέρουν και μπορείς να μαγνητοσκοπήσεις τον εαυτό σου, ώστε να δεις την τεχνική σου.
6. Μπες σε ένα group
«Σπάσε» το πρόγραμμα της εβδομάδας και μπες σε ένα ομαδικό μάθημα που σε ιντριγκάρει. Έτσι θα προκαλέσεις το σώμα σου με διαφορετικό τρόπο και θα κοινωνικοποιηθείς.
7. Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια
Οι γυμναστές που βρίσκονται στο γυμναστήριο είναι περισσότερο από πρόθυμοι για να σε βοηθήσουν και να σου δείξουν την τεχνική μίας άσκησης που σε προβληματίζει. Βεβαιώσου πως ο γυμναστής δεν κάνει κάποιο personal μάθημα τη στιγμή που θέλεις να σε βοηθήσει.
8. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου
Στο τέλος της ημέρας, το να σκοντάψεις πάνω από έναν αλτήρα, να χάσεις την ισορροπία σου κατά τη διάρκεια της άσκησης, να μπεις σε λάθος τάξη ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί… άστο να συμβεί. Μην το βλέπεις ως μια κακή μέρα στο γυμναστήριο ή ως κάτι που σε χαρακτηρίζει. Μπορεί να συμβείν στον οποιοδήποτε. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να ξέρεις ότι έχεις κάνει ήδη το πρώτο και σημαντικότερο βήμα: έχεις πάει στο γυμναστήριο, για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να γίνεις πιο δυνατή από ό,τι ήσουν την προηγούμενη μέρα.