Αν το επάγγελμά σου δεν είναι το άθλημά σου με πολύ συγκεκριμένο προγραμματισμό προπονήσεων και διατροφής, τότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι πως πολλές φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε συνεπείς σε μία ρουτίνα άσκησης, διατηρώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό και την προσμονή.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο πειραματισμών και… fitness στοχασμών, οι παρακάτω προτάσεις συνοψίζουν ό,τι με έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα να διατηρώ το κίνητρό μου, αλλά και να είμαι οκ όταν το έχω χάσει. Κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τη ρουτίνα άσκησής σου ή να δημιουργήσεις για πρώτη φορά μία καινούρια, τότε σίγουρα θα αποκομίσεις κάτι, διαβάζοντας τη συνέχεια.

1. Ανακάλυψε το πραγματικό κίνητρο

Η αλήθεια είναι πως θα γυμναστείς μόνο εάν έχεις ένα ισχυρό, προσωπικό κίνητρο. Ασκήσου για το καλό της ψυχικής σου υγείας. Ασκήσου γιατί κάθεσαι όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή. Ασκήσου γιατί θα αισθανθείς καλύτερα μέσα στο σώμα σου. Τα δικά μου κίνητρα για άσκηση ήταν, ανέκαθεν, η ικανοποίηση, η ευχαρίστηση, η αυτοπεποίθηση, η ανάγκη να αποφορτιστώ από την πολυάσχολη καθημερινότητα και να διευρύνω τα σωματικά μου όρια. Το δικό σου κίνητρο ποιο είναι;

2. Παράλειψε μια για πάντα τα workouts που δεν σου αρέσουν

Ακούγεται πολύ προφανές, αλλά είναι; Το τρέξιμο δεν σου πολυαρέσει, αλλά να που είναι trend, η αναρρίχηση είναι ό,τι πρέπει για μερικά Instagram stories και το surf είναι πολύ ωραίο, αρκεί να μη δεις κύμα να έρχεται καταπάνω σου γιατί θα χάσεις την ψυχραιμία σου. Αυτή η «λογική» δεν δημιουργεί γερές βάσεις για να κρατήσεις την άσκηση στη ζωή σου με συνέπεια, χαρά και ευχαρίστηση. Για να αντιληφθείς τι πραγματικά σε γεμίζει, χρειάζεται να δοκιμάσεις και να παραδεχτείς πολλές φορές πως κάτι δεν σου ταιριάζει και δεν σε καλύπτει, όσο κι αν θα ήθελες να συμβαίνει το αντίθετο. Η πιο μεταμορφωτική στιγμή είναι, πράγματι, εκείνη που αποδέχεσαι πως δεν χρειάζεται να κάνεις surf και να παλεύεις με τα κύματα, για να έχεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν: ανάλαφρα, κυματιστά μαλλιά σα να βγήκες μόλις από τη θάλασσα – ένα salt spray αρκεί.

Διάβασε επίσης: Ποιο είναι το μέλλον του fitness;

3. Μην νιώθεις ενοχές

Δεν σου αρέσει η γυμναστική και αυτό είναι οκ. Δεν είναι λάθος. Μάλλον, ευθύνονται τα γονίδια, ο τρόπος που μεγάλωσες, ή κάποιος κακός προπονητής που σε έκανε να πηγαίνεις στο λύκειο μόνο με τζιν την ώρα της γυμναστικής. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία, για να μην κινήσεις το σώμα σου ποτέ ξανά. Εστίασε περισσότερο στο να επιτρέψεις στον εαυτό σου να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να κυριεύεται από ενοχές επειδή δεν του αρέσει η άσκηση. Αν γυμνάζεσαι για να αισθανθείς καλύτερα – σωματικά και πνευματικά -, το shaming στον εαυτό σου δεν είναι μόνο μια μη βιώσιμη προσέγγιση, αλλά και αντίθετη με τους στόχους σου.

4. Ξεκίνα με ένα personal μάθημα

Η επένδυση σε μία ατομική προπόνηση είναι ο ιδανικός τρόπος να δοκιμάσεις ένα νέο workout – ειδικά, όταν πρόκειται για online. Τα μαθήματα μέσω Zoom είναι μια μικρή «όαση» στην καρδιά της πανδημίας και των lockdowns, αλλά έιναι δύσκολο να ακολουθήσεις τον ρυθμό ενός group με 20 συμμετέχοντες μέσα από μία μικρή οθόνη. Κι αν η γυμναστική δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, το φόρτε σου είναι πολύ πιθανό μία τέτοια προπόνηση να σε αποθαρρύνει από το να συνεχίσεις. Έπειτα, μπορείς να ενσωματωθείς σε κάποιο group ή να συνεχίσεις με τα personal workouts.

5. Υποστήριξε τα τοπικά γυμναστήρια και studios

Στο σύμπαν του Διαδικτύου θα βρεις απεριόριστες επιλογές για γυμναστική στο σπίτι – από τo YouTube μέχρι το IGTV. Αποφασίζοντας, όμως, να υποστηρίξεις ένα τοπικό γυμναστήριο / studio, αφενός υποστηρίζεις έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας που βιοπορίζεται από αυτό και αφετέρου έρχεσαι σε επαφή με άλλους, πραγματικούς ανθρώπους που μένουν κοντά σου. Έτσι, γίνεσαι μέρος μίας κοινότητας που μπορείς να συναντήσεις virtual, αλλά και δύο στενά παρακάτω από το σπίτι σου.

6. Βρες το βασικό κριτήριο επιλογής σου

Προσωπικά, έχω πλέον συμπεράνει πως δεν μπορώ να παραμείνω συνεπής για πολύ καιρό σε ένα είδος προπόνησης, για το οποία χρειάζεται να οδηγήσω για περισσότερο από 10 λεπτά ή να ξυπνήσω πολύ νωρίς το πρωί. Γι’αυτό, η απόσταση του γυμναστηρίου από το σπίτι μου αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής. Μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, σκέψου, τι είναι αυτό που τις περισσότερες φορές σε αποτρέπει να πας προπόνηση; Η απόσταση του γυμναστηρίου από τη δουλειά ή το σπίτι; Η ατμόσφαιρα και ο κόσμος του συγκεκριμένου γυμναστηρίου; Το προχωρημένο επίπεδο των υπόλοιπων ατόμων του group σου; Η ένταση της προπόνησης μετά από μία πραγματικά δύσκολη ημέρα; Δίνοντας απάντηση σε αυτή τη βασική ερώτηση, θα καταλάβεις τι τροποποιήσεις χρειάζεται να κάνεις.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική;

7. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Όταν ξεκινάς κάτι καινούριο χρειάζεται χρόνος για να γίνει ρουτίνα και για να δεις το αποτέλεσμα που οραματίζεσαι. Ακόμα και μία προπόνηση την εβδομάδα είναι καλύτερη από το καθόλου. Δώσε χώρο και χρόνο στο σώμα σου και στο μυαλό σου να αφομοιώσει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ξεκίνα με ένα βήμα τη φορά. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ ξανά, ο στόχος για προπόνηση 5 φορές την εβδομάδα είναι μη ρεαλιστικός.

8. Βγες έξω από την comfort zone σου

Πραγματικά, δοκίμασέ το! Ξέρω, είναι δύσκολο και θα αισθανθείς άβολα και πως όλοι σε κοιτούν. Αλλά, μάντεψε: κανείς, εκείνη τη στιγμή, δεν νοιάζεται για το τι κάνεις εσύ. Όπως εσύ, έτσι και όλοι όσοι βρίσκονται εκεί, έχουν εστιάσει στον εαυτό τους και έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με εσένα.

9. Γυμνάσου μαζί με έναν φίλο / η

Το ξέρω. Το έχεις διαβάσει πολλές φορές, αλλά όταν ξέρεις πως θα πας μαζί με κάποιον προπόνηση, θα το σκεφτείς διπλά πριν το ακυρώσεις. Επιπλέον, ο ένας δίνει κίνητρο στον άλλον για τις δύσκολες ημέρες που ο καναπές μοιάζει με παράδεισο.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει κάποια μαγική, αόρατη δύναμη που θα σε τηλεμεταφέρει στο γυμναστήριο. Αλλά ναι, υπάρχει η δική σου εσωτερική δύναμη που θα σε εμπνεύσει να δημιουργήσεις νέες συνήθειες με θετικό αντίκτυπο για την υγεία σου. Και η άσκηση είναι σίγουρα μία από αυτές.