Κλάματα, αγκαλιές που δεν τελειώνουν και ξαφνικές αδιαθεσίες… τα συμπτώματα της ασθένειας με το διακριτικό όνομα “δεν-θέλω-να-πάω-στο-σχολεί-τιδα” είναι ίδια και απαράλλαχτα χρόνια τώρα. Η “ασθένεια” προσβάλει κυρίως παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κατά τον πρώτο χρόνο του σχολείου ή του παιδικού σταθμού, με τα συμπτώματα να επανεμφανίζονται κάθε φθινόπωρο. Αν σου θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να… πάσχει και το δικό σου μικρούλι.

Στην πραγματικότητα, το άγχος αποχωρισμού το βιώνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι μαμάδες και γι’αυτό δεν είναι ποτέ απλό το να πεις σε μια μαμά ένα κλισέ όπως το “μα, πρέπει να είσαι ήρεμη για να είναι κι αυτό”. Γιατί εκείνη τη στιγμή της ζητάς να πάει κόντρα και στο δικό της συναίσθημα καθώς και σε εκείνο του παιδιού της.

Αρκετή θεωρία για σήμερα! Για να περάσουμε στη δράση, η μαμά και blogger, Joanne Goddard του Cup of Jo, βρήκε τον πιο τρυφερό και αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσει λίγο το άγχος αποχωρισμού των παιδιών στο σχολικό τους ξεκίνημα. Βλέποντας μια μέρα τον μικρό της γιο βουρκωμένο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του είπε “Ει, θα διαβάσεις μία στίβα βιβλία μαζί μου, πριν κοιμηθείς;” “Ναι” είπε εκείνος. “Είσαι σίγουρος; Θέλω πάρα πάρα πάρα πολύ να διαβάσουμε παρέα. Μου υπόσχεσαι πως θα γίνει;” “Ε ναι!” είπε εκείνος γελώντας. Κι έπειτα της έδωσε μια αγκαλιά και έτρεξε στην αυλή του σχολείου.

Από τότε κάθε φορά που βλέπει τα παιδιά της να δυσκολεύονται να την αποχωριστούν, η Joanne ζητά να της υποσχεθούν πως θα περάσουν χρόνο μαζί, κάνοντας μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, την ίδια ημέρα. Αναρωτιέσαι γιατί λειτουργεί; Γιατί αφενός αντί για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί, η προσοχή ρίχνεται στη λαχτάρα του γονιού να είναι μαζί του το απόγευμα και αφετέρου βάζει το παιδί σε μια θέση “ισχύος”. Βλέπεις, συνήθως τα παιδιά είναι εκείνα που ζητούν από τους γονείς να τους υποσχεθούν πως θα περάσουν μαζί χρόνο. Όταν όμως οι ρόλοι αντιστρέφονται από τον ίδιο τον γονιό, είναι σαν μια σιωπηλή εγγύηση πως εκείνος θα είναι 100% εκεί. Έτσι το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά γνωρίζοντας πως αφενός η ημέρα του στο σχολείο θα τελειώσει και πως στο τέλος της οι γονείς του θα είναι εκεί.

Εσύ ποια μικρά τρικ χρησιμοποιείς για να κάνεις τον αποχωρισμό πιο εύκολο;