Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι εκείνη που μπορείς. Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι εκείνη που επιθυμείς. Η καλύτερη ώρα για γυμναστική σύμφωνα με την επιστήμη είναι αυτή και η καλύτερη ώρα για γυμναστική σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική προϋποθέτει την κατανόηση του Yin και του Yang. Γι’ αυτή, με απλά λόγια, θα μιλήσουμε σήμερα.

Το Yin και το Yang είναι δύο συμπληρωματικές, αλληλοεξαρτώμενες και αντίθετες δυνάμεις. Η μέρα είναι κατά κύριο λόγο Yang (ήλιος, φως, ενέργεια, ζέστη, εξωστρέφεια) και η νύχτα είναι Yin (σελήνη, σκοτάδι, ακινησία, κρύο, εσωστρέφεια).

Για να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, η ενέργεια του Yang πρέπει να υπερισχύει της ενέργειας του Ying. Και για να απολαμβάνουμε έναν καλό ύπνο, το βράδυ η ενέργεια του Ying πρέπει να υπερισχύει του Yang.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε περισσότερη ενέργεια Yang για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και τις υποχρεώσεις μας, επομένως η πρωινή γυμναστική είναι μία σοφή επιλογή, καθώς η ενέργεια Yang στο σώμα μας ενεργοποιείται αβίαστα, για να συγχρονιστεί με τη φύση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ενέργεια Ying ξεκινά να προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Γι’αυτό τη νύχτα συνιστάται περισσότερο η ήπια γυμναστική, όπως yoga ή tai chi, ώστε η ενέργεια Yang να μην ενεργοποιείται και να μην παρεμποδίζει τη χαλάρωση και τον ύπνο.

Όμως… μην εγκλωβίζεσαι! Πειραματίσου, δοκίμασε και ανακάλυψε ποια είναι η ιδανική ώρα άσκησης για σένα! Έτσι κι αλλιώς, αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.