Πώς θα κοιμάμαι καλά; Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο καλής υγείας και ευ ζην γενικότερα. Αλλά, πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιμήθηκες εύκολα, χωρίς προσπάθεια και ξύπνησες έχοντας απολαύσει τον ύπνο σου; Περίπου πριν 2 χρόνια, ίσως; Βγάζει νόημα…

Η αϋπνία έγινε πανδημικό φαινόμενο και οι ειδικοί επινόησαν μέχρι και όρο για αυτή: ‘coronasomnia’ ή ‘Covid-somnia’ (corona + insomnia, δηλαδή κορωνοϊός + αϋπνία).  Στη Μεγάλη Βρετανία, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University of Southampton, τον Αύγουστο του 2020, βρέθηκε πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αϋπνίες έγιναν 1 στους 4 (από 1 στους 6). Στην Κίνα τα ποσοστά αϋπνίας αυξήθηκαν από 14.6% στο 20% κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του lockdown. Ενώ το 40% των ερωτηθέντων σε έρευνες στην Ιταλία και την Ελλάδα, τον Μάιο του 2020, απάντησαν πως υποφέρουν από αϋπνία.

Πώς θα κοιμάμαι καλά;

Μερικές συμβουλές των ειδικών που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ξανά έναν ποιοτικό ύπνο:

Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης από το απόγευμα και μετά

Η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδιαίτερα στο φλιτζάνι του πρώτου πρωινού καφέ. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται αργά μέσα στην ημέρα, η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να εμποδίσει το σώμα σου να χαλαρώσει το βράδυ. Σε μία μελέτη βρέθηκε πως η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 6 ώρες πριν τον ύπνο είχε σημαντική, αρνητική επίδραση στην ποιότητα του.

Πώς θα κοιμάμαι καλά; Επίλεξε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι που σου ταιριάζει

Ένα άνετο στρώμα και κρεβάτι είναι βασικά για να απολαύσεις έναν καλό ύπνο. Η επιλογή σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (προσωπική προτίμηση, θέση ύπνου κ.ά.).

Διάβασε σχετικά: Πώς να διαλέξω στρώμα;

Διάβασε σχετικά: Πώς να διαλέξω μαξιλάρι;

Το ιδανικό περιβάλλον ύπνου

Πρακτικά, αυτό σημαίνει δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν πως η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και του δωματίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου – φαίνεται πως οι 20°C είναι μία καλή θερμοκρασία. Από την άλλη, υπάρχουν άλλες έρευνες που ενοχοποιούν τους εξωτερικούς θορύβους (συνήθως από την κίνηση) τόσο για τη μειωμένη ποιότητα ύπνου, όσο και για μακροχρόνια θέματα υγείας. Πάντως, σε μια μελέτη βρέθηκε πως η θερμοκρασία του υπνοδωματίου επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα του ύπνου, από τους εξωτερικούς θορύβους.

Μείωσε τους ακανόνιστους ή μακρόχρονους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με έρευνες, ο ελαφρύς ύπνος μέσα στην ημέρα μπορεί να «συγχύσει» το βιολογικό σου ρολόι και να «σαμποτάρει» τον βραδινό ύπνο σου. Σε άλλη μελέτη βρέθηκε πως μολονότι ένας ελαφρύ ύπνος 30 λεπτών ή λιγότερο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να βλάψει την ποιότητα του βραδινού ύπνου σου.

Μείωσε την έκθεση στο μπλε φως

Η έκθεση στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μάς κάνει καλό, αλλά η έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής) κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Ο λόγος; Το μπλε φως επιδρά στον κιρκάδιο ρυθμό σου και μπερδεύει το μυαλό με αποτέλεσμα να νομίζει πως είναι ακόμα μέρα. Έτσι, μειώνεται η έκκριση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις έναν βαθύ ύπνο.

Πώς μπορείς να περιορίσεις την έκθεση στο μπλε φως;

  • Φόρα γυαλιά που μπλοκάρουν τη μπλε ακτινοβολία.
  • Κατέβασε κάποια εφαρμογή, όπως το f.lux, η οποία μπλοκάρει το μπλε φως του υπολογιστή σου.
  • Πλέον, τα περισσότερα smartphones έχουν ρύθμιση που προσαρμόζει τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης ανάλογα με την τοποθεσία και την ώρα της ημέρας, ξεκουράζοντας τα μάτια.
  • Άφησε τις ηλεκτρονικές συσκευές στην άκρη για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Τι εναλλακτικές έχεις: Διάβασμα, διαλογισμό, journaling, μουσική ύπνου κ.ά.

«Κάποιες διαταραχές ύπνου έχουν γίνει πλέον “χρόνιες και μακροχρόνιες”, γιατί η πανδημία καθυστερεί την αναζήτηση θεραπείας σε περιπτώσεις που δεν επείγουν», εξηγεί η Angela Drake, καθηγήτρια κλινικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της California. Αν, όμως, τα προβλήματα ύπνου επιμένουν είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ειδικά αυτή την περίοδο. Σου αξίζει ένας καλός ύπνος, μα το κυριότερο; Τον χρειάζεσαι!