Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι πως είμαι ένα ανοιχτό βιβλίο για τους άλλους. Δεν ανήκω στην κατηγορία των γυναικών, που γύρω τους υφαίνεται ένα πέπλο μυστήριου και στο διάβα τους αφήνουν πίσω τους νότες μεθυστικής γαρδένιας.

Έτσι, λοιπόν όταν έμεινα έγκυος, μία φίλη μου είπε «να κάνεις και σεμινάρια hypnobirthing. Είμαι σίγουρη πως εσένα ειδικά θα σου αρέσει αρέσει πάρα πολύ αυτή η μέθοδος». Αργότερα έμαθα πως την ίδια μέθοδο είχε παρακολουθήσει και η Meghan Markle στην πρώτη της εγκυμοσύνη (η άχρηστη πληροφορία της ημέρας). Ήθελα να δω τι είναι και αν γίνονται στην Αθήνα σεμινάρια. Ένα google search ήταν αρκετό για να βρω και να κλείσω θέση στο σεμινάριο hypnobirthing με την Ελένη Ασημάκη, Μαία, ΜSc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια ΚG Hypnobirthing.

Όντως ήταν μία μέθοδος που μου ταίριαξε, γιατί είχε πολλά κοινά στοιχεία με την εξάσκηση του mindfulness και μπορώ να πω ότι μετά από 4 μαθήματα ένιωσα έτοιμη για τον τοκετό, πίστεψα στο σώμα μου και στις δυνατότητές του, απέκτησα περισσότερη αυτοπεποίθηση και οι σκέψεις που έκανα για τη μεγάλη μέρα ήταν πέρα για πέρα θετικές, αφήνοντας τους φόβους πολύ πολύ μακριά. Όταν έφτασα να γεννήσω όλα όσα μου έμαθε η Ελένη με βοήθησαν πολύ και κυρίως στο να ξεπεράσω το άγχος μου και να πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά (ακόμα και όταν η μικρή μου «κατέβαινε» με το χέρι της δίπλα στο αυτί της λες και μιλούσε στο τηλέφωνο.  Τα υπόλοιπα θα σου τα πει η Ελένη Ασημάκη.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FrauGeburt. Bea Jäger (@fraugeburt.bea_jaeger)

Ποια η ιστορία του hypnobirthing

Ακούγοντας τη λέξη «ύπνωση», στο μυαλό πολλών ανθρώπων έρχεται η εικόνα ενός εκκρεμούς ή ενός βαθύ και ανεξέλεγκτου ύπνου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία μπαίνει κάθε άνθρωπος τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη μέρα: λίγο πριν κοιμηθεί και λίγο πριν ξυπνήσει.

Στην κατάσταση αυτή το συνειδητό «παραμερίζει» και αφήνει χώρο στο υποσυνείδητο, το οποίο μπορεί να λάβει θετικά μηνύματα και έτσι κατά κάποιο τρόπο να επαναπροσδιοριστεί, αποβάλλοντας ανησυχίες και φόβους. O όρος «ύπνωση» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Σκωτσέζο χειρουργό James Braid το 1840. Η χρήση ύπνωσης γενικά έχει αναγνωριστεί από ιατρικές οργανώσεις από το 1950 ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην αναλγησία, στην αναισθησία, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης ή ακόμα και στην απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος. 

Όσον αφορά τον τοκετό, πρώτος ο Άγγλος μαιευτήρας Dr. Grantly Dick-Read το 1920 παρατήρησε ότι οι γυναίκες που ήταν ήρεμες και θετικές στον τοκετό τους αντιμετώπιζαν λιγότερο πόνο σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν φοβισμένες. Έτσι κατέληξε στην απεικόνιση ενός φαύλου κύκλου: «Φόβος-Ένταση-Πόνος», ενώ ο όρος “Hypnobirthing” αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1987 από την Michelle Leclaire O’Neill.

Τι ακριβώς είναι το hypnobirthing

Το Hypnobirthing πρόκειται για μια απλή και μοναδική μέθοδο πνευματικής και σωματικής προετοιμασίας τοκετού, που συνδυάζει τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και οραματισμών (δηλαδή εικόνες που βοηθούν τη γυναίκα να συγκεντρωθεί στο σώμα της). Dεν αποτελεί ακριβώς μια μέθοδο ανακούφισης του πόνου, καθώς βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος, όπου οι ορμόνες έρχονται σε τέτοια ισορροπία ώστε η γυναίκα να μην νιώθει έντονο πόνο. Ο έντονος πόνος είναι συνήθως αποτέλεσμα αναίτιων παρεμβάσεων και περιορισμών (π.χ. της κινητικότητας) ή έντονου φόβου της γυναίκας. Εάν σκεφτούμε τη σοφία του γυναικείου ανθρώπινου σώματος που γεννάει για τόσες χιλιάδες χρόνια, καταλήγουμε στο ότι μια γυναίκα σε τοκετό πρέπει απλώς να «αφεθεί», χωρίς να σκέφτεται, καθοδηγούμενη από το ένστικτό της. Με άλλα λόγια, στον τοκετό έχει σημασία να λειτουργεί το υποσυνείδητό της και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλουμε να είναι γεμάτο με θετικές ιδέες/εικόνες. Τα μαθήματα Hypnobirthing δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε η γυναίκα να καταφέρνει να μπαίνει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης/ύπνωσης όταν εκείνη το επιθυμεί, είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια του/της συντρόφου της.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Melissa Ayling ☾ Womb Keeper (@melissa_ayling)

Σε τι διαφέρει από τις άλλες μεθόδους προετοιμασίας τοκετού

Ιδανικά το Hypnobirthing συμπληρώνει τα κλασικά μαθήματα προετοιμασίας τοκετού, καθώς το κάθε ένα από αυτά πραγματεύεται διαφορετικό κομμάτι της γονεϊκότητας. Για παράδειγμα, το Hypnobirthing δεν περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για το θηλασμό, τη φροντίδα νεογνού και δεν παρέχει συμβουλευτική από ψυχολόγο για την εγκυμοσύνη και το 4ο τρίμηνο, όπως τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας.

Αντιθέτως, τα μαθήματα Hypnobirthing στοχεύουν στο να είναι η γυναίκα ήρεμη και θετική σε όλη την εγκυμοσύνη της και να νιώθει όσο το δυνατόν περισσότερη χαλάρωση, ευεξία και έλεγχο του σώματός της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εμβαθύνουμε σημαντικά στις μαιευτικές παρεμβάσεις, τις αληθινές ενδείξεις τους, τα οφέλη και τους κινδύνους καθώς και τις αληθινές επιλογές κάθε ζευγαριού. Μέσα από αυτά τα μαθήματα η γυναίκα δεν αποκτά μόνο γνώση αλλά καταφέρνει να αλλάξει ολόκληρη τη στάση της προς την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, να εμπιστευτεί αληθινά το σώμα της και να νιώσει περισσότερο το παιδί της. Σημαντικό κομμάτι της μεθόδου αυτής είναι η εξάσκηση της γυναίκας στο σπίτι με διάφορους τρόπους, που προτείνονται στα μαθήματα. Mέσα από τα μαθήματα αυτά, ο/η σύντροφος αποκτά έναν πιο πρακτικό ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του τοκετού, εάν η γυναίκα το επιθυμεί.

Είναι μία μέθοδος που ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες;

Το Hypnobirthing απευθύνεται σε κάθε έγκυο είτε επιλέξει να γεννήσει στο σπίτι είτε στο μαιευτήριο. Οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη του τοκετού της (π.χ. πρόκληση τοκετού, καισαρική τομή, επισκληρίδιος αναισθησία, κτλ.) το Hypnobirthing θα συμβάλλει αισθητά στην ηρεμία, αισιοδοξία και αίσθηση ασφάλειας της γυναίκας.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KGHypnobirthing (@kghypnobirthing)

Τι λένε οι έρευνες

Η μέθοδος αυτή μπορεί να ακούγεται αρκετά εναλλακτική ή να θεωρείται απλά μια καινούρια μόδα, αλλά στην πραγματικότητα βασίζεται σε σειρά ερευνών που ολοένα και αυξάνονται. To Hypnobirthing δεν εγγυάται έναν εύκολο τοκετό, αλλά βοηθάει τη γυναίκα να εκφράσει τις επιθυμίες της και να γεννήσει με ηρεμία, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στο σώμα της και χωρίς φόβο. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Hypnobirthing και περιγράφουν τον τοκετό τους σαν μια απολαυστική εμπειρία χωρίς καθόλου πόνο, ενώ άλλες αναφέρονται σε αυτόν σαν μια ενδυναμωτική εμπειρία με ελάχιστη δυσφορία και απόλυτο έλεγχο του σώματός τους.

Σύμφωνα με έρευνες, το Hypnobirthing είναι αποτελεσματικό στην:

  • αύξηση του Αpgar Score (δηλαδή καλύτερη καρδιοαναπνευστική προσαρμογή του νεογνού τα πρώτα λεπτά της γέννησής του)
  • αύξηση των αυτόματων κολπικών τοκετών
  • μείωση της διάρκειας του τοκετού
  • μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική μέθοδο ανακούφισης (συμπεριλαμβανομένης και της επισκληριδίου αναισθησίας)
  • μείωση της ανάγκης για μαιευτικές παρεμβάσεις (συμπεριλαμβανομένης και της καισαρικής τομής)
  • μείωση του ποσοστού επιλόχειας κατάθλιψης.

Μπορείς να δεις το μεγαλείο του hypnobirthing στο παρακάτω βίντεο: