Αγαπάς τον καφέ και τον τιμάς με αρκετές κούπες μέσα στη μέρα. Είναι η πρώτη σκέψη σου το πρωί, η συντροφιά σου σε στιγμές χαλάρωσης και η αφορμή για να βρεθείς με φίλους. Τι γίνεται όμως τώρα που έμεινες έγκυος; Μπορείς να συνεχίσεις με την ίδια συχνότητα, πρέπει να τον περιορίσεις, αλλά και τι καφέ να προτιμήσεις; Το θέμα, λοιπόν, είναι ο καφές στην εγκυμοσύνη. Ιδού τι μάθαμε.
Σίγουρα η συμβουλή του γιατρού σου σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Από την άλλη, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα -το πολύ δύο- φλιτζάνια καφέ είναι συνήθως εντάξει και είναι καλύτερο να μην πιεις περισσότερο από αυτό. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ. Το σύνολο μπορεί να εξαρτάται από πράγματα, όπως η μάρκα του καφέ και το μέγεθος του φλιτζανιού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη περισσότερων από 150-200 χιλιοστόγραμμα (περίπου 1-2 φλιτζάνια καφέ) καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι υγιής. Οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με προβλήματα με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού.
Καφεΐνη: το μεταβολικό της μονοπάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
«Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίοδο της ζωής σου! Καθ’ όλη τη διάρκειά της επέρχονται αλλαγές τόσο σε σωματικό επίπεδο, όσο και σε διατροφικό. Αλλαγή πραγματοποιείται και στο μεταβολικό μονοπάτι της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απέκκρισή της και να συσσωρεύεται στο σώμα. Για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη χρήση της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης», μας λέει η Νικολέτα Τζημαγιώργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Καφές στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι η ασφαλής δοσολογία;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) όρισε ως συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τα 200mg καφεΐνης για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε πηγή καφεΐνης με ασφάλεια έως 200mg καφεΐνης καθημερινά. Η σύσταση αυτή είναι εμφανώς μικρότερη συγκριτικά με αυτή για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε μη έγκυες γυναίκες η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης είναι 400mg, καθώς η αποβολή της καφεΐνης από το σώμα γίνεται φυσιολογικά.
Πού αλλού μπορεί να υπάρχει καφεϊνη
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τον καφέ, υπάρχουν και άλλα ροφήματα τα οποία μπορεί να περιέχουν καφεΐνη. Τέτοια ροφήματα για παράδειγμα είναι το τσάι, τα ενεργειακά ποτά ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα, αλλά και τα φάρμακα. Ταυτόχρονα, η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχεται σε κάθε ρόφημα ποικίλλει, ακόμα και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη καφέ. Εξάλλου, το είδος του καφέ είναι αυτό που θα καθορίσει και τη συγκέντρωση της καφεΐνης. Πρακτικά, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του καφέ, τη διαχείριση των κόκκων καφέ και τα διαφορετικά είδη παρασκευής τους.
Καφές στην εγκυμοσύνη: Τι καφέ να πιω;
Δε χρειάζεται να στερηθείς τον αγαπημένο σου καφέ! Μπορείς απλά να μειώσεις την ποσότητα ή/και να επιλέξεις ντεκαφεϊνέ! Εφόσον η κατανάλωση καφεΐνης βρίσκεται στα πλαίσια των συστάσεων για τις έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον έμβρυο. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια περίπου 2 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ την ημέρα, που ισοδυναμούν με 200mg καφεΐνης. Για τους λάτρεις του καφέ, ιδανική λύση αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι κατά την παρασκευή του ντεκαφεϊνέ αφαιρείται το 97% της καφεΐνης , με αποτέλεσμα να μένει πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης, και έτσι να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.
Τι μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις την καφεϊνη:
- Αρχικά, περιορίστε τον καφέ σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα.
- Ξεκινήστε να αναμιγνύετε καφέ χωρίς καφεΐνη με κανονικό καφέ.
- Στη συνέχεια, σταματήστε να πίνετε τον καφέ με καφεΐνη.