Οι ορμόνες, όπως είναι φυσικό, κάνουν πάρτι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, κάτι που επηρεάζει κάθε φάση της ζωής σου. Ανάμεσα στα υπόλοιπα και τη διάθεσή σου για σεξ. Αλλά πώς; Για σκέψου, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον σου για το σεξ η εγκυμοσύνη; Ή μήπως το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι; Είτε έτσι είτε αλλιώς, παρακάτω θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τους ειδικούς της Mayo Clinic.

Όλοι γνωρίζουμε, βέβαια, ότι για να μείνεις έγκυος, πρέπει να κάνεις σεξ. Τι γίνεται όμως με το σεξ ενώ είσαι ήδη έγκυος; Πάμε να δούμε…

Είναι εντάξει να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το μωράκι σου που αναπτύσσεται, προστατεύεται από το αμνιακό υγρό στη μήτρα σου, καθώς και από τους δυνατούς μυς της ίδιας της μήτρας. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει το μωρό σου, εφόσον δεν εμφανίζεις επιπλοκές όπως κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή προβλήματα με τον πλακούντα. Ωστόσο, η κατάσταση της εγκυμοσύνης σου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επίπεδο άνεσης που νιώθεις με το σώμα σου, αλλά και στη σεξουαλική σου επιθυμίας.

Μπορεί το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει αποβολή;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα προκαλέσει αποβολή. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν επειδή το έμβρυο δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Ποιες είναι οι καλύτερες σεξουαλικές στάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εφόσον αισθάνεσαι άνετα, οι περισσότερες σεξουαλικές στάσεις είναι αποδεκτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το στοματικό σεξ είναι, επίσης, ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται, πειραματίσου για να βρεις τι λειτουργεί καλύτερα. Άφησε τη δημιουργικότητά σου να κυριαρχήσει, αρκεί να έχεις κατά νου την αμοιβαία ευχαρίστηση και άνεση.

Είναι απαραίτητα τα προφυλακτικά;

Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο σε εσένα όσο και στο μωρό σου. Απόφυγε όλες τις μορφές σεξ – κολπικό, στοματικό και πρωκτικό – εάν ο σύντροφός σου έχει ενεργή ή πρόσφατα διαγνωσθείσα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Χρησιμοποίησε προφυλακτικό εάν:

  • Δεν είσαι σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση
  • Επιλέγεις να κάνεις σεξ με έναν νέο σύντροφο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αποφεύγεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Η διέγερση του μαστού, ο γυναικείος οργασμός και ορισμένες ορμόνες στο σπέρμα που ονομάζονται προσταγλανδίνες μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας.

Ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την αποφυγή του σεξ εάν:

  • Έχεις ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
  • Έχεις διαρροή αμνιακού υγρού
  • Ο τράχηλός σου αρχίζει να ανοίγει πρόωρα (αυχενική ανικανότητα)
  • Ο πλακούντας σου καλύπτει εν μέρει ή πλήρως το άνοιγμα του τραχήλου σου (προδρομικός πλακούντας)
  • Έχεις ιστορικό πρόωρου τοκετού ή πρόωρου τοκετού

Τι γίνεται αν δεν θέλω να κάνω σεξ στην εγκυμοσύνη;

Εντάξει. Υπάρχουν περισσότερα σε μια σχέση αγάπης και οικειότητας από το σεξ. Μοιραστείτε τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σου με στοργικό τρόπο. Εάν το σεξ είναι δύσκολο, μη ελκυστικό ή μη προτεινόμενο, δοκίμασε να ενδυναμώσεις τη σωματική οικειότητα με άλλους τρόπους.