Πώς μπορεί μία γυναίκα να γεννά χωρίς να ξέρει ότι είναι έγκυος; Κι, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει για γυναίκες που γέννησαν, όχι απλώς χωρίς να το περιμένουν, αλλά χωρίς να γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες. Και για να λέμε την πλήρη αλήθεια, μοιάζει λίγο απίθανο να μην το καταλάβεις μέχρι τη στιγμή που το παιδί θα σπρώξει για να βγει μόνο του. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει αυτό που ονομάζεται «κρυπτική εγκυμοσύνη» και είναι ένα από εκείνα τα αξιοπερίεργα που δεν συμβαίνουν συχνά, αλλά δεν παύουν να συμβαίνουν.

Τι είναι η κρυπτική εγκυμοσύνη;

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλες έχουν συμπτώματα, άλλες λιγότερα, άλλες καθόλου. Κάποια από αυτά μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και πριν το τεστ εγκυμοσύνης δείξει τις δύο ροζ γραμμές.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η εγκυμοσύνη δεν γίνει αντιληπτή;

Η κρυπτική εγκυμοσύνη ή αλλιώς κρυφή εγκυμοσύνη είναι μία σπάνια εγκυμοσύνη η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από την μελλοντική μητέρα παρά μόνο μετά την 20η εβδομάδα κύησης ή μέχρι και την ημέρα του τοκετού.

Τα κλασσικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η ναυτία, η έλλειψη εμμήνου ρύσης, το «φούσκωμα» της κοιλιάς, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανύπαρκτα ή εμφανίζονται σε βαθμό που δεν επηρεάζουν τη καθημερινότητα της γυναίκας και οπότε δεν φέρνουν ανησυχία.

Τα παραπλανητικά συμπτώματα

Συχνά, στην κρυπτική εγκυμοσύνη μπορεί είτε να απουσιάζουν, είτε να είναι πάρα πολύ ήπια.

«Μία γυναίκα μπορεί να μην καταλάβει ότι είναι έγκυος, όταν βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς δεν εκδηλώνει τα κλασικά συμπτώματα, όπως ναυτίες, κόπωση, εμετούς, διακοπή περιόδου ή πόνους στην κοιλιά», εξηγεί η Ρεμπέκα Ντάιμοντ, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Μία κρυπτική εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί, επίσης, όταν τα συμπτώματα αποδοθούν σε κάποια άλλη πάθηση. Για παράδειγμα, η πρωινή αδιαθεσία τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρερμηνευτεί και να θεωρηθεί έλλειψη ύπνου ή πολύ στρες.

Και οι έμετοι, οι καούρες; Σε γαστρεντερικές διαταραχές. Η έλλειψη της περιόδου παρερμηνεύεται ως ακανόνιστος κύκλος κλπ.

«Μια έγκυος μπορεί να συνεχίσει να έχει αιμορραγία που μοιάζει περίοδο, μπορεί να έχει ακανόνιστο κύκλο ή αμμηνόρροια, αλλά να μην το θεωρήσει ως σημάδι ότι μπορεί να είναι έγκυος, καθώς έχει υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να επηρεάζουν την περίοδό της», προσθέτει η καθηγήτρια.

Πότε είναι πιθανό να εμφανιστεί;

Η καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής Mary Jane Minkin από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ εξηγεί πότε είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί κρυπτική εγκυμοσύνη.

  1. Σε γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τις σωματικές μεταβολές που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη. Επίσης, το συσσωρευμένο λίπος παρέχει «μόνωση» στο σώμα κι έτσι δεν γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του εμβρύου.

  1. Σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Έτσι, η γυναίκα δεν ταυτίζει την αμηνόρροια με την εγκυμοσύνη.

  1. Σε γυναίκες που έκαναν τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό

Οι πιθανότητες να προκύψει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ εγκυμοσύνης είναι κάτω από 1%, ωστόσο μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα κάνει το τεστ σε αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, εάν έχει πιει πολύ νερό πριν κάνει το τεστ ή εάν δεν κάνει σωστά το τεστ.

  1. Σε γυναίκες που κυοφορούν ένα πολύ «ήσυχο» μωρό

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό συνήθως αρχίζει να κινείται και να κλωτσά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Επίσης, εάν οι κινήσεις του μωρού είναι περιορισμένες, ο πλακούντας μπορεί να τις εξουδετερώσει και να μην γίνουν αντιληπτές.

  1. Σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση

Από την ηλικία των 45 και μετά, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο της περιόδου τους. Το στάδιο αυτό ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

Η ακανόνιστη περίοδος, η αμηνόρροια για διάστημα αρκετών μηνών και αλλαγές όπως η αύξηση του βάρους και η νευρικότητα είναι τυπικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση. Όμως τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

  1. Σε γυναίκες με στομαχικά προβλήματα

Εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει συχνά ναυτίες, τάση προς έμετο, φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι, ίσως δεν υποψιαστεί ότι μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη.