Ίσως και να σου έχει συμβεί. Αλλά ακόμα κι αν δεν σου έχει συμβεί, σίγουρα το έχεις ακούσει από κάποια γυναίκα στον κύκλο σου, και σίγουρα έχεις αναρωτηθεί αν συμβαίνει πράγματι! Για ποιο πράγμα μιλάω; Άσε με να σου εξηγήσω. Έχεις ακόμα 13 μέρες μέχρι να σου έρθει περίοδος, όμως ξυπνάς και σου έχει έρθει ξαφνικά. Το αναφέρεις στην κολλητή σου η οποία τυχαίνει και έχει περίοδο ακριβώς τις ίδιες μέρες με σένα. Από εκείνη την ημέρα και μετά η περίοδος σας έχει συγχρονιστεί και σας έρχεται ταυτόχρονα. Γίνεται να έχετε συγχρονισμένη περίοδο; Είναι μύθος ή πραγματικότητα;
Τι θεωρείται συγχρονισμένη περίοδος;
Ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως, γνωστός και ως φαινόμενο McClintock, είναι μια διαδικασία κατά την οποία γυναίκες που ζουν μαζί ή σε κοντινή απόσταση συγχρονίζουν ακούσια τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι αρχικές μελέτες που επικύρωναν αυτό το φαινόμενο ήταν λανθασμένες και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο κύκλος τους έχει επηρεαστεί από μια αλλαγή ζωής που τις φέρνει σε επαφή με μια νέα ομάδα γυναικών. Αυτό μπορεί να σε ταράξει αν ξαφνικά ο κύκλος σου αλλάξει χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.
Αρχικά, η ιδέα του συγχρονισμού της περιόδου ήταν απλώς μια θεωρία που υπήρχε ανάμεσα στις γυναίκες. Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να παίρνει στα σοβαρά την ιδέα όταν η ερευνήτρια Martha McClintock διεξήγαγε μια μελέτη σε 135 φοιτήτριες που ζούσαν μαζί σε έναν κοιτώνα για να δει αν οι εμμηνορροϊκοί τους κύκλοι ευθυγραμμίζονταν.
Η μελέτη δεν εξέτασε άλλους παράγοντες του κύκλου, όπως πότε οι γυναίκες είχαν ωορρηξία, αλλά παρακολούθησε πότε άρχισε η περίοδος των γυναικών. Η McClintock, το 1971, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περίοδοι των γυναικών όντως συγχρονίζονταν. Μετά από αυτό, ο συγχρονισμός της περιόδου αναφέρθηκε ως «φαινόμενο McClintock». Οι έρευνες της έδειξαν ότι οι φερομόνες προκαλούσαν τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως.
Τι λένε οι σύγχρονες έρευνες
Με την εφεύρεση των εφαρμογών παρακολούθησης της περιόδου που αποθηκεύουν ψηφιακά αρχεία των κύκλων των γυναικών, υπάρχουν πλέον πολλά περισσότερα δεδομένα για να καταλάβουμε αν ο συγχρονισμός της περιόδου είναι πραγματικός. Και οι νέες έρευνες δεν υποστηρίζουν το αρχικό συμπέρασμα της McClintock.
Το 2006, μια νέα μελέτη έκανε τον ισχυρισμό ότι οι γυναίκες δεν συγχρονίζουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους. Η μελέτη αυτή συνέλεξε δεδομένα από 186 γυναίκες που ζούσαν σε ομάδες σε έναν κοιτώνα στην Κίνα. Οποιοσδήποτε συγχρονισμός της περιόδου τους φαινόταν να συμβαίνει, η μελέτη κατέληξε πως ήταν στη σφαίρα της μαθηματικής σύμπτωσης.
Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Clue (εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση της περιόδου), αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα στη θεωρία του συγχρονισμού της περιόδου. Δεδομένα από περισσότερα από 1.500 άτομα έδειξαν ότι είναι απίθανο οι γυναίκες να διαταράσσουν η μια τον κύκλο περιόδου της άλλης, επειδή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Από την άλλη, μια πολύ μικρότερη μελέτη του 2017 διατηρεί ζωντανή την ιδέα του συγχρονισμού της περιόδου επισημαίνοντας ότι το 44% των συμμετεχόντων που ζούσαν με άλλες γυναίκες βίωσαν συγχρονισμό της περιόδου. Τα συμπτώματα της περιόδου, όπως η εμμηνορροϊκή ημικρανία, ήταν επίσης πιο συχνά στις γυναίκες που ζούσαν μαζί. Αυτό θα έδειχνε ότι οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζουν η μία την περίοδο της άλλης με τρόπους πέρα από το χρονοδιάγραμμα της εμμήνου ρύσεως.
Τελικά τι ισχύει;
Η επιστήμη είναι αρκετά δύσπιστη με το φαινόμενο της συγχρονισμού της περιόδου. Ο συγχρονισμός της περιόδου είναι αμφιλεγόμενος επειδή δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι φερομόνες στις οποίες βασίζεται η θεωρία μπορούν να επηρεάσουν το πότε ξεκινάει η περίοδος.
Οι φερομόνες είναι χημικά σήματα που στέλνουμε στους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Σηματοδοτούν την έλξη, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική διέγερση, μεταξύ άλλων. Μπορούν όμως οι φερομόνες μιας γυναίκας να σηματοδοτήσουν σε μια άλλη ότι πρέπει να επέλθει η έμμηνος ρύση; Δεν το γνωρίζουμε.
Ο συγχρονισμός της περιόδου μπορεί συχνά να εμφανίζεται λόγω των νόμων των πιθανοτήτων. Αν έχεις περίοδο για μία εβδομάδα του μήνα και ζεις με άλλες τρεις γυναίκες, οι πιθανότητες είναι ότι τουλάχιστον δύο από εσάς θα έχουν περίοδο την ίδια στιγμή. Αυτή η πιθανότητα περιπλέκει την έρευνα για τον συγχρονισμό της περιόδου.
Η ομάδα της Οξφόρδης, πάντως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό βασίζεται στη φύση του ίδιου του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες, το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης του ενός κύκλου και της έναρξης του επόμενου. Ωστόσο, ο κύκλος όλων δεν είναι το ίδιο μακρύς, ούτε η περίοδος τους διαρκεί τον ίδιο αριθμό ημερών. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία μπορεί να δώσει την εντύπωση συγχρονισμού.