Καλώς ή κακώς, τη σήμερον ημέρα εστιάζουμε πάρα πολύ στο «πώς μοιάζουν τα σώματα», και κυρίως στο πόσο «ιδανικά» θα πρέπει να είναι. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που τέτοιου είδους προβληματισμοί μας δημιουργούν τόσο άγχος, που μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και σε σημείο διαταραγμένης διατροφής ή καταναγκαστικής άσκησης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Τι είναι η ουδετερότητα του σώματος και ποια τα οφέλη της;

Η ουδετερότητα του σώματος είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: να νιώθουμε -τις περισσότερες ημέρες- «ουδέτερα» για το σώμα μας. «Η ενσωμάτωση των αρχών της σωματικής ουδετερότητας στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε, διότι ένα τεράστιο μέρος της αποτελεί το να μάθουμε να είμαστε ευγνώμονες για το σώμα μας, με τρόπους που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση», εξηγεί η Maria Sorbara Mora, RD, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδρύτρια του Integrated Eating στη Νέα Υόρκη. Και πράγματι, σύμφωνα με μελέτες η απόδοση ευγνωμοσύνης μπορεί να προάγει σημαντικά την ψυχική υγεία τόσο για εκείνους που αγωνίζονται για την αποδοχή του σώματός τους όσο και για εκείνους που είναι πιο χαλαροί με αυτό.

Με λίγα λόγια, η σωματική ουδετερότητα υιοθετεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για τα σώματα, που μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από την υπερεστίαση σε αυτό, αναγνωρίζοντας ότι εμείς ως άτομα είμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό σώμα. Αποδεχόμενοι, έτσι, το σώμα μας για αυτό που είναι, θα μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την αξία μας ως συνολική, πολύπλευρη ύπαρξη και να αγκαλιάσουμε τα αμέτρητα χαρακτηριστικά μας.

Σωματική ουδετερότητα VS Body positivity

Το body positivity – το κίνημα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγαπούν το σώμα τους όπως είναι τώρα -, έχει γίνει αναμφισβήτητα mainstream τα τελευταία χρόνια. Τα σώματα όλων των σχημάτων, μεγεθών και ικανοτήτων εμφανίζονται πλέον στις πασαρέλες των Εβδομάδων Μόδας καθώς και σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, και οι δύο τάσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν την εκτίμηση προς το σώμα μας, αλλά από διαφορετική οπτική.

«Σε αντίθεση με το body positivity που πολλές φορές μπορεί να αποτελεί μια μη ρεαλιστική -και ίσως και μη χρήσιμη- προσέγγιση, η ουδετερότητα του σώματος βοηθά να απομακρυνθούμε από τάσεις όπως είναι η τελειομανία, η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματός μας και η ανάγκη για έλεγχο», τονίζει η Mora.

Ουσιαστικά, η διάκριση έγκειται περισσότερο στο γεγονός ότι ενώ το body positivity μάς κάνει να σκεφτόμαστε συνεχώς την εμφάνισή μας, η σωματική ουδετερότητα αφήνει χώρο για κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας.

Πώς μπορώ να κάνω πράξη την ουδετερότητα του σώματος;

Ας δούμε ορισμένες απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε με σκοπό να ενσωματώσουμε την ουδετερότητα του σώματος στον δικό μας τρόπο ζωής.

Ευγνωμοσύνη

Το πρωί, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να πούμε «ευχαριστώ» που δώσαμε στο σώμα μας την απαραίτητη ξεκούραση και αποκατάσταση που τόσο χρειαζόταν.

Ενσυνειδητότητα

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης (αθλητισμός, χορός, κ.ο.κ) σκέψου προσεκτικά όλες αυτές τις κινήσεις που πραγματοποιεί το σώμα σου τη δεδομένη στιγμή και συνδέσου μαζί του.

Συμπόνια

Η ουδετερότητα του σώματος μπορεί να επιτευχθεί και απλώς όταν αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε γεγονότα που μας κάνουν να μην αισθανόμαστε σωματικά καλά. Το να πονάει το στομάχι μας, για παράδειγμα, επειδή τυχαίνει να είναι αρκετά ευαίσθητο δεν είναι «κακό» αλλά κάτι πραγματικό και ανθρώπινο.

Στόχοι

Η κατανόηση των αξιών και των στόχων μας είναι το κλειδί για την εξάσκηση της ουδετερότητας του σώματος. Σε τι θέλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας κάθε μέρα; Τι θέλουμε να καλλιεργήσουμε περισσότερο; Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Τέτοιες ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σταματήσουμε να αφήνουμε τις αρνητικές ή επικριτικές σκέψεις για το σώμα μας να κυβερνήσουν τη ζωή μας.