Όσον αφορά την υγεία και την ευεξία μας, συχνά παραβλέπουμε τη σημασία των ματιών μας, εστιάζοντας σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά γενικό κανόνα, οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται: όσο πιο υγιές είναι το σώμα μας, τόσο πιο υγιή θα είναι τα μάτια μας. Ωστόσο, σίγουρα αξίζει να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο για να βελτιώσεις την υγεία των ματιών σου, καθώς η όρασή είναι ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία σου, την ανάγνωση, τη γραφή, την αναγνώριση προσώπων, την οδήγηση και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Στη γιόγκα, πιστεύεται συνήθως ότι ο πιο γρήγορος τρόπος για να συγκεντρωθείς είναι μέσω των ματιών. Η Sarah Highfield, founder της Yogagise Yoga, προτείνει σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μάτια του στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους να κάνουν ασκήσεις ματιών γιόγκα (asanas). Τα οφέλη των asanas ματιών περιλαμβάνουν μειωμένη καταπόνηση των ματιών, μειωμένους πονοκεφάλους και αυξημένη συγκέντρωση. “Μαζί με μια θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, τακτικό έλεγχο των ματιών, αντηλιακή προστασία και χρήση φωτός υψηλής ποιότητας όπως τα LED, οι asanas ματιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής άνεσης των ματιών σας”.

Βάλε στην καθημερινότητά σου γιόγκα για τα μάτια

Sara Kurfess/ Unsplash

Συμβουλές για την υγεία των ματιών από τη Sarah:

1. Μείωσε το χρόνο μπροστά από οθόνες (υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, τηλεοράσεις) καθώς μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών και να εξασθενήσουν την όρασή σου. Εάν δεν μπορείς να μειώσεις το χρόνο που περνάς μπροστά από οθόνες, χρησιμοποίησε σταγόνες ματιών και, κάθε 20 λεπτά, κλείνε τα μάτια σου για 20 δευτερόλεπτα για να τους επιτρέψεις να χαλαρώσουν.

2. Σε ηλιοφάνεια και φωτεινό καιρό, να φοράς γυαλιά ηλίου με 100% προστασία UV. Έχε ένα ζευγάρι πάντα μαζί σου στην τσάντα σου.

3. Απόφυγε το κάπνισμα γιατί είναι τοξικό για τα μάτια.

4. Ακολούθησε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη φρέσκα λαχανικά και φρούτα, «καλά» λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

5. Ασκήσου τακτικά για να βοηθήσεις στη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ, που βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

6. Προγραμμάτισε τακτικές εξετάσεις με έναν οφθαλμίατρο που θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε οφθαλμικής πάθησης ή ασθένειας

7. Βάλτε στόχο να κοιμάσαι μεταξύ 7-9 ωρών κάθε βράδυ.

8. Έχε καλή υγιεινή και φρόντιζε να πλένεις τα χέρια σου εάν τρίβεις ή αγγίζεις τα μάτια σου συχνά, για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης.

9. Χρησιμοποίησε ένα φως καλής ποιότητας, όπως τα LED που μιμούνται το φυσικό φως, έτσι ώστε τα μάτια σου να αισθάνονται άνετα

10. Κάνε απλές, αλλά ισχυρά αποτελεσματικές ασκήσεις ματιών γιόγκα για λίγα λεπτά κάθε μέρα

Ασκήσεις ματιών γιόγκα:

Palming

1. Κάθισε σε χαλαρή στάση

2. Κλείσε τα μάτια σου και καπάκωσε και τα δύο σου μάτια με τις παλάμες των χεριών σου, χωρίς να πιέζεις τα χέρια σου πάνω στα μάτια σου

3. Βεβαιώσου ότι τα μάτια σου δεν εκτίθενται σε κανένα φως

4. Χαλάρωσε και άνοιξε τα μάτια σιγά σιγά

5. Κράτα αυτή τη θέση για 3-5 λεπτά

Διατάσεις

1. Κάθισε σε χαλαρή στάση

2. Χωρίς να κουνήσεις το κεφάλι σου, κοίτα ψηλά όσο μπορείς και κράτα, μέτρα 3 δευτερόλεπτα

3. Κοίτα μέχρι κάτω, μέτρα 3 δευτερόλεπτα

4. Κοίτα μέχρι τα αριστερά, μέτρα 3 δευτερόλεπτα

5. Κοίτα μέχρι τα δεξιά, μέτρα 3 δευτερόλεπτα

6. Επανάλαβε τη διαδικασία, μετακινώντας τα μάτια σου στις τέσσερις διαγώνιες γωνίες (πάνω αριστερά, κάτω δεξιά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά)

Κάνε focus εναλλάξ

1. Κάθισε σε χαλαρή στάση
2. Κράτα κάτι με μικρά γράμματα, π.χ. ένα βιβλίο ή χαρτί, σε απόσταση ανάγνωσης
3. Κάλυψε ένα από τα μάτια σου με την παλάμη του χεριού σου, αλλά κράτησέ το ανοιχτό
4. Διάλεξε ένα μόνο γράμμα και χάραξε το σχήμα αυτού του γράμματος με τα μάτια σου για 3 δευτερόλεπτα
5. Αναζήτησε και βρες ένα αντικείμενο ή ένα γράμμα που απέχει τουλάχιστον 6 μέτρα
6. Παρακολούθησε αυτό το σχήμα για άλλα 2-3 δευτερόλεπτα – μην επιχειρήσεις να στραβώσεις το βλέμμα
7. Επανάλαβε τα βήματα 4-6 για 3-5 λεπτά
8. Κάλε το άλλο σου μάτι και επανάλαβε τα βήματα 4-6 για 3-5 λεπτά

Flexing

1. Κάθισε σε χαλαρή στάση
2. Κοίτα ψηλά όσο πιο μακριά μπορείς
3. Περίστρεψε τα μάτια σου δεξιόστροφα, κυκλική κίνηση – κάνε το αργά, φρόντισε να φτάσεις σε όλες τις γωνίες
4. Περίστρεψε τα μάτια σου για 1 λεπτό
5. Επανάλαβε τη διαδικασία για 1 λεπτό αριστερόστροφα