Η σχέση μας με το φαγητό μοιάζει αλληλένδετη με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Με ποιον τρόπο όμως επηρεάζουν τη διατροφή μας όσα συμβαίνουν στη ζωή μας; Μπορεί δυνατά συναισθήματα όπως ο φόβος, το άγχος και ο θυμός να καθορίζουν όσα «μπαίνουν» στο πιάτο μας; Και πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη σύνδεση;

Ο Διατροφολόγος-Health & Wellness Coach Κωνσταντίνος Ζερβός, μας μιλά για το mindful eating, τη γευματική επίγνωση και για τους τρόπους που μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό αλλά και να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ζερβό

Ανέκαθεν είχε μια έμφυτη τάση να βοηθάει τους ανθρώπους… όχι μόνο με τη ματιά της αλληλεγγύης, αλλά με εκείνη της αυτοβελτίωσης. Άλλωστε πιστεύει πολύ στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, καθώς και ότι, τελικά, την τύχη μας την καθορίζουμε οι ίδιοι.

Αυτήν ακριβώς τη ματιά έχει και στον τρόπο που δουλεύει. Δουλεύει με υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους εδώ και 15 χρόνια και ενώ οι ίδιοι βλέπουν στον εαυτό τους μόνο περίσσιο λίπος και μια αδυναμία χαρακτήρα να ισορροπήσουν το βάρος τους, εκείνος βλέπει ανθρώπους με πολλά ταλέντα και ικανότητες, παγιδευμένους σε στερεότυπα και αντιλήψεις που έχουν σχεδόν ενσωματωθεί στον καθένα τους.

Ο ίδιος αναφέρει πως το συναίσθημα της αποτυχίας ή της μη ικανότητας είναι κυρίαρχο στην έναρξη μιας καινούργιας συνεργασίας και ο επαγγελματίας (βλέπε εκείνος) καλείται να κάνει “μαγικά” προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα γρήγορο, άμεσο και μόνιμο αποτέλεσμα. Χαριτολογώντας, συνηθίζει να λέω πως το “μαγικό ραβδί” δεν του έχει παραδοθεί ακόμα και αντί αυτού προτείνει κάτι εξίσου μαγικό: ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με οδηγό εσένα και συνοδηγό εκείνον! ” Η αλήθεια είναι πως το να είσαι οδηγός στο ταξίδι της ζωής σου δεν είναι απλό, όμως από την άλλη κανένας δεν γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα ούτε ποιο είναι το μονοπάτι που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές σου ανάγκες” αναφέρει.

Αν, λοιπόν, ζητάς να πραγματώσεις το στόχο σου και να το κάνεις φιλικά προς εσένα και με διάρκεια, τότε θα ήταν χαρά του να συνεργαστεί μαζί σου. Ρόλοι όπως αυτοί του αστυνόμου-μπαμπούλα ή του “επιστήμονα” δεν του ταιριάζουν – ούτε καν στις Απόκριες!

Αν το αίτημά σου είναι:
Να βελτιώσεις τη σωματική σου εικόνα
Να αλλάξεις τη σχέση σου με την τροφή
Να υιοθετήσεις ένα νέο τρόπο σκέψης για ένα νέο, καλύτερο τρόπο ζωής βασισμένο στα “θέλω” και όχι στα “πρέπει”
Να αγαπήσεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου με διάρκεια
Να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου…


…τότε επένδυσε στον εαυτό σου και συνεργάσου με αυτόν. Κι αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, εγώ με χαρά θα σε βοηθήσω να ανακαλύψεις τρόπους, λύσεις, συμπεριφορές, επιλογές.

Να ανακαλύψεις όλη τη γνώση που κρύβεις μέσα σου και δεν γνωρίζεις πως έχεις! Να κάνεις κάτι «μαγικό», αλλά ΑΛΗΘΙΝΟ! Να βρεις τη δική σου μοναδική αλήθεια και να την πραγματώσεις!