«Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες “όχι”», με ρωτάει η Ελ, καθώς κάθεται στην διάφανη plexiglass καρέκλα στο μπαλκόνι και ρουφάει μία τζούρα από το τσιγάρο της. Είναι το τρίτο τσιγάρο που ανάβει στη σειρά και μου εξηγεί πως αυτό είναι το τελευταίο για σήμερα. «Είναι ίσως ο μόνος εθισμός από τον οποίο δεν μπορώ να απαλλαχθώ. Δεν μπορώ όμως να τα κόψω και όλα μαζί».

Μου αρέσει η Ελ. Μου θυμίζει εμένα. Το ίδιο λέω κι εγώ. Για τα γλυκά. Με την Ελ μας χωρίζουν μερικά χρόνια, αλλά μας δένει ένα «όχι».

Τελευταία φορά που είπα «όχι» ήταν πριν από 12 χρόνια περίπου. Και συγκεκριμένα είπα «όχι άλλο». Και κάπου εκεί τελείωσε η «καριέρα» μου σαν party girl. Και όπως λέει και η Ελ «θέλω πλέον κάθε φορά που αποφασίζω να βγω να είναι για εμένα μία γιορτή και όχι μία ανθυγιεινή ρουτίνα».

Ναι, ακούω πλέον και στο «καλόγρια» ή το «γιαγιούλα».

Αλλά έχω να πω:

Καλωσόρισες ύπνε στις 10 το βράδυ, ξύπνημα εύκολο στις 6 το πρωί, πρωινή γυμναστική, δέρμα φρέσκο και διάθεση καλή. Και όλα αυτά με ένα απλό “όχι”. (Απλό… λόγου χάρη).

Αν ήμουν copy writer σε διαφημιστική ίσως να έβγαζα και ένα slogan «Όχι: Το εισιτήριο σας για την καλή ζωή». Αυτή η μόλις τριών γραμμάτων λέξη έχει τη δύναμη να σε κάνει να επανεξετάσεις και να κάνεις επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων που έχεις στη ζωή σου, να έρθεις κοντά με τον εαυτό σου, να χτίσεις σχέσεις και να μειώσεις το στρες.

Άφησε την ελευθερία του «όχι» να είναι το μεγαλύτερό σου κίνητρο. Με το να απορρίπτουμε ευκαιρίες που δεν ταιριάζουν με τη φάση στην οποία θέλουμε να είμαστε τώρα, αυτομάτως μας δίνεται περισσότερος χρόνος, ενισχύεται η θέλησή μας για ολοκλήρωση και έχουμε λιγότερο άγχος στη ζωή μας. Δεν λέω ότι είναι μία εύκολη διαδικασία. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το δικό του timing για να μπορέσει να πει «όχι» σε τοξικές συνήθειες και σχέσεις.

Με το χέρι στην καρδιά μπορώ να πω πως το να λες «όχι» είναι 100% μία μετάβαση, κατά την οποία το πρόγραμμά σου γίνεται πιο χαλαρό, κάνεις λιγότερες καινούργιες γνωριμίες και οι προσκλήσεις για τα cool πάρτι της πόλης μειώνονται. Αλλά αν προτεραιότητά σου είσαι εσύ, πίστεψε με είναι μία μετάβαση που αξίζει κάθε δυσφορία ή χαριτωμένο παρατσούκλι παραξενιάς.

*#LoveYourselfFirst — Ο Φεβρουάριος είναι μήνας αφιερωμένος στην αγάπη, αλλά για να αγαπήσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Στο loveyourselfmagazine.com θα ανακαλύψεις σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες για την αγάπη προς τον εαυτό σε κάθε έκφανσή της. 

Ανακάλυψε όλα τα άρθρα του #LoveYourselfFirst εδώ