Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ώρα: 6 μ.μ.

Ο ήλιος εισέρχεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Τυπικά, ξεκινά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. Αντιθέτως, στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει το καλοκαίρι και η διάρκεια της ημέρας κορυφώνεται.

Και αυτό σαν γεγονός έχει πολλές αναγνώσεις. Οι «ταγμένοι» στο φως και το καλοκαίρι ξέρουν πως από την επόμενη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει και πάλι, σιγά σιγά. Στις 21 Δεκεμβρίου ξεκινά επίσημα ο χειμώνας, αλλά και το «ταξίδι» προς την εαρινή ισημερία, μέχρι την 21η Ιουνίου. Οι αστρολόγοι γνωρίζουν πως ο Ήλιος περνά στον Αιγόκερω, το 10ο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, που σηματοδοτεί πάντα το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι αστρονόμοι φέτος είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, καθώς το χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων και η Google εργάζεται πυρετωδώς για το δημιουργικό doodle της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 20ής και 23ης Δεκεμβρίου.

Αν το χειμερινό ηλιοστάσιο σού δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, μπορείς να εστιάσεις στη θετική πλευρά και στο πώς θα ωφεληθεί ο ύπνος σου από τις μεγαλύτερες νύχτες του έτους. Ο Douglas Steel, επιστημονικός επικεφαλής του NeuroSense, PhD, λέει πως «τα σώματά μας συγχρονίζονται με τα φυσικά μοτίβα του πλανήτη. Ο ήλιος ανατέλει για να ξεκινήσει η μέρα, οι εποχές έρχονται και φεύγουν, οι θερμοκρασίες, η υγρασία κ.λπ. – όλα αντιλαμβάνονται από τις αισθήσεις μας, οι οποίες καθορίζουν τις φυσιολογικές αντιδράσεις μας».

Με λίγα λόγια, όλα συμβαίνουν χάρη στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας (τον 24ωρο κύκλο με βάση τον οποίο κάθε άνθρωπος κοιμάται, ξυπνά και ρυθμίζει μία σειρά από βιολογικές λειτουργίες), ο οποίος εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός είναι το φως της ημέρας.

Min An / Pexels

Γι’αυτό, οι λιγότερο φωτεινές και μικρότερης διάρκειας ημέρες μπορεί να σου δημιουργήσουν την ανάγκη να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς νωρίτερα από το συνηθισμένο, αποτελώντας μία καλή αφορμή για περισσότερο και βαθύτερο ύπνο το βράδυ. Πώς θα μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του ύπνου αυτές τις ημέρες;

1. Μην παίρνεις το κινητό στο κρεβάτι.

2. Ειδικά αυτές τις ημέρες προτίμησε την ανάγνωση πριν τον ύπνο, αντί για το ατέρμονο scroll down.

3. Επίλεξε έναν ήπιο και χαλαρωτικό ήχο ξυπνητηριού που δεν θα σε ξυπνήσει απότομα και μέσα στο άγχος.

4. Ενίσχυσε την πρόσληψη βιταμίνης D (βγες έξω στον ήλιο για όσο διαρκεί και ενσωμάτωσε στη διατροφή σου πορτοκάλι, γάλα, σολομό, κρόκο αβγού, τόνο σε κονσέρβα, εμπλουτισμένο γάλα και γιαούρτι κ.ά.).

5. Έρευνες συστήνουν τους 20°C, ως βέλτιστη θερμοκρασία για το υπνοδωμάτιο, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διάβασε σχετικά: Πώς θα κοιμάμαι καλά;

Και ενώ βυθιζόμαστε στο σκοτάδι, απολαμβάνοντας ποιοτικό ύπνο, ο ήλιος αρχίζει να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στον ουρανό. Ένα είναι σίγουρο: Στο τέλος, πάλι θα κερδίσει.