Κάθε γνωριμία ή συνάντηση, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μια επαγγελματική εξέλιξη. Το βιογραφικό είναι ο καθρέφτης σου, που σε εκπροσωπεί και δίνει στον άλλον την ευκαιρία να μάθει παραπάνω πράγματα για σένα. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα.

1. Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά

Ανάλογα με το τομέα που εργάζεσαι ή τη θέση που ενδιαφέρεσαι να βρεις, είναι σημαντικό να ξέρεις να χειρίζεσαι τις λέξεις κλειδιά. Αν έχεις δει μια ανάρτηση θέσης που σε ενδιαφέρει, ξόδεψε λίγο χρόνο στο να βρεις τις λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θέση και ενσωμάτωσέ τες στο δικό σου βιογραφικό. Με αυτό το τρόπο θα φανεί η σχολαστικότητα σου και το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση και όχι ένα γενικό βιογραφικό που έχει σταλεί μαζικά σε 10 θέσεις. Έτσι, θα φαίνεσαι ως ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.

2. Φτιάξε ένα σύντομο βιογραφικό

Θυμάσαι τα βιογραφικά που ήταν 2-3 σελίδες το λιγότερο; Αυτά τα βιογραφικά, δικαίως έχουν μείνει στο παρελθόν. Το μυστικό είναι να αναφέρεις όσα περισσότερα μπορείς επιγραμματικά και να τα εμπλουτίσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Εννοείται είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις εμπειρία αλλά δε θα μπορέσεις να συμπεριλάβεις κάθε θέση ή αρμοδιότητα με τις λεπτομέρειες που θέλεις ή θεωρείς σημαντικές. Εστίασε στις θέσεις των τελευταίων 5-7 χρόνων και ανάφερε επιγραμματικά ότι υπάρχει και παραπάνω εμπειρία την οποία μπορείς να συζητήσεις εκ των υστέρων.

Διάβασε ακόμα: Mindful διαλείμματα που μπορείς να κάνεις στη δουλειά σου

3. Γράψε μόνο αλήθειες

Μια συχνή παγίδα στα βιογραφικά είναι να προσθέτονται μικρά, φαινομενικά αθώα ψέματα τα οποία θεωρητικά θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη θέση που θέλεις. Στη περίπτωση που θέλεις να συμπεριλάβεις κάποια τέτοια πληροφορία, φρόντισε να είναι όσο πιο κοντά στην αλήθεια γίνεται. Για παράδειγμα, αν ισχυριστείς ότι μιλάς πολύ καλά μια ξένη γλώσσα, φρόντισε να είσαι όντως σε θέση να εξασκηθείς σε αυτή τη γλώσσα. Αν γράψεις ότι μιλάς άπταιστα γαλλικά, ενώ στη πραγματικότητα είναι αρχάριες οι γνώσεις σου, ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μαθήματα. Δε μπορείς να ξέρεις αν σε προσέλαβαν για αυτή τη συγκεκριμένη δεξιότητα οπότε είναι σημαντικό να εξασκείς ό,τι αναφέρεις στο βιογραφικό σου.

4. Δείξε τη προσωπικότητα σου

Σίγουρα το βιογραφικό δεν είναι μόνο η σκιαγράφηση της επαγγελματικής σου ταυτότητας αλλά και της προσωπικής. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις είτε ένα προσωπικό statement ή κάποια ενδιαφέροντα και χόμπι, ώστε να δώσεις μια προσωπική χροιά σε αυτό. Δε θα πάρεις μόνο μια θέση αλλά θα συμπεριληφθείς σε μια ομάδα και σε ένα ανθρώπινο δυναμικό. Ανάφερε κάποια πράγματα για σένα που πιστεύεις ότι σε χαρακτηρίζουν και σου ταιριάζουν για να ολοκληρωθεί η εικόνα του βιογραφικού σου.