Αυτές τις μέρες που κάνει κρύο και τα σπίτια της Ελλάδας δεν είναι και τα πιο ζεστά, είναι πολύ εύκολο να κρυώσει και το μέσα μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μία σούπα για το κρύο που όχι μόνο θα μας ζεστάνει, αλλά θα είναι και μία έξτρα βοήθεια για το ανοσοποιητικό μας χάρη στα σωστά υλικά που θα περιέχει.

Σου έφτιαξα λοιπόν μία λίστα μου με αυτά που πρέπει να έχει μέσα η σούπα που θα φτιάξεις ειδικά σήμερα, αλλά και όποια μέρα έχει κρύο και αναζητάς κάτι λαχταριστό και θρεπτικό. Η λίστα περιέχει λαχανικά, εσπεριδοειδή και μπαχάρια. Τόσο απλά.

σούπα
Monika Grabkowska/ Unsplash

Τα υλικά για τη σούπα για το κρύο

  • Λεμόνια: Πλούσια σε βιταμίνη C, μειώνουν τις φλεγμονές, το πρήξιμο και την παραγωγή βλέννας. Έχουν επίσης, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μανιτάρια: Όχι όμως όποια και όποια. Τα μανιτάρια που είναι ιδανικά στο να καταπολεμούν το κρύωμα είναι τα shitake, τα maitake και το γανόδερμα. Οι Κινέζοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν τα shitake για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς για πάνω από 6.000 χρόνια. Τα εν λόγω μανιτάρια είναι γνωστό πως αυξάνουν τις κυτοκίνες, τα οποία είναι κύτταρα που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Περιέχουν επίσης πολυσακχαρίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μαύρο πιπέρι: Το μαύρο πιπέρι είναι υψηλό ποσοστό πιπερίνης, μια ένωση γνωστή για τις αντι-πυρετικές της ιδιότητες καθώς και την ανακούφιση που προσφέρει από τον πόνο.
  • Τζίντζερ: Τι να πούμε γι αυτό το θαύμα της φύσης, που ζεσταίνει τα σωθικά σου. Εκτός από την καταπραϋντική ιδιότητα, περιέχει κάποιες χημικές ουσίες που βοηθούν στην καταστολή του βήχα, ενώ αν έχεις πυρετό και πονάει το κορμί σου, θα πρέπει σίγουρα να το προτιμήσεις. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το τζίντζερ θερμαίνει το σώμα και βοηθά στη διάσπαση της συσσώρευσης τοξινών στα όργανα, ιδιαίτερα στους πνεύμονες και τα ιγμόρεια. Με το άνοιγμα των λεμφικών καναλιών και τη διατήρηση της εσωτερικής καθαριότητας, το τζίντζερ αποτρέπει τη συσσώρευση των τοξινών που μας καθιστούν ευαίσθητους σε λοιμώξεις, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα.
  • Δάφνη: Ανακουφίζει από αρθριτικά, μυϊκούς πόνους, βρογχίτιδα και συμπτώματα γρίπης
  • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. και ανοσοποιητικά αποτελέσματα. Το ιχνοστοιχείο ανόργανου σεληνίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και διεγείρει την ανοσολογική λειτουργία, βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα κρεμμύδια από ό, τι σε άλλα λαχανικά. Λέγεται ότι το σελήνιο μπορεί να παίξει ένα ρόλο στη διαχείριση των ιογενών, φλεγμονωδών και αλλεργικών συνθηκών. Ειδικά τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση του φλέγματος και της φλεγμονής στη μύτη και το λαιμό.
  • Σκόρδο: Περιέχει βιταμίνες Α και C και γι αυτό θεωρείται εξαιρετική θεραπεία για κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Λειτουργεί ως φυσικό αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν το σκόρδο λαμβάνεται κατά την έναρξη ενός κρυολογήματος μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα και να συντομεύει τη διάρκεια κατά 50 τοις εκατό.
  • Σέλερι: Το σέλερι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, το οποίο ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε C, το να το τρώμε τακτικά σέλερι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του κοινού κρυολογήματος.
  • Καρότα: Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, η οποία βοηθά ένα από τα διάφορα καλά που κάνει είναι να καθιστά την είσοδο των βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος, δύσκολη.
  • Κουρκουμάς: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Ανακουφίζει και θεραπεύει.
  • Μαϊντανός: Ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, χλωροφύλλη και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία τον καθιστούν μία εξαιρετική τροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.