Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας. Αυτό γιατί μπορεί να έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονώδων συστατικών που περιέχει και των ποικίλων ιδιοτήτων του. Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη διαχείριση της αρθρίτιδας, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως και σε πολλά άλλα.

Το τζίντζερ προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία. Προσθέτει γεύση σε γλυκά και αλμυρά φαγητά, αλλά και σε ροφήματα. Μπορείς να το βρεις στην αγορά και να το αξιοποιήσεις σε φρέσκια μορφή ή σε ξερή. Υπάρχει, όμως, κάποια που είναι καλύτερη; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα οφέλη του αποξηραμένου τζίντζερ

Το αποξηραμένο τζίντζερ παράγεται από την ξήρανση της φρέσκιας ρίζας τζίντζερ, η οποία στη συνέχεια αλέθεται και γίνεται λεπτή σκόνη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού και γίνεται συγκέντρωση της γεύσης και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνει την πέψη: Το αποξηραμένο τζίντζερ φημίζεται για την ικανότητα του να βελτιώνει την πέψη. Μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσπεψία, να μειώσει τα αέρια και τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Περιέχει ενώσεις που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας δυνητικά στη διαχείριση φλεγμονών και στην ανακούφιση των μυϊκών και αρθριτικών πόνων.
  • Υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος: Το αποξηραμένο τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα. Συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το βήχα, το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο.

Τα οφέλη του φρέσκου τζίντζερ

Το φρέσκο τζίντζερ, στην ακατέργαστη και φυσική του μορφή, εκτιμάται ευρέως για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Προσφέρει μια πικάντικη και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν:

  • Μειώνει τη ναυτία: Το φρέσκο τζίντζερ είναι γνωστό για τις ιδιότητες του κατά της ναυτίας. Χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από την πρωινή ναυτία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και μειώνοντας, ενδεχομένως, τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Είναι καλό για την πέψη: Παρόμοια με το αποξηραμένο τζίντζερ, το φρέσκο τζίντζερ υποστηρίζει την πέψη διεγείροντας την παραγωγή σάλιου το οποία βοηθά στη διάσπαση των τροφών και στην πρόληψη γαστρεντερικών ενοχλήσεων.
  • Αντιμετωπίζει το κρυολόγημα: Το φρέσκο τζίντζερ καταναλώνεται συνήθως ως φάρμακο για το κρυολόγημα και τη γρίπη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τελικά ποιο είναι καλύτερο;

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το φρέσκο τζίντζερ είναι καλύτερη επιλογή, η αλήθεια είναι η αντίθετη. Σύμφωνα με έρευνες η διαδικασία από την οποία περνάει το φρέσκο τζίντζερ για να αποξηραθεί ενισχύει τα αντιοξειδωτικά, λόγω της αφαιρέσης του νερού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το φρέσκο τζίντζερ στερείται εντελώς αντιοξειδωτικών, αλλά μειώνονται όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.

Από την άλλη, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PubMed Central το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το αποξηραμένο τζίντζερ δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Επίσης, το αποξηραμένο τζίντζερ βοηθά στην εξισορρόπηση φουσκώματος, αερίων και πεπτικών προβλημάτων, ενώ το φρέσκο τζίντζερ τείνει να αυξάνει τα προβλήματα. Ακόμα, είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, του κρυολογήματος, του βήχα και των αναπνευστικών προβλημάτων, να προσθέτεις στα ροφήματα σου αποξηραμένο τζίντζερ, αντί για το φρέσκο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ενώ το αποξηραμένο τζίντζερ είναι μια ευνοϊκή επιλογή, δεν θα πρέπει αποφύγεις εντελώς το φρέσκο τζίντζερ από τη διατροφή σου, καθώς εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμα οφέλη.