Μάσκες, αντισηπτικά, καραντίνες, λέξεις που μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία τρία χρόνια και κατά κάποιον τρόπο απώθησαν τις ιώσεις, τα κρυλογήματα και τη γρίπη. Κάναμε focus στον Covid και βάλαμε για ύπνο άλλες ασθένειες. Φέτος, όμως, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα διαπιστώνουμε ότι… ξύπνησαν! Τι καλύτερο λοιπόν από το να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας έτσι ώστε να αμυνθεί; Αναζητώντας βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, συμβουλευτήκαμε τον Γιάννη Ζαλίδα, βοτανολόγο και εμπνευστή του Σπιτιού του τσαγιού που βρίσκεται στην Κρηνίδα Σερρών. «Το θέμα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι πολύ λεπτό και πολύπλευρο, καθώς είναι απαραίτητο εκτός από βότανα να καταναλώνουμε και τα σωστά τρόφιμα» μας είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια φυτικά στοιχεία, που η σύγχρονη επιστήμη δεν ξέρει αν θα τα κατατάξει στα βότανα ή στα τρόφιμα.

Όπως και να έχει, αυτά είναι τα 7 κορυφαία βότανα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και η προστασία που παρέχουν είναι αδιαμφισβήτητη.

1. Θυμάρι

Το αγαπημένο μας μυρωδικό έχει απίστευτες ιδιότητες και λειτουργεί θαυμάσια για την πρόληψη των κρυολογημάτων. «Μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου είτε ως ρόφημα είτε ως αρτυματικό φυτό με κορυφαία δράση» λέει ο Γιάννης Ζαλίδας. Εκτός από πολλές βιταμίνες, περιέχει θυμόλη, ουσία που ευθύνεται για την ευχάριστη μυρωδιά του αλλά και τις αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητές του.

7 βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Olena Bohovyk / Pexels

2. Ρίγανη

Συγγενική με το θυμάρι, η ρίγανη περιέχει επίσης θυμόλη και καρβακρόλη, που έχει ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. «Ο λόγος που πολλοί μπερδεύουν τη ρίγανη με το θυμάρι είναι οι δύο αυτές ουσίες» λέει ο Γιάννης Ζαλίδας και εξηγεί: «Ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής ανεβαίνει μια από τις δυο ουσίες περισσότερο από την άλλη». Αυτό που σου συνιστά είναι τη ρίγανη να την καταναλώνεις στο φαγητό, προσθέτοντας για παράδειγμα μια γενναία ποσότητα σε σαλάτα μαρούλι ή λάχανο -ένα από τα πιο φαρμακευτικά φυτά εποχής που μπορείς να καταναλώσεις. Ο λόγος είναι ότι το τσάι ρίγανης αφενός θα σου φανεί πικρό κι αφετέρου είναι στυπτικό, οπότε η ανεξέλεγκτη χρήση του μπορεί να σου προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

3. Φασκόμηλο

«Από τα πολλά φασκόμηλα που υπάρχουν το salvia triloba, γνωστό και ως Greek sage, συνδυάζει άρωμα, γεύση και εξαιρετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού» λέει ο Γιάννης Ζαλίδας. «Θα το σύστηνα μαζί με το θυμάρι για το μπούκωμα και τη γρίπη, ενώ είναι ιδανικό και για εισπνοές». Πώς θα τις κάνεις; Θα βάλεις σε ένα κατσαρολάκι 1 λίτρο νερού και μία χούφτα από τα βότανα. Αφού βράσει το νερό και το αποσύρεις από τη φωτιά πηγαίνεις από πάνω και κάνεις εισπνοές για 5-10 λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα βάλε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι για να εγκλωβίζεις τους υδρατμούς.

4. Στα βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συγκαταλέγεται και το σκόρδο

Είναι ο βασιλιάς των αντιικών βοτάνων με ισχυρή προστατευτική και ενισχυτική δράση. Μπορείς να το καταναλώνεις ωμό ή μέσα στο φαγητό. Το ιδανικό είναι να τρως δυο τρεις φορές την εβδομάδα χορτόσουπα με υλικά όπως σκόρδο, λάχανο, πράσο, σέληνο και μαϊντανό, που λειτουργεί σαν βλεννολυτικό φάρμακο για τον οργανισμό σου. Μην ξεχνάς ότι πολλά τρόφιμα που καταναλώνεις καθημερινά -όπως ψωμί και γαλακτομομικά- δημιουργούν βλέννες, οπότε οι χορτόσουπες έρχονται να τον θεραπεύσουν. Υπάρχουν βέβαια και συνταγές, στις οποίες το σκόρδο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ροφήματος μαζί πχ. με κανέλα, γαρύφαλλο και άλλα συστατικά, αλλά η προετοιμασία του απαιτεί λίγο μεγαλύτερη εξειδίκευση.

7 βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Margaret Jaszowska / Unsplash

5. Τσάι του βουνού

Κλασικό και αγαπημένο, το τσάι αυτό είναι εξαιρετικό θερμαντικό, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη και προστατευτική δράση. Συνδυάζεται υπέροχα με το θυμάρι και το φασκόμηλο, δημιουργώντας ένα πολύ εύγευστο τσάι που τονώνει και θωρακίζει τον οργανισμό. Αν μάλιστα προσθέσεις και λεμόνι, ενισχύεις ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτικότητά του.

6. Τσουκνίδα

Σίγουρα έχεις ακούσει για τη φημισμένη αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της. Αυτό που ίσως σου διαφεύγει είναι ότι έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, οπότε συστήνεται η κατανάλωσή της για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. «Για πιο ισχυρή δράση συνδύασέ τη με equisetum και ταραξάκο. Είναι ένα τρίο βοτάνων που συνεργάζονται περίφημα και προσφέρουν στον οργανισμό κάλιο και πυρίτιο», λέει ο Γιάννης Ζαλίδας.

7. Άγριο τριαντάφυλλο

Οι καρποί άγριου τριαντάφυλλου προσφέρουν αποδεδειγμένα άμεση ανακούφιση και θωράκιση σε ανθρώπους με γρίπη. Η συμβουλή του Γιάννη Ζαλίδα είναι να πίνεις 2 φλιτζάνια την ημέρα από αυτό το εύγεστο τσάι για να ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου. Αν είσαι στην ανάρρωση, θα την επισπεύσεις χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και άλλα μικροστοιχεία. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να κάνεις σωστά την εκχύλισή του. Είναι σημαντικό να γίνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία (οπότε άφησε το νερό να γίνει χλιαρό) και να μείνει το βότανο μέσα τουλάχιστον μία ώρα. Αν προσθέσεις και prunus spinosa και καρπούς κράταιγου θα έχεις στα χέρια σου ένα πανίσχυρο μείγμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.

7 βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Anna Pou / Pexels

Βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Γενικές οδηγίες

Πώς θα ετοιμάσεις το αφέψημα των βοτάνων

  • Θα ακολουθήσεις την κλασική μέθοδο εκχύλισης δηλαδή σε ζεστό νερό 80-90οC (να μην είναι βραστό) ρίχνεις ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας -ανάλογα με τις προτιμήσεις σου- και το αφήνεις για 10-15 λεπτά πριν το περάσεις από σουρωτήρι και το πιείς.
  • Αν θέλεις να προσθέσεις μέλι, το βάζεις αφού γίνει χλιαρό το νερό (στους 50οC, πάνω-κάτω δηλαδή ένα δεκάλεπτο αφού βράσει).

Βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Σημαντικές σημειώσεις

  • Έχε υπόψη σου ότι η κατανάλωση των βοτάνων καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Αν, βέβαια, νιώθεις ότι το σώμα σου ζητάει υγρά και τόνωση ειδικά τους χειμερινούς μήνες, μπορείς να πίνεις 3-4 τσαγάκια τη μέρα.
  • Αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου τόσο για το ποια βότανα μπορείς να καταναλώνεις όσο και για την ενδεδειγμένη ποσότητα.