Με τη Σοφία γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια σε ένα wellness retreat στην Αθήνα. Από τότε γίναμε «διαδικτυακές φίλες» και κρατήσαμε επαφή μέσω των social media. Την παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια και την κρυφό-θαυμάζω που συμμετέχει σε τόσους κολυμβητικούς και δρομικούς αγώνες. Γράφω «κρυφό», γιατί δεν της το είχα πει ποτέ, μέχρι που είδα τη συμμετοχή της στο Ironman 70.3, μία απαιτητική αθλητική διοργάνωση (τρίαθλο) που περιλαμβάνει 1.900 μ. κολύμβηση, 90 χλμ. ποδήλατο και έναν ημιμαραθώνιο 21.1 χλμ.

Αφού, λοιπόν, στο σήμερα έχω μία ιδιότητα που μπορεί και θέλει να μοιράζεται ιστορίες, αποφάσισα να ενώσω την κουκίδα της Σοφίας με την κουκίδα όσων γυναικών μας διαβάζουν και δεν τη γνωρίζουν. Για μένα έχει τεράστια σημασία.

Η Σοφία καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε τόσους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και, στο μεταξύ, ακούει την καρδιά της, θυμάται τα όνειρα της και τα «συναντά». Η Σοφία είναι νέα μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, αθλήτρια. Μα, κυρίως, είναι η influencer με την ουσία, αλλά χωρίς τους Instagram followers και τους χορηγούς – εκείνη, πάντως, τις προάλλες που «έπεσε» το Instagram δεν αγχώθηκε καθόλου.

Θέλουμε περισσότερες τέτοιες επιδραστικές γυναίκες, να τις γνωρίζουμε, να μας εμπνέουν να προσπαθήσουμε για το δικό μας «Ironman 70.3», να είναι φίλες μας, να δημιουργούν περιεχόμενο όχι μόνο με την κυριολεκτική, αλλά και με τη μεταφορική έννοια.

Ironman 70.3: Η Σοφία Τζαχρήστου δεν είναι διάσημη, αλλά είναι η influencer που θέλουμε
Sportograf

Λίγα λόγια για εκείνη: «Λέγομαι Σοφία Τζαχρήστου και μένω στην Αθήνα. Έχω μεγαλώσει στο Π. Φάληρο και είμαι λάτρης των νοτίων προαστίων. Είμαι μηχανικός δικτύου μετάδοσης σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Έχω δύο παιδιά 8 ετών, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι».

Η πρώτη επαφή της με το τρίαθλο: «Τρέχω συστηματικά εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχω λάβει μέρος και σε αγώνες aquathlon, κολύμπι – τρέξιμο δηλαδή, δεδομένου ότι έχω κολυμβητική και δρομική εμπειρία. Το τρίαθλο υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου όλο αυτό το διάστημα, κυρίως από την προτροπή των φίλων μου ότι μου ταιριάζει και έπρεπε να το δοκιμάσω, αλλά δεν το έπαιρνα εύκολα απόφαση».

Η συμμετοχή της στο Ironman 70.3: «Όταν έμαθα ότι το Ironman 70.3 θα γίνει πρώτη φορά στη Βουλιαγμένη, τον Οκτώβρη του 2022, ένιωσα πολύ έντονα την επιθυμία να είμαι εκεί. Μια σπουδαία διοργάνωση στα μέρη που έχω μεγαλώσει! Δεν υπήρχε περίπτωση να λείψω! Θα στεναχωριόμουν! Έτσι, λοιπόν, πρώτα δήλωσα συμμετοχή και μετά έψαξα εντατικά να βρω ποδήλατο, γιατί υπήρχε μεγάλη έλλειψη στην αγορά. Μόλις, λοιπόν, παρέλαβα το ποδήλατο πριν 5 μήνες, ξεκίνησα ουσιαστικά και το τρίαθλο. Το Ironman 70.3 το ολοκλήρωσα σε 5:25:31».

Ironman 70.3: Η Σοφία Τζαχρήστου δεν είναι διάσημη, αλλά είναι η influencer που θέλουμε
Sportograf

H καθημερινή προπόνηση και ο συντονισμός: «Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που δεν βαριέσαι ποτέ! Η προπόνηση εναλλάσσεται σε όγκο και ένταση σε κάθε ένα από τα τρία αθλήματα και σίγουρα χρειάζεται πολύ χρόνο. Θέλει, συνεπώς, πολλή οργάνωση για να τα καταφέρεις. Η δική μου καθημερινότητα, λοιπόν, είναι πολύ απαιτητική, γιατί εννοείται ότι προτεραιότητες μου είναι η οικογένεια και η εργασία μου. Οι προπονήσεις μου πραγματοποιούνται σε κενά που υπάρχουν μέσα στην ημέρα, κυρίως νωρίς το πρωί ή το απόγευμα την ώρα που τα παιδιά έχουν δραστηριότητες. Εκμεταλλεύομαι πάντα τα σαββατοκύριακα για να κάνω τις πιο μεγάλες προπονήσεις πολύ νωρίς το πρωί, ώστε μετά να βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου».

Οι δεύτερες σκέψεις: «Δεν σκέφτηκα καθόλου να τα παρατήσω ή ότι δεν είναι για εμένα, ίσα ίσα που πείσμωσα ότι θέλω να τα καταφέρω. Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτέλεσε για μένα στόχο και κίνητρο στο να είμαι συνεπής σε όλη μου την προετοιμασία. Σίγουρα σε όλη αυτή την πορεία ένιωσα κούραση, κυρίως προς το τέλος, αλλά από την άλλη υπάρχει το οξύμωρο, ότι ταυτόχρονα σκεφτόμουν και σκέφτομαι ποιος θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος!».

Η αρχή και το τέλος μιας τυπικής ημέρας: «Ξυπνάω το πρωί στις 6:30, ετοιμάζω τα παιδιά και τα πάω στο σχολείο. Αμέσως κάνω 1 ώρα προπόνηση σε κάποιο από τα τρία αθλήματα και στη συνέχεια ξεκινάω να δουλεύω είτε από το σπίτι είτε στο γραφείο. Αργά το μεσημέρι επιστρέφει το ένα παιδί, διαβάζουμε και πάμε στη δραστηριότητα του, εάν έχει. Εκείνη την ώρα, συνήθως, τρέχω. Μετά πάμε να πάρουμε και το δεύτερο παιδί από τη δραστηριότητα του και κατευθείαν ξεκινάμε το διάβασμα. Προσπαθώ να κοιμόμαστε σχετικά νωρίς, γιατί είναι απαραίτητη η ξεκούραση για όλους μας».

Ironman 70.3: Η Σοφία Τζαχρήστου δεν είναι διάσημη, αλλά είναι η influencer που θέλουμε
Sportograf

Τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι για να προετοιμαστείς κατάλληλα και να συμμετέχεις σε μία τέτοια διοργάνωση: «Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι πολύ οργανωτικός γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος, άρα σωστή αξιοποίηση του σε σχέση με την καθημερινότητα. Θα πρέπει να είσαι “εργατικός” γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο στόχο μας. Και τέλος πρέπει να έχεις επιμονή και υπομονή, γιατί θα έρθουν και δύσκολες μέρες και δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Σίγουρα πάντως, όποιος δουλεύει σκληρά ανταμείβεται».

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην προετοιμασία για μία πολυάσχολη γυναίκα, μητέρα, σύζυγο και εργαζόμενη: «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κρατήσει ισορροπία στην καθημερινότητα. Πρέπει να έχει συνέπεια σε όλες τις υποχρεώσεις αλλά να κάνει πράγματα και για εκείνη. Στην προκειμένη, ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται στις προπονήσεις και στους αγώνες προετοιμασίας. Άρα, από τη μία, είσαι με το ρολόι στο χέρι, οπότε υπάρχει το άγχος αν θα τα προλάβεις όλα και από την άλλη υπάρχει και η κούραση. Όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι όλη αυτή η ενέργεια, τελικά, σου επιστρέφεται και όσο πιο δραστήριος είσαι τόσο πιο πολλά πράγματα μπορείς να φέρεις εις πέρας».

Οι αρνητικές σκέψεις: «Φυσικά και είχα φοβίες ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά, είτε να τραυματιστώ είτε να προκύψει κάποια μηχανική βλάβη στο ποδήλατο. Προσπαθούσα αρχικά να ηρεμήσω τις σκέψεις μου και να το εκλογικεύσω. Όσον αφορά στην περίπτωση τραυματισμού, προσπαθούσα να κάνω πάντα καλό ζέσταμα και αποθεραπεία και να “ακούω” το σώμα μου. Έχω τραυματιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν οπότε με την παραμικρή ενόχληση απευθύνομαι στους ειδικούς. Όσο για το ποδήλατο, που εξακολουθεί να είναι μεγάλος φόβος για μένα, το πηγαίνω πολύ συχνά για έλεγχο και συντήρηση. Στη διάρκεια άλλου αγώνα πριν από ένα μήνα, έσκασε το λάστιχο και ταλαιπωρήθηκα πολύ, οπότε αυτός ο φόβος στο Ironman 70.3 μου έφυγε μόνο όταν κατέβηκα από το ποδήλατο».

Ironman 70.3: Η Σοφία Τζαχρήστου δεν είναι διάσημη, αλλά είναι η influencer που θέλουμε
Sportograf

Τα συναισθήματα στη γραμμή τερματισμού: «Συγκίνηση, ικανοποίηση, ευτυχία».

Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις τερμάτισε: «Αγκάλιασα τον άνδρα μου και τους δικούς μου ανθρώπους που είχαν έρθει να με δουν και να με εμψυχώσουν. Μου έκαναν φοβερή κερκίδα και τους ευχαριστώ!».

Το τρίαθλο με σειρά προτίμησης: «Τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο».

Ironman 70.3: Η Σοφία Τζαχρήστου δεν είναι διάσημη, αλλά είναι η influencer που θέλουμε
Sportograf

Η ανάγκη του στόχου: «Δεν έχω ακόμα μεγάλο στόχο, όπως το Ironman. Θα συμμετέχω σε κάποιους δρομικούς αγώνες για αρχή και βλέπουμε. Χρειάζομαι και θέλω τον επόμενο μεγάλο στόχο γιατί αφενός μου δίνει κίνητρο και αφετέρου είναι από μόνο του ένα μαγευτικό ταξίδι κάθε φορά μέχρι να φτάσεις στην επίτευξη του».

Τι σημαίνει για εκείνη “Love Yourself”: «Σημαίνει να κάνεις πράγματα για εσένα, πράγματα που σου δίνουν χαρά και ικανοποίηση και ταυτόχρονα να απομακρυνόμαστε από άσχημες και τοξικές καταστάσεις».

Η σειρά αφηγημάτων Love Women δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το φωτεινό σύμπαν των γυναικών που θαυμάζουμε και ενστερνίζονται όλες εκείνες τις αξίες του Love Yourself που αποπνέουν ισορροπία, έμπνευση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό μας.