Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μάλλον ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου — ή θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Dan Buettner, ειδικό σε θέματα μακροζωίας, συνεργάτη του National Geographic και συγγραφέα του βιβλίου The Blue Zones Challenge: A 4-Week Plan for a Longer, Better Life, τα οφέλη του καφέ υπερβαίνουν κατά πολύ την ισχυρή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Ο Buettner έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του μελετώντας τις Blue Zones (Μπλε Ζώνες) του κόσμου, δηλαδή τις πέντε περιοχές στις οποίες συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας. Αυτές οι περιοχές είναι η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Ικαρία (Ελλάδα), η Σαρδηνία (Ιταλία), η χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και η Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια). Κάθε Μπλε Ζώνη έχει τα δικά της μοναδικά πολιτιστικά έθιμα, παραδόσεις και περιβαλλοντικές επιρροές, αλλά και οι πέντε περιοχές έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι οι διατροφικές τους συνήθειες: Όσοι ζουν στις Μπλε Ζώνες τείνουν να ακολουθούν μια plant-based διατροφή γεμάτη με φρέσκα προϊόντα, όσπρια, καλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σύμφωνα με τον Buettner, ένα άλλο έντονο κοινό που μοιράζονται οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές είναι η σταθερή κατανάλωση καφέ, ιδιαίτερα στη Σαρδηνία, τη Νικόγια και την Ικαρία. Σύμφωνα με τον Buettner, αυτό είναι απολύτως λογικό, επειδή ο καφές – γενικά μιλώντας – έχει βρεθεί ότι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι βασικά για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες (και συνεπώς τη χρόνια φλεγμονή). Οι τελευταίες μπορούν να συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες που ενδέχεται να συντομεύσουν το προσδόκιμο ζωής. Επίσης, ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του προστάτη.

Η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος—διατροφολόγος συμφωνεί: «Ο καφές είναι γνωστό ότι περιέχει πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες. Έχει συνδεθεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, ηπατικής νόσου,  καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιακών παθήσεων». Επίσης, η καφεΐνη στον καφέ αυξάνει τη διεγερτική νορεπινεφρίνη καθώς και την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά να παραμένεις συγκεντρωμένη και ευκρινής καθώς μεγαλώνεις. Τέλος, μια μελέτη του 2018 σε 500.000 ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου—και ότι, παραδόξως, η μεγαλύτερη μείωση θνησιμότητας βρέθηκε σε άτομα που έπιναν 6-7 φλιτζάνια την ημέρα. Εφόσον αυτό ίσχυε τόσο για όσους πίνουν καφέ όσο και για όσους πίνουν ντεκαφεϊνέ, φαίνεται πως υπάρχουν άλλες ενώσεις στον καφέ που ευθύνονται για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής —πιθανότατα, είναι τα αντιοξειδωτικά.

Ενώ όλοι οι καφέδες έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία, ο Buettner τονίζει έναν συγκεκριμένο τύπο καφέ που έχει ένα πλεονέκτημα, ενάντι των άλλων, όσον αφορά στη μακροζωία: τον ελληνικό καφέ που πίνουν στην Ικαρία.

Ο ελληνικός καφές ωφελεί τη μακροζωία

«Ο ελληνικός καφές, είναι ελαφρώς καβουρδισμένος και λεπτοαλεσμένος», εξηγεί ο Buettner. «Το λεπτό άλεσμα προσφέρει περισσότερα συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά, κάτι που αποτελεί βασικό όφελος για την υγεία. Επίσης, ο ελληνικός καφές βράζεται, αντί να παρασκευάζεται και να φιλτράρεται, κάτι που εξάγει περισσότερες από τις υγιεινές ενώσεις που περιέχει. Και τέλος, ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει λιγότερη καφεΐνη από έναν τυπικό americano». Φυσικά, λιγότερη καφεΐνη μεταφράζεται σε λιγότερες από τις δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, όπως άγχος, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι και αϋπνία.