Το φούσκωμα στην κοιλιά, γνωστό και ως πρήξιμο ή τυμπανισμός, είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που σχετίζεται τόσο με τις διατροφικές συνήθειες όσο και με ορισμένες καταστάσεις υγείας και συχνά συνοδεύεται από τυμπανισμό, αίσθηση βάρους και διόγκωσης, δυσκοιλιότητα και αέρια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το φούσκωμα στην κοιλιά:

  • Πιες πολύ νερό: Το νερό θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και τη μείωση του πρηξίματος.
  • Αν σου είναι ευχάριστο μπορείς να καταναλώσεις ένα ποτήρι χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι, πριν το πρωινό γεύμα. Μπορεί να λειτουργήσει ως καθημερινό πρωινό καθαρτικό, για να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Απόλαυσε κάθε γεύμα με ενσυνειδητότητα: Τρώγοντας βιαστικά το φαγητό σου αυξάνονται οι πιθανότητες να εισέλθει πολύς αέρας στον οργανισμό σου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φούσκωμα στην κοιλιά. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού χαλάρωσε και απόλαυσέ το.
  • Απόφυγε να μασάς τσίχλα για πολλή ώρα: Οι τσίχλες δημιουργούν φούσκωμα στην κοιλιά και καλό θα ήταν να τις αποφεύγεις.
  • Απόφυγε τα γαλακτοκομικά: Σε πολλούς ανθρώπους τα γαλακτοκομικά προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά, οπότε αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία προτίμησε να μην τα καταναλώσεις το πρωί. Αν σου αρέσει το γάλα στο πρωινό, μπορείς να επιλέξεις εναλλακτικά κάποιο φυτικό ρόφημα (αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού κ.ά.) που υπάρχουν στο εμπόριο.
  • Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσής σου. Παρόμοια οφέλη μπορεί να έχει και η yoga. Σου έχουμε κι άλλες προτάσεις για όταν δεν έχεις διάθεση.
  • Πιες ένα ζεστό τσάι, το οποίο θα καταπραΰνει τα συμπτώματα και θα σε χαλαρώσει.
  • Κοιμήσου αρκετές ώρες: Ο ύπνος βάζει σε σειρά τον μεταβολισμό, οπότε αν κοιμάσαι 7-9 ώρες τα φουσκώματα θα είναι όλο και πιο σπάνια.
  • Κατανάλωσε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν στα προβλήματα δυσκοιλιότητας που μπορεί να προκαλούν το φούσκωμα στην κοιλιά.

Σε κάθε περίπτωση αν το φούσκωμα στην κοιλιά επιμένει, σου προτείνουμε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Έφαγα πολύ, τι να κάνω; Η απάντηση της διατροφολόγου μπορεί να σε εκπλήξει
Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική υπερφαγία
Χορτοφαγική διατροφή: Πώς θα είναι πλήρης και ισορροπημένη;