Έφαγα πολύ, τι να κάνω; Όχι, σε αυτό το άρθρο δεν θα διαβάσεις για την πιο trendy αποτοξίνωση, ούτε για την άσκηση που πρέπει να κάνεις τώρα για να κάψεις συγκεκριμένες θερμίδες και να απαλλαχθείς από τις ενοχές και… το λίπος.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελευθερία Κεφάλα (www.healthnutritionbalance.gr, @healthnutritionbalance) «ένα υπερβολικό, αλλά περιστασιακό γεύμα δεν θα καταστρέψει την υγεία, το σώμα ή τη διατροφή σου. Αντιθέτως, η υπερβολική ενοχή για την επιλογή σου θα έχει πολλές περισσότερες αρνητικές συνέπειες. Το σώμα σου μπορεί να διαχειριστεί κάτι τέτοιο κι εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μην πανικοβάλλεσαι, να συνεχίσεις την ημέρα σου διατροφικά, να μην ξαπλώσεις αμέσως μετά το γεύμα και να απολαύσεις το γεύμα που έκανες χωρίς ενοχές».

Διάβασε σχετικά: 10 συμβουλές για ολιστικό αδυνάτισμα

Έφαγα πολύ, τι να κάνω;

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο είναι σημαντικό να θυμάσαι τα εξής:

  • Το φούσκωμα, έπειτα από την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Δεν χρειάζεται να παραλείψεις τα επόμενα γεύματά σου. Το σώμα σου αξίζει και χρειάζεται ενέργεια, ακόμα κι αν μεσολάβησε ένα υπερβολικό γεύμα.
  • Το σώμα σου έχει όλα όσα χρειάζεται για να διαχειριστεί την τροφή στο στομάχι και να προχωρήσει, έστω και πιο αργά, με τη διαδικασία της πέψης.
  • Η αποτοξίνωση δεν είναι η λύση, αλλά το να φερθείς ευγενικά στον εαυτό σου είναι κάτι που θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα.
  • Δεν θα πάρεις κιλά, ούτε θα «παχύνεις», επειδή κατανάλωσες ένα μεγάλο γεύμα.
  • Ανακούφισε το στομάχι σου με ένα αφέψημα που να περιλαμβάνει τζίντζερ – μάραθο ή τζίντζερ – χαμομήλι.
  • Σε κάθε περίπτωση, άκου το σώμα σου. Αν μέσα στην ημέρα πεινάσεις, τότε να φας. Αν, από την άλλη, νιώθεις φουσκωμένη μπορείς να παραλείψεις ένα γεύμα, αλλά κατανάλωσε κάτι που θα σου κάνει καλό. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι έτσι στον καθένα λειτουργεί και βοηθά κάτι διαφορετικό.