Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον ότι μικρό ποσοστό του πληθυσμού καταφέρνει να χάσει βάρος και να μην το πάρει ξανά. Ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που πολλοί παρότι το επιθυμούν δεν μπορούν να παραμείνουν πιστοί σε μία δίαιτα με στόχο την ασφαλή και επιτυχημένη απώλεια βάρους.

1. Έλλειψη δέσμευσης

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα σχετίζεται με τη δέσμευση. Για να επιτύχω οτιδήποτε στη ζωή, πρώτα πρέπει να δεσμευτώ να το επιτύχω. Είτε αποφασίσω να μάθω να οδηγώ αυτοκίνητο, είτε να μάθω να μιλάω αγγλικά, είτε να σταματήσω το κάπνισμα, είτε να χάσω κιλά, πρέπει πρώτα να δεσμευτώ ότι θα το κάνω. Η απόφαση και η δέσμευση είναι το πρώτο βήμα για τα πάντα. Χρειάζεται να αποφασίσω ότι θέλω και είναι σημαντικό για εμένα να φροντίσω τη διατροφή μου. Ο δρόμος δεν θα είναι ευθύς, αλλά θα είναι μονόδρομος, εφόσον υπάρχει η δέσμευση.

2. Δεν ορίζω, πριν ξεκινήσω, τα κίνητρά μου

Η ζωή, εκεί έξω, είναι περίπλοκη. Δεν είναι απλή. Προκύπτουν καθημερινά εμπόδια και προβλήματα τα οποία είναι πιθανό να με αποπροσανατολίσουν από το στόχο μου. Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει τα κίνητρα να είναι ξεκάθαρα και δυνατά. Θέλω πραγματικά να χάσω βάρος; Γιατί; Θα αλλάξει η ζωή μου; Θα αλλάξει η καθημερινότητά μου;

7 λόγοι που δεν μπορείς να ακολουθήσεις μία δίαιτα με επιτυχία. Τι κάνεις λάθος;

Andres Ayrton/ Pexels

3. Έλλειψη σωστής καθοδήγησης

Όσο και να πιστεύω στον εαυτό μου, και καλά κάνω και πιστεύω, η επιστήμη της Διατροφής είναι τεράστια. Υπάρχουν άπειρες πτυχές της τις οποίες δε μπορώ να γνωρίζω και μπορούν να με βοηθήσουν καθοριστικά. Όταν μπαίνω σε ένα δρόμο να χάσω κάποια κιλά, απαιτείται να συμβουλεύομαι έναν επαγγελματία διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές. Η τέλεια δίαιτα δεν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η τέλεια δίαιτα είναι αυτή που μου ταιριάζει και που μπορώ να ακολουθήσω. Θα τη βρω στην πορεία!

Διάβασε επίσης: Ποιο πρωινό θεωρείται ισορροπημένο;

4. Έχω τη λογική όλα ή τίποτα

Συνήθως, μπαίνοντας σε μια δίαιτα προσπαθώ να είμαι τέλειος. Να μην κάνω κανένα λάθος, να μην παρεκκλίνω καθόλου και να τηρήσω το πρόγραμμά μου στον απόλυτο βαθμό. Κάνοντας ένα λάθος, απογοητεύομαι, δίνω μια κλοτσιά και τα γκρεμίζω όλα. Η λογική όλα ή τίποτα, άσπρο ή μαύρο. Σου ακούγεται οικεία; Μάθε, λοιπόν, ότι το καλύτερο χρώμα είναι το γκρι! Για να έχω αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να είμαι τέλειος, χρειάζεται απλώς να προοδεύω! Ένα λάθος δε μπορεί να μου κοστίσει την επιτυχία.

5. Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί

Για να αλλάξω μια κατάσταση, χρειάζεται να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανα μέχρι τώρα. Πρέπει να αναλάβω την προσωπική μου ευθύνη και να δω τι μπορώ να κάνω διαφορετικά, τι μπορώ να κάνω καλύτερα. Μόνο εγώ μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δε μπορώ να ελέγξω τους εξωτερικούς παράγοντες.

7 λόγοι που δεν μπορείς να ακολουθήσεις μία δίαιτα με επιτυχία. Τι κάνεις λάθος;

Jamie Matocinos/ Unsplash

6. Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα γιατί δεν απολαμβάνω τη διαδικασία

Η ανυπομονησία για το τελικό αποτέλεσμα με οδηγεί συχνά στο να υιοθετώ ακραίες διατροφικές συμπεριφορές και να στερούμαι πράγματα. Αυτό δυστυχώς δε μπορεί να κρατήσει πολύ, γιατί είναι υπερβολικά σκληρό. Με άλλα λόγια, η στέρηση αυξάνει την επιθυμία. Το πιο υγιές, είναι να προσπαθήσω να απολαύσω όλη τη διαδικασία. Να παρατηρήσω τον εαυτό μου, να μάθω πράγματα για εμένα και να βρω ένα μοτίβο διατροφής που να το απολαμβάνω. Μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω, αλλά δεν έγινε κάτι. Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι ταξίδι.

7. Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα γιατί δεν αποδέχομαι και δεν αγαπάω το σώμα μου

Για να αλλάξω μια κατάσταση, χρειάζεται πρώτα να αποδεχτώ την παρούσα κατάσταση. Πόσο κρίμα είναι να περνάμε όλη μας τη ζωή σταυρώνοντας το σώμα μας; Είναι σαν να περνάμε όλη μας τη ζωή μισώντας το σπίτι στο οποίο κατοικούμε. Ναι θέλω να αλλάξω, ναι αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ταυτόχρονα όμως, αγαπάω το σώμα μου, το αποδέχομαι και προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για αυτό.

Διάβασε επίσης: 3 έξυπνοι τρόποι για να χάσεις βάρος εύκολα και με ασφάλεια

8. Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα γιατί τελικά, όντως δεν πρέπει να κάνω δίαιτα!

Μήπως τελικά, δε μπορώ να κάνω δίαιτα γιατί δε γίνεται να κάνω δίαιτα; Δεν μπορώ να προβλέψω αν τη Δευτέρα θα έχω όρεξη για φασολάκια, αν την Τετάρτη θα έχω όρεξη για ψάρι και αν κάθε μέρα στις 16.00 θα έχω όρεξη για φρούτο. Είναι τόσο ανθρώπινο! Η λύση δεν είναι στη δίαιτα. Η λύση είναι στη διατροφική εκπαίδευση. Εκπαιδεύομαι να ακούω το σώμα μου, να έρχομαι σε επαφή μαζί του και να αφουγκράζομαι τις πραγματικές του ανάγκες.