Η επιθυμία απόκτησης παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί αργά ή γρήγορα τα σύγχρονα ζευγάρια. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια δεν επιτυγχάνει τον στόχο αυτό παρά μόνο μετά από ιατρική βοήθεια. Φυσιολογικά, η γονιμοποίηση επιτελείται όταν το ώριμο ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Εάν αυτό δεν συμβεί σημαίνει πως υπάρχει αποτυχία σύλληψης και επακόλουθα γίνεται λόγος για υπογονιμότητα.

Η γονιμότητα είναι η φυσική ικανότητα ενός οργανισμού να παράγει απογόνους. Για την μέτρηση της γονιμότητας χρησιμοποιείται ο δείκτης γονιμότητας, ο οποίος είναι ο αριθμός των απογόνων που γεννά ένα ζευγάρι, ένας ζωντανός οργανισμός ή ένας πληθυσμός.

Υπογονιμότητα. Μια λέξη που στις ημέρες μας ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Μια λέξη που αντηχεί σχεδόν καθημερινά σε όλα τα γυναικολογικά ιατρεία. Είναι γεγονός ότι την τελευταία 15ετία τα ποσοστά των ζευγαριών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν αυξάνονται κατακόρυφα, λέει ο Γιώργος Παναγάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος.

Πότε είναι φυσιολογική η γονιμότητα

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού θα χαρακτηριστεί φυσιολογική όταν σε χρονικό διάστημα περίπου δύο (2) ετών με συχνές σεξουαλικές επαφές, επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Βάσει αυτού του ορισμού 85-90% των ζευγαριών θα επιτύχουν εγκυμοσύνη τον 1ο χρόνο συστηματικής προσπάθειας και το 90-95% των ζευγαριών μέσα σε 2 χρόνια. Ως εκ τούτου, ένα 10-15% των ζευγαριών θα βρεθούν αντιμέτωπα με κάποια μορφή υπογονιμότητας.

O πιο σημαντικός παράγοντας για την γυναικεία γονιμότητα είναι η ηλικία και ως εκ τούτου οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια κύηση ελαττώνονται με την πάροδο των χρόνων.

Tα πιο γόνιμα χρόνια της γυναίκας περιλαμβάνουν τη δεκαετία από τα 20 μέχρι τα 30 έτη ενώ μετά την ηλικία των 35 η γονιμότητα μειώνεται κατακόρυφα.

Στα 25 χρόνια, υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβει ένα ζευγάρι ύστερα από 3 μήνες ελεύθερων και τακτικών ερωτικών επαφών είναι 20% και 8 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο!

Οι βασικές αρχές της γονιμότητας είναι γνωστές, ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό αίτιο υπογονιμότητας, αναφέρει ο κ. Παναγάκης.

Πώς θα αυξήσεις την γονιμότητά σου

Κατάγραψε τον καταμήνιο κύκλο σου

Ένας εύκολος τρόπος για να καταγράψεις τον κύκλο σου, είναι να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή στο κινητό σου!

Εντόπισε τις γόνιμες μέρες, προγραμμάτισε τις ελεύθερες επαφές

Οι γυναικολόγοι συστήνουν να προγραμματίζεις τις ελεύθερες επαφές σου ήδη πριν την ωορρηξία σου, από την 10η ημέρα του κύκλου ως και τη 16η . Η συχνότητα των ελεύθερων επαφών ιδανικά προτείνεται να είναι μέρα παρά μέρα.

Hλικία

Μετά τα 35, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά, ειδικά μετά τα 38-40 μειώνεται κατά 50%! Πριν τα 35, λοιπόν, κι αν δεν επιθυμείς να μείνεις άμεσα έγκυος, κάνε κατάψυξη ωαρίων.

Διατροφή

Υιοθέτησε καλές διατροφικές συνήθειες! Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, και φασόλια. Περιόρισε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως αρτοσκευάσματα, σνακ, πατατάκια, κ.λπ. Για τον άνδρα, η καθημερινή κατανάλωση αντι-οξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνες Ε και C , σελήνιο, καρνιτίνη, ψευδάργυρος, κ.λπ. δρουν υποβοηθητικά στην παραγωγή υγιούς σπέρματος.

Συμπληρώματα διατροφής

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σου προτείνει ποια ταιριάζουν περισσότερο στο δικό σου προφίλ. Αυτά που θεωρούνται απαραίτητα είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D αλλά και άλλα σκευάσματα που ενισχύουν την ποιότητα ωαρίων και σπέρματος.

Άσκηση

Η άσκηση είναι από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσουμε τη γονιμότητα και να προετοιμαστούμε για μια εγκυμοσύνη. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους, ανεβάζει την ψυχολογία μας, μας βοηθά να αποβάλουμε το άγχος και ενισχύει το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα και φυσικά αφορά και τους άνδρες και τις γυναίκες.

Άγχος

Το έντονο και υπερβολικό άγχος είναι κακός σύμβουλος στην προσπάθεια του ζευγαριού και καλό είναι να το ελαττώσουν και οι δυο. Ασχολήσου με αγαπημένες ασχολίες που σε βοηθούν να αποβάλεις το άγχος, ή απευθύνσου σε κάποιον ειδικό!

Kάπνισμα & αλκοόλ

Ούτως ή άλλως, τότε θα χρειαστεί να διακόψεις το κάπνισμα και το αλκοόλ στην κύηση, οπότε ξεκίνα νωρίτερα την προσπάθεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες αφού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος!

Γυναικολογικός έλεγχος

Γίνεται ουσιαστικά για να αποκλειστεί κάποιος παράγοντας υπογονιμότητας στη γυναίκα.

Αν παρ’ όλ΄αυτά δεν έχεις θετικό αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο τακτικών και ελεύθερων σεξουαλικών επαφών (6 μήνες για γυναίκες άνω των 35), τότε συστήνεται η εκτίμηση της γονιμότητας του ζευγαριού στο γυναικολόγο αναπαραγωγής, ο οποίος με τον κατάλληλο έλεγχο θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.