Το παράθυρο γονιμότητάς σου είναι εκείνος ο χρόνος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σου κύκλου όπου έχεις τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Για τις περισσότερες γυναίκες, είναι οι πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία, η ημέρα της ωορρηξίας και η ημέρα αμέσως μετά την ωορρηξία. Ο υπολογισμός του μηνιαίου παραθύρου γονιμότητας μπορεί να σε βοηθήσει να στοχεύσεις τον βέλτιστο χρόνο για να έχεις σεξουαλική επαφή εάν προσπαθείς να συλλάβεις. Ωστόσο, ο προγραμματισμός υπολογίζοντας τις ημέρες είναι μια λιγότερο αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης και δεν προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Κατανόηση του εμμηνορροϊκού σου κύκλου

Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος και θέλεις να παρακολουθήσεις την ωορρηξία, πρέπει να κατανοήσεις τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος είναι ο τρόπος προετοιμασίας του σώματός σου για την εγκυμοσύνη. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου και πάλι από την αρχή με την επόμενη περίοδό σου. Ένας τυπικός εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά οι κύκλοι που κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες θεωρούνται επίσης φυσιολογικοί.

Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια του κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών διακυμάνσεων. Περίπου στα μισά του δρόμου, μία από τις ωοθήκες σου απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο. Το ωάριο πηγαίνει σε μία από τις σάλπιγγές σου, όπου περιμένει να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Η επένδυση της μήτρας σου γίνεται επίσης παχύτερη αυτές τις μέρες. Αυτό προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Εάν, παρ’ όλα αυτά, δεν μείνεις έγκυος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε ή ότι το έμβρυο (γονιμοποιημένο ωάριο) δεν εμφυτεύτηκε στη μήτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βλεννογόνος της μήτρας πέφτει και έρχεται η περίοδος, λένε οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Πότε έχω ωορρηξία;

Για να υπολογίσεις την ημέρα της ωορρηξίας, πρέπει να γνωρίζεις τον κύκλο σου. Ο μέσος γυναικείος κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ένας κύκλος που έρχεται κάθε 21 με 35 ημέρες θεωρείται φυσιολογικός. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα, συνήθως, 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Άρα σε μια γυναίκα που έχει κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία αναμένεται περίπου την 14η ημέρα και σε μια γυναίκα με κύκλο 35 ημερών την 21η ημέρα αντίστοιχα.

Θερμοκρασία σώματος τις γόνιμες μέρες

Η βασική θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν παρακολουθείς τις θερμοκρασίες σου τις μέρες του κύκλου σου, θα παρατηρήσεις μια συνεχή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματός σου κάποιες μέρες. Τι συμβαίνει τότε; Μπορεί να είναι ένα από τα φυσικά σημάδια του σώματος που δείχνουν τις γόνιμες μέρες. Κατά την αρχική φάση του κύκλου, η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή (36,1-36,6°C) λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων. Πριν την ωορρηξία, μια απότομη πτώση χαρακτηρίζει την προετοιμασία για την απελευθέρωση του ωαρίου, ενώ μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία ανεβαίνει (κατά 0,3-0,6°C) εξαιτίας της προγεστερόνης που παράγεται σε αυτή τη φάση του κύκλου. Η βασική θερμοκρασία του σώματος θα παραμείνει υψηλή αν υπάρξει εγκυμοσύνη.

Πρέπει να κάνω σεξ πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ωορρηξία;

Για μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, θα πρέπει να κάνεις σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα:

  • Πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία
  • Ημέρα ωορρηξίας
  • Ημέρα μετά την ωορρηξία

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες (και παραπληροφόρηση) σχετικά με τις μεθόδους σεξουαλικής επαφής που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στάση του σεξ που να αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβεις. Ορισμένα λιπαντικά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα και να το εμποδίσουν να φτάσει στο ωάριο. Είναι καλό να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου σχετικά με τα λιπαντικά που πρέπει να αποφεύγεις.

Τι γίνεται αν έχω ακανόνιστη περίοδο;

Εάν έχεις ακανόνιστες περιόδους, που σημαίνει ότι οι περίοδοί σου είναι εκτός του παραθύρου των 21–35 ημερών ή εάν τα διαστήματα του κύκλου σου ποικίλλουν κατά περισσότερες από επτά ημέρες κάθε μήνα (διάστημα 30 ημερών τον έναν μήνα, 23 ημέρες τον επόμενο μήνα), θα πρέπει να μιλήσεις με τονγ υναικολόγο σου ή έναν ειδικό γονιμότητας. Αυτή η παρατυπία μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία και θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο το να μείνεις έγκυος χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού.

Γιατί δεν μένω έγκυος ούτε τις γόνιμες μέρες;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού, γιατί η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο θέμα του ενός, αλλά του ζευγαριού από κοινού. Έτσι, παράγοντες που συμβάλλουν είναι από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μέχρι τις ορμονικές διαταραχές και τα ιατρικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη γυναίκα αλλά το ζευγάρι. Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και το βάρος μπορεί να είναι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Αν έχεις προσπαθήσει με το ταίρι σου για αρκετό καιρό χωρίς επιτυχία, μπορεί να είναι ώρα για μια επίσκεψη στον γυναικολόγο.