Περιμένετε οικογενειακώς τις διακοπές με ανυπομονησία. Λίγες μέρες, χωρίς πολλές υποχρεώσεις και όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση. Τι γίνεται όμως όταν η διαδρομή είναι μεγάλη; Όταν το «πότε φτάνουμε;» επαναλαμβάνεται βασανιστικά στα αυτιά σου, όσο περιμένεις την ατελείωτη ουρά στα διόδια ή την απρόβλεπτη καθυστέρηση της πτήσης ή του πλοίου, που είναι πάνω από «τις δυνάμεις» σου; Τα απλά και δημιουργικά παιχνίδια για ταξίδι με αυτοκίνητο που συγκεντρώσαμε θα κρατήσουν την οικογένεια απασχολημένη κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, θα τη φέρουν πιο κοντά και ίσως και να γίνουν ένας δίαυλος επικοινωνίας με τα μεγαλύτερα παιδιά. 

9 δημιουργικά παιχνίδια για ταξίδι με αυτοκίνητο

Γεωγραφία

Από 8 ετών και πάνω

Ο πρώτος παίκτης λέει το όνομα μιας πόλης, ενός νησιού ή μιας χώρας (π.χ., Βόλος). Ο επόμενος προσπαθεί να βρει μια άλλη πόλη, νησί ή χώρα που το όνομά τους να ξεκινάει από το τελευταίο γράμμα της προηγούμενης απάντησης (π.χ., Σ – Σάμος). Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα δύο φορές και οι περιοχές θα πρέπει να είναι πραγματικές. Όποιος δεν μπορέσει να βρει όνομα φεύγει από το παιχνίδι. Νικητής θα είναι αυτός που θα μείνει τελευταίος.

Πρόσωπο, ζώο, πράγμα

Από 3 ετών και πάνω

Κλασικό και αγαπημένο… Ξεκινάτε λέγοντας «Σκέφτομαι ένα ζώο (πρόσωπο, πράγμα) που…» και δίνετε ένα στοιχείο (π.χ., «έχει γούνα»). Το παιδί προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι αυτό: «Είναι η αλεπού;». Αν μάντεψε λάθος, εσείς επαναλαμβάνετε το στοιχείο και προσθέτετε ένα ακόμα: «Όχι, δεν είναι αυτό το ζώο (πρόσωπο, πράγμα) που σκέφτομαι. Έχει γούνα και μεγάλες πατούσες». Το παιχνίδι συνεχίζεται μ’ αυτό τον τρόπο – ο νικητής συνεχίζει δίνοντας την επόμενη λέξη.

Τι γίνεται μετά;

Από 4 ετών και πάνω

Ξεκινήστε να αφηγείστε μια ιστορία. Μόλις φτάσετε σε ένα κρίσιμο σημείο της υπόθεσης πείτε «Και τότε…» και δώστε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να συνεχίσει. Όταν προχωρήσει την ιστορία του, το παιδί σας θα παραχωρήσει τη σειρά του στον επόμενο παίκτη για να συνεχίσει ή σε εσάς, αν είστε οι δυο σας. Σε περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρό για να φτιάξει μια δική του πλοκή, βοηθήστε το με ερωτήσεις όπως: «Τι λες να έκανε η γάτα μετά; Λες να έφυγε μακριά ή να κρύφτηκε;» και αφού σας απαντήσει συνεχίστε ρωτώντας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς…

Από 5 ετών και πάνω

Σε αυτή την παραλλαγή του παιχνιδιού «Τι γίνεται μετά;» ξεκινάτε μια ιστορία με μία πρόταση: «Μετά το σχολείο η Κατερίνα σταμάτησε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς της για να πάρει καραμέλες». Οι άλλοι παίκτες, καθένας με τη σειρά του, συνεχίζουν με μία πρόταση που ξεκινάει με τη λέξη «δυστυχώς» (π.χ., «Δυστυχώς όμως σκόνταψε και βρέθηκε φαρδιά πλατιά στο πεζοδρόμιο), η επόμενη πρόταση θα ξεκινάει με «ευτυχώς» (π.χ. «Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή περνούσε η ξαδέρφη της που είχε καιρό να τη δει και ξέχασε τον πόνο»). Έτσι θα συνεχίζετε την ιστορία, μέχρι να φτάσει σε ένα λογικό φινάλε.

Τα αντίθετα

Από 6 ετών και πάνω

Λέτε μία λέξη (π.χ., «φως») και το παιδί σας πρέπει να σας πει την αντίθετη (π.χ., «σκοτάδι»). Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο συναρπαστικό μπορεί να γίνει αυτό το παιχνίδι, με το οποίο όχι μόνο θα περάσει την ώρα του αλλά και θα ακονίσει το μυαλό του, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό του.

Έβαλα στη βαλίτσα μου…

Από 4 ετών και πάνω

Ξεκινήστε με αυτή τη φράση και συνεχίστε αναφέροντας ένα πράγμα που έχετε βάλει στη βαλίτσα. Ο επόμενος θα πρέπει να επαναλάβει αυτό που είπατε και να προσθέσει ένα δικό του. Με αυτή τη λογική, όποιος ακολουθεί θα πρέπει να επαναλαμβάνει όλες τις προηγούμενες λέξεις και να προσθέτει τη δική του. Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι, ζητήστε από τους παίκτες να βάζουν τις λέξεις σε αλφαβητική σειρά, ενώ, αν είναι πολύ μικρά τα παιδιά, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τα προηγούμενα.

Δύο αλήθειες και ένα ψέμα

Από 5 ετών και πάνω

Πείτε στο παιδί σας τρία περιστατικά που σας συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας (δύο αληθινά και ένα φανταστικό) και ζητήστε του να μαντέψει ποιο είναι το ψέμα. Μετά θα είναι η σειρά του να κάνει το ίδιο, να σας πει τρία πράγματα που του συνέβησαν μέσα στη μέρα, ένα από τα οποία θα είναι φανταστικό. Η ανταμοιβή του; Λέει και η μαμά πού και πού ένα μικρό ψεματάκι. Η δική σου; Επιτέλους, κάτι περισσότερο από μια μονολεκτική απάντηση στην ερώτηση: «Πώς πέρασες σήμερα;».

Φωτεινός παντογνώστης

Από 7 ετών και πάνω

Ζητήστε από το παιδί σας να σας κάνει ερωτήσεις για πράγματα που έμαθε στο σχολείο. Για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί να επαναφέρει στη μνήμη του όσα συζητήθηκαν μέσα στην τάξη. Κερδίζει πόντους αν σας πιάσει αδιάβαστους, ενώ κερδίζετε εσείς αν καταφέρετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Η ανταμοιβή του; Θα νιώσει ότι «ξεπέρασε» τον μπαμπά ή τη μαμά. Η δική σας; Ανοίγετε ένα παράθυρο στην τάξη του παιδιού σας.