Όσοι περάσαμε καραντίνες με παιδιά σε προσχολική ηλικία, ένα master στις χειροτεχνίες το πήραμε! Ήρθε επιτέλους η στιγμή να μοιραστούμε τη γνώση που λάβαμε για ένα σκοπό πραγματικά ιερό: να καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι παρέα με φίλους και να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε λίγες κουβέντες χωρίς παρεμβολές. Τουλάχιστον όχι συνεχόμενες.

Αν υπάρχουν πολλά παιδιά στο τραπέζι, τα «μαμά πεινάω, πότε θα ετοιμαστεί το φαγητό», «θέλω πορτοκαλάδα», «να δω λίγο κινητό;» είναι αναπόφευκτα. Γι’ αυτό οι δραστηριότητες πρέπει να είναι αρκετές και να εναλλάσσονται μεταξύ τους μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια κούρασης και βαρεμάρας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι πάντα μία καλή λύση, αρκεί οι κανόνες να είναι κατανοητοί από όλα τα παιδιά της παρέας. Έχε τα σε απόσταση βολής και αν τους τραβήξουν την προσοχή, έχει καλώς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρότεινέ τους κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες και θα με θυμηθείς. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν;

  1. Να μη λερώνουν
  2. Να μην κοστίζουν πολύ
  3. Να κρατάνε ήσυχα τα παιδιά για περισσότερο από 1 λεπτό
  4. Να βάλουν στο παιχνίδι παιδιά διαφορετικών ηλικιών χωρίς να προκαλούν τσακωμούς
  5. Να μην κινδυνέψει κανείς
  6. Να μη χρειάζονται οθόνες και είδη τεχνολογίας

DIY τραπεζομάντηλο

Στρώσε στο τραπέζι ρολό χαρτί αντί για τραπεζομάντηλο και άφησε μπροστά από κάθε παιδί χρώματα (ξυλομπογιές, μαρκαδόρους ή κηρομπογιές) για να σχεδιάσει ό,τι θέλει. Για να τους παρακινήσεις, μάλιστα και να τους δώσεις έμπνευση, μπορείς να έχεις κάνει την αρχή ζωγραφίζοντας για παράδειγμα πού θα μπει το πιάτο, το πιρούνι και το ποτήρι του καθενός.

Δραστηριότητες για παιδιά τα Χριστούγεννα: Γιορτινή τρίλιζα

Είναι εύκολο, αρέσει σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν απαιτεί κόπο να το ετοιμάσεις. Γι’ αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείς μία γιρλάντα κομμένη σε 4 ίσα κομμάτια και 10 διακοσμητικά δωράκια -5 από ένα χρώμα και 5 από άλλο. Φυσικά υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές όπως για παράδειγμα πλεκτά χριστουγεννιάτικα στολίδια -5 Αϊ Βασίληδες και 5 ξωτικά- ή απλώς καπάκια από αναψυκτικά. Όποιος σχηματίσει πρώτος ευθεία (κάθετα, οριζόντια ή διαγώνια) κερδίζει!

Δραστηριότητες για παιδιά τα Χριστούγεννα: Μάντεψε ποιος στο τραπέζι

Το κλασικό επιτραπέζιο έχει το πλεονέκτημα να παίζεται ακόμα κι αν δεν το έχεις μαζί σου. Ο καθένας θα βάζει κάποιον στο μυαλό του από τους παριστάμενους στο χώρο και οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος είναι κάνοντας ερωτήσεις του τύπου «φοράει γυαλιά;», «έχει μαύρα μαλλιά;» «είναι ψηλός;» και πάει λέγοντας.

Υπό κατασκευή

Οι χειροτεχνίες αρέσουν στα περισσότερα παιδιά, αρκεί να μην είναι πολύπλοκες. Εμείς από την άλλη δεν θέλουμε ούτε να κολλήσει ο τόπος, ούτε να μαζεύουμε χαρτάκια πριν σερβιριστεί το μενού. Για να γλιτώσουμε από αυτά, θα πρέπει να έχουμε κάνει μία προετοιμασία: να έχουμε κόψει ξυλάκια χειροτεχνίας και να τα έχουμε κολλήσει έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα δεντράκι. Θα το έχουμε αφήσει μπροστά από κάθε παιδί μαζί με χρωματιστές κλωστές προκειμένου να το υφάνει και να του δώσει την όψη που θέλει.

Γλυκό μήνυμα

Το παιδικό επιδόρπιο θα σερβιριστεί συσκευασμένο. Τύλιξέ το από πριν σε χαρτί έχοντας γράψει ένα διαφορετικό μήνυμα για κάθε παραλήπτη. Θα τον προτρέπει να κάνει κάτι πχ. να χορέψει ένα χορό, να τραγουδήσει, να μιμηθεί κάποιο ζώο, να βρει κάτω από το δέντρο μια έκπληξη που προορίζεται για όλους κ.ο.κ.

Δραστηριότητες για παιδιά τα Χριστούγεννα: Μπάλα για τον καθένα

Στα παιδιά αρέσει πολύ να βάζουν και να βγάζουν μικροπράγματα σε μπουκάλια, κουτάκια και θήκες. Φρόντισε να έχεις αγοράσει διάφανες πλαστικές χριστουγεννιάτικες μπάλες και άφησέ τα να τις γεμίσουν με χρωματιστά χαρτάκια, κορδέλες, πομ πομ ή βαμβάκι και να φτιάξουν ένα στολίδι που φυσικά θα πάρουν μαζί φεύγοντας.

Βλέπω, βλέπω κάτι

Γι’ αυτό το παιχνίδι δεν χρειάζεται καθόλου εξοπλισμός. Αρκεί ένα μέλος της παρέας να πει «βλέπω, βλέπω κάτι που είναι… μπλε». Οι υπόλοιποι θα μαντεύουν τι είναι μέχρι να το βρούνε. Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη δυσκολία, μπορεί αυτό που θα βλέπει ο παίκτης να αρχίζει πχ. από π και να τελειώνει σε ι (πιρούνι, παγούρι, ποτήρι κ.ο.κ.). Με όποια παρέα και αν το έχουμε δοκιμάσει, πιάνει και απασχολεί τα παιδιά για πολλή ώρα!

Και αφού φάνε τα παιδιά, που θα πεταχτούν σαν ελατήρια και δεν πρόκειται να κάτσουν ξανά στη θέση τους τι κάνουμε;

Υπομονή και δραστηριότητες στο όρθιο αυτή τη φορά!

Ζωγραφική στο τζάμι

Πριν το αποκλείσεις, να σου πω ότι θα έχεις κολλήσει προηγουμένως μεμβράνη (όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην αποθήκευση τροφίμων) και η ζωγραφική θα γίνει πάνω της με κηρομπογιές. Για έξτρα ενδιαφέρον, άφησε να κολλήσουν πάνω χαρτόνια, κορδέλες και άλλα αντικείμενα.

7+4 δραστηριότητες για να απασχοληθούν τα παιδιά στο εορταστικό τραπέζι

Παιχνίδι Ρούντολφ

Αν όχι η πιο πετυχημένη κατασκευή που κάναμε στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, σίγουρα αυτή που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχει φτιαχτεί ο τάρανδος νωρίτερα με ένα χαρτοκιβώτιο και ξύλα για κέρατα. Οι κρίκοι μπορεί να είναι έτοιμοι πλαστικοί ή χειροποίητοι από χαρτόνι.

7+4 δραστηριότητες για να απασχοληθούν τα παιδιά στο εορταστικό τραπέζι

Γιρλάντες σε πόρτα

Με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, τα παιδιά θα κολλήσουν στην κάσα μιας πόρτας γιρλάντες έτσι ώστε να φτιάξουν ένα περίπλοκο ζικ ζακ. Οι παίκτες θα πρέπει να περάσουν από τη μία πλευρά στην άλλη χωρίς να ξεκολλήσουν ή να χαλάσουν τις γιρλάντες.

Δραστηριότητες για παιδιά τα Χριστούγεννα: Πού ‘ναι η μύτη;

Θα χρειαστείς μία ζωγραφιά ή πιο απλά μία εκτύπωση του Ρούντολφ, ένα μαντήλι για να κλείνουν τα μάτια του παίκτη και κόκκινες μύτες -φούντες, πομ πομ ή αυτοκόλλητα. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από δύο άτομα ένα με κλειστά μάτια και ένα με ανοικτά. Αυτός με τα ανοικτά θα καθοδηγεί τον άλλο λέγοντας πιο πάνω, πιο αριστερά κτλ. για να κολλήσει τη μύτη όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σωστή θέση.