Η γραμματέας του παιδίατρου σας ενημερώνει με το πιο γλυκό της χαμόγελο ότι «ο γιατρός θα καθυστερήσει λιγάκι». Πηγαίνοντας να αφήσετε το παιδί στους παππούδες και να βγείτε για ένα ποτό μετά από πολλούς μήνες κολλάτε στην κίνηση. Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη ερώτηση «Πότε θα φτάσουμε;» και προφυλάξτε το νευρικό σας σύστημα από την κατάρρευση με αυτά τα διασκεδαστικά παιδικά παιχνίδια, τα οποία είναι και εύκολα!

5 διασκεδαστικά παιδικά παιχνίδια

Γεωγραφία

Από 8 ετών και πάνω

Ο πρώτος παίκτης λέει το όνομα μιας πόλης, ενός νησιού ή μιας χώρας (π.χ., Βόλος). Ο επόμενος προσπαθεί να βρει μια άλλη πόλη, νησί ή χώρα που το όνομά τους να ξεκινάει από το τελευταίο γράμμα της προηγούμενης απάντησης (π.χ., Σ – Σάμος). Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα δύο φορές και οι περιοχές θα πρέπει να είναι πραγματικές. Όποιος δεν μπορέσει να βρει όνομα φεύγει από το παιχνίδι. Νικητής θα είναι αυτός που θα μείνει τελευταίος.

Τι γίνεται μετά;

Από 4 ετών και πάνω

Ξεκινήστε να αφηγείστε μια ιστορία. Μόλις φτάσετε σε ένα κρίσιμο σημείο της υπόθεσης πείτε «Και τότε…» και δώστε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να συνεχίσει. Όταν προχωρήσει την ιστορία του, το παιδί σας θα παραχωρήσει τη σειρά του στον επόμενο παίκτη για να συνεχίσει ή σε εσάς, αν είστε οι δυο σας. Σε περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρό για να φτιάξει μια δική του πλοκή, βοηθήστε το με ερωτήσεις όπως: «Τι λες να έκανε η γάτα μετά; Λες να έφυγε μακριά ή να κρύφτηκε;» και αφού σας απαντήσει συνεχίστε ρωτώντας περισσότερες λεπτομέρειες που θα χτίσουν την υπόθεση.

Ευτυχώς ή δυστυχώς…

Από 5 ετών και πάνω

Σε αυτή την παραλλαγή του παιχνιδιού «Τι γίνεται μετά;» ξεκινάτε μια ιστορία με μία πρόταση: «Μετά το σχολείο η Κατερίνα σταμάτησε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς της για να πάρει καραμέλες». Οι άλλοι παίκτες, καθένας με τη σειρά του, συνεχίζουν με μία πρόταση που ξεκινάει με τη λέξη «δυστυχώς» (π.χ., «Δυστυχώς όμως σκόνταψε και βρέθηκε φαρδιά πλατιά στο πεζοδρόμιο), η επόμενη πρόταση θα ξεκινάει με «ευτυχώς» (π.χ. «Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή περνούσε η ξαδέρφη της που είχε καιρό να τη δει και ξέχασε τον πόνο»). Έτσι θα συνεχίζετε την ιστορία, μέχρι να φτάσει σε ένα λογικό φινάλε.

διασκεδαστικά παιδικά παιχνίδια

Jonathan Borba/ Unsplash

Τα αντίθετα

Από 6 ετών και πάνω

Λέτε μία λέξη (π.χ., «φως») και το παιδί σας πρέπει να σας πει την αντίθετη (π.χ., «σκοτάδι»). Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο συναρπαστικό μπορεί να γίνει αυτό το παιχνίδι, με το οποίο όχι μόνο θα περάσει την ώρα του αλλά και θα ακονίσει το μυαλό του, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό του.

Έβαλα στη βαλίτσα μου…

Από 4 ετών και πάνω

Ξεκινήστε με αυτή τη φράση και συνεχίστε αναφέροντας ένα πράγμα που έχετε βάλει στη βαλίτσα. Ο επόμενος θα πρέπει να επαναλάβει αυτό που είπατε και να προσθέσει ένα δικό του. Με αυτή τη λογική, όποιος ακολουθεί θα πρέπει να επαναλαμβάνει όλες τις προηγούμενες λέξεις και να προσθέτει τη δική του. Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι, ζητήστε από τους παίκτες να βάζουν τις λέξεις σε αλφαβητική σειρά, ενώ, αν είναι πολύ μικρά τα παιδιά, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τα προηγούμενα.

Διάβασε σχετικά: Τι να αποφεύγω όταν παίζω με το παιδί μου

Τσέκαρε κι αυτό: Πώς ο γονιός θα συνδεθεί με το παιδί του καθημερινά;