Μπορεί εσένα να σου παίρνει μία ή το πολύ δύο μέρες να επανέλθεις σε ρυθμούς δουλειάς μετά τις διακοπές (ίσως να νιώθεις κι ότι δεν έφυγες ποτέ), αλλά για τα παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ενώ μπορούν σε χρόνο μηδέν να αποδιοργανωθούν και να χαλαρώσουν από το πρόγραμμα των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους, είναι δύσκολο να επιστρέψουν στη ρουτίνα, που σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα τούς παρέχει ασφάλεια, όρια και υγιείς συνήθειες. Κάνε τη φετινή επιστροφή στα σχολεία πιο ομαλή και εύκολη με αυτούς τους τρόπους.

1. Ραντεβού με συμμαθητές

Αν το παιδί σου έχει την τύχη να μεγαλώνει σε μια γειτονιά παρέα με συμμαθητές από το σχολείο, τότε πιθανότατα έχει περάσει και όλο το καλοκαίρι μαζί τους. Επειδή όμως αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους μαθητές, καλό είναι σιγά-σιγά να αναθερμάνεις τις σχέσεις με σχολικούς φίλους. Αν μπορείτε μάλιστα να ανταμώσετε και στην αυλή του σχολείου, ακόμα καλύτερα. Το παιχνίδι και η συναναστροφή μαζί τους σε οικείο περιβάλλον θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση της χρονιάς που πέρασε και σκηνή προσεχώς από αυτή που έρχεται.

2. Αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι μέρες είναι μεγάλες, οι ώρες ύπνου αλλάζουν για όλους -πόσω μάλλον για τα παιδιά. Γνωρίζοντας ότι ανάλογα με την ηλικία τους χρειάζονται 9,5-11 ώρες βραδινού ύπνου, αντιλαμβανόμαστε ότι αν κοιμούνται στις 11, είναι αδύνατο να ξυπνήσουν ευχάριστα στις 7 και να έχουν δυνάμεις για την υπόλοιπη μέρα. Επίσης είναι αδύνατο από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει το πρόγραμμα που υιοθέτησαν όλο το καλοκαίρι. Ξεκίνα λοιπόν σταδιακά να μετακινείς την ώρα ύπνου όλο και νωρίτερα, ώστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη των σχολείων να βρίσκεστε εντός των επιθυμητών ορίων. Θυμήσου επίσης τον κανόνα αποχής από κινητά, τάμπλετ και άλλες οθόνες το βράδυ, καθώς η χρήση τους, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με αρνητικές επιδράσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου των παιδιών.

3. Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Εκ πρώτης ίσως σου φαίνεται άσχετη με την πνευματική προετοιμασία του παιδιού για τη σχολική χρονιά, όμως δεν είναι. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών πριν από την επιστροφή τους στα θρανία είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη των ασθενειών όσο και για τις καλύτερες επιδόσεις τους. Κι επειδή το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, χαλαρώνουν συνήθως και τα όχι μας σε ένοχες διατροφικές απολαύσεις, τώρα είναι η στιγμή να μαζευτούμε σιγά-σιγά. Κάποιες από τις απλές συμβουλές που δίνει η ολιστική παιδίατρος και εκπαιδεύτρια γονέων Dr. med. Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη σε σχετικό άρθρο στο site της είναι: 1. Μείωση των επεξεργασμένων τροφών και των συσκευασμένων τροφίμων όπως έτοιμους χυμούς. 2. Συμπερίληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών -όχι στην υπερκατανάλωση φυσικών χυμών και 3. Άφθονο νερό.

4. Σχολικός εξοπλισμός

Το project “back to school” είναι εύρημα του μάρκετινγκ και δεν είναι απαραίτητο να μας παρασύρει σε υπερκατανάλωση. Όμως η ανανέωση μέρους του σχολικού εξοπλισμού των παιδιών είναι αναπόφευκτη και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε υπέρ μας, τόσο για να σηματοδοτήσουμε το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, όσο και για να εντείνουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο. Απλώς φρόντισε για να μην οδηγηθείς σε σπατάλες, να αγοράσεις ένα-δυο είδη που θα χρειαστούν οπωσδήποτε και να περιμένεις τις οδηγίες των δασκάλων για τις υπόλοιπες αγορές.

5. Σχεδιασμός προγράμματος

Το ότι την περασμένη σχολική χρονιά το παιδί σου είχε μία-δύο εξωσχολικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει το ίδιο και φέτος. Γιατί μπορεί να είδες εξέλιξη και πρόοδο σε διάφορους τομείς, όμως θυμήσου και το άγχος, τα νεύρα και τους καβγάδες σας για να είναι συνεπές στο απαιτητικό του πρόγραμμα. «Μήπως θα άξιζε να κόψετε κάτι -όχι για να κάθεται στον καναπέ με το τάμπλετ, αλλά για να αυξηθεί ο χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι, ποδήλατο, πατίνι, σχοινάκι, χρόνο με φίλους, ακόμη και καμιά σκανταλιά», αναρωτιέται η Dr. Kemper. Τώρα, που είστε ήρεμοι και χαλαροί είναι η ιδανική στιγμή να συζητήσετε τις επιθυμίες του, τις διαφορετικές απαιτήσεις που θα έχει η κάθε επιλογή του και να οργανώσετε σιγά-σιγά το νέο πρόγραμμα.

6. Συζήτηση για το σχολείο

…αλλά με μέτρο, γιατί μπορεί αντί για ενθουσιασμό να προκαλέσει άγχος, όπως αναφέρεται στο Αυστραλιανό site γονεϊκότητας Raising Children. Καθώς πλησιάζει η ώρα επιστροφής στα θρανία, το θέμα του σχολείου θα επανέρχεται σε οικογενειακές και όχι μόνο στιγμές, γεγονός που βοηθάει στην προετοιμασία των παιδιών. Προσπάθησε να μην υπερθεματίζεις όσον αφορά στις δυσκολίες και στις απαιτητικές διαδικασίες και να φωτίζεις τις ευχάριστες και θετικές εμπειρίες που αποκομίζει το παιδί από το σχολείο. Στα μικρότερα παιδιά βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα βιβλία με ιστορίες για την επιστροφή στα θρανία.