Όταν βλέπεις κλειστή την πόρτα του, την ανοίγεις με τρόμο για το θέαμα που θα αντικρίσεις. Και όταν ξέρεις σε τι κατάσταση βρίσκεται, τότε την κλείνεις πίσω σου με ανακούφιση που μπορεί να απομονωθεί από το υπόλοιπο σπίτι. Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος που συγυρίζουμε πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο και όμως παραμένει ακατάστατος -άλλωστε αρκεί ένα τρίλεπτο ξέφρενης δράσης από τον ένοικό του για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφασίζουμε ότι αυτή η μάχη είναι χαμένη και αφήνουμε το δωμάτιο στο έλεος των παιδιών. Έρχεται όμως πάντα η ώρα, όπως τώρα που πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, να ξαναμπούμε στον αγώνα και να κάνουμε μια καλή εκκαθάριση για να εξοικονομήσουμε χώρο και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και αρμονικό περιβάλλον για τα παιδιά. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα η όλη διαδικασία γίνεται ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποδοτική, ενώ οδηγεί και σε αποτέλεσμα (…σχετικά) μακράς διαρκείας.
1. Από κάτω και όλα κάτω
Το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο είναι η αρχή. Ξεκινώντας με όσα πράγματα βρίσκονται στο πάτωμα έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμπλέξεις και το παιδί. Και αυτό είναι ζητούμενο, σύμφωνα με τη Γιαπωνέζα expert της τακτοποίησης Marie Kondo. Η συμβουλή της μάλιστα είναι να περιγράφουμε ό,τι κάνουμε και να το εξηγούμε, ώστε το παιδί να μαθαίνει από εμάς και να καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για αγγαρεία αλλά για μια καθημερινή δραστηριότητα με θετικό αντίκτυπο στη ζωή και την ψυχολογία μας. Αν στο πάτωμα υπάρχουν κυρίως παιχνίδια, αυτή είναι η πρώτη κατηγορία που πρέπει να ξεδιαλύνουμε. Αν υπάρχουν βιβλία, θα ξεκινήσουμε από εκεί και πάει λέγοντας. Συγκεντρώνουμε λοιπόν όλα τα είδη της πρώτης κατηγορίας πάνω στο κρεβάτι ή όπου αλλού υπάρχει χώρος και αρχίζουμε την εκκαθάριση.
2. Πέτα – χάρισε – ανακύκλωσε
Σε αυτό το στάδιο θυμόμαστε τα λόγια της fashion stylist και home organizer Ιωάννας Μαλιωτάκη για την εκκαθάριση της ντουλάπας μας: «Δημιούργησε 3 στοίβες με τα είδη που δεν χρειάζεσαι πια: Αυτά που θα πετάξεις, αυτά που θα χαρίσεις κι αυτά που θα ανακυκλώσεις». Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιβώτια ή καλάθια. Ξεκίνα με τα σπασμένα ή χαλασμένα που εκτός εξαιρέσεων θα πεταχτούν. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του παιδιού απομάκρυνε εκείνα με τα οποία δεν ασχολείται πια είτε γιατί δεν το ενδιαφέρουν, είτε γιατί απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες. Είναι αυτά που θα χαρίσετε. Τέλος συγκέντρωσε σε μια τρίτη στoίβα αυτά που ναι μεν δεν χρησιμοποιεί, αλλά δεν είναι και έτοιμο να αποχωριστεί. Αποθήκευσέ τα σε ένα χώρο που δεν τα βλέπει και εμφάνισέ τα μόνο αν τα ζητήσει ή σε επόμενη εκκαθάριση για να κόψεις αντιδράσεις. Την ίδια διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις και για τα ρούχα, τα βιβλία και τα σχολικά είδη.
3. Πρακτικές λύσεις
Από τη στιγμή που θέλουμε να βάλουμε και τα παιδιά στο παιχνίδι της εκκαθάρισης, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε όπως εκείνα. Αν έχεις δοκιμάσει να πείσεις ένα παιδί πριν από μία σεζόν να δοκιμάσει τα ρούχα του για να δεις τι του χωράει και τι όχι και αναλόγως να κάνεις την τακτοποίηση της ντουλάπας του, ξέρεις ότι αυτό είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Μία πολύ καλή λύση όμως που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι αυτή που προτείνει η Clean Mama: «Βάζω από ένα καλάθι στο δωμάτιο των παιδιών. Όταν φοράνε μια μπλούζα ή ένα παντελόνι που ξαφνικά νιώθουν ότι τους έχει μικρύνει, τους έχω πει να το ρίχνουν στο καλάθι και να επιλέγουν κάτι άλλο. Μόλις γεμίσει το καλάθι, δίνω τα είδη σε κάποιο συγγενή». Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν απλοποιείται μια διαδικασία που διαφορετικά θα απαιτούσε πολύ χρόνο, ενώ θα συνοδευόταν κι από την ανάλογη γκρίνια.
4. Κάθε πράγμα στη θέση του
Παιχνίδια, ρούχα, χειροτεχνίες, βιβλία, τσάντες και συλλογές. Πολλές συλλογές: Χαρτάκια, γόμες, μπαλάκια, φιγούρες ζώων, ανθρώπων, τεράτων, μία λίστα χωρίς τελειωμό. Αυτό είναι το παιδικό δωμάτιο και για να μένει τακτοποιημένο, είναι σημαντικό κάθε πράγμα να έχει τη θέση του. «Όσον αφορά στο διαχωρισμό και την οργάνωση παιχνιδιών και ειδών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να βρεις τι δουλεύει καλύτερα για το παιδί ή τα παιδιά και το χώρο σου» γράφει η Clean Mama στο site της. Αναφέρεται μάλιστα και στις περιβόητες ποδοσφαιρικές συλλογές που το ένα παιδί της θέλει να διατηρεί σε φακέλους, ενώ το άλλο σε διαφανή κουτιά αποθήκευσης. Σκέψου λοιπόν τις δικές σας ανάγκες και πώς εξυπηρετούνται καλύτερα.
Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι δύο: Η πρόσβαση του παιδιού στα σημεία αποθήκευσης και η ευκολία τακτοποίησης μετά το παιχνίδι. Γιατί αν πρόκειται να τα συμμαζέψεις όλα σε κουτιά που θα τοποθετηθούν πχ. στα πάνω ράφια μιας βιβλιοθήκης, το παιδί θα ζητάει βοήθεια κάθε φορά που θα χρειάζεται κάτι γιατί δεν θα το φτάνει. Κι επίσης είναι πιο εύκολο να ρίξει σε ένα καλάθι τα λούτρινα ζωάκια μετά το παιχνίδι του, παρά να τα στερεώσει σε ένα ράφι, το ένα δίπλα στο άλλο. Η οριοθέτηση των πραγμάτων σε κουτιά, καλάθια ή άλλα αποθηκευτικά μέσα έχει ένα ακόμα όφελος: Τα παιδιά διαπιστώνουν πόσα πολλά πράγματα έχουν και ότι για να πάρουν κάτι καινούργιο, θα πρέπει να αποχωριστούν κάτι από τα υπάρχοντα. Επίσης μόλις φουλάρουν οι αποθηκευτικοί χώροι, αντιλαμβάνονται ότι έχει έρθει η ώρα για την επόμενη εκκαθάριση.