Η κουζίνα είναι το πιο ενεργοβόρο δωμάτιο κάθε σπιτιού. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να το αλλάξουν.
- Ξέρουμε να μαγειρεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε όμως και οικονομικά; Χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.
- Είναι σημαντικό η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη να εφαρμόζουν καλά. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Βάζουμε ένα λεπτό κομμάτι χαρτί στην ένωση έτσι ώστε να είναι μισό έξω και μισό μέσα στο ψυγείο. Αν μπορούμε να το τραβήξουμε εύκολα, το λάστιχο χρειάζεται επιδιόρθωση.
- Γεμίζουμε το μισό νεροχύτη ή μια μικρή λεκάνη με νερό και σαπούνίζουμε εκεί τα πιάτα. Έτσι δεν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση του ζεστού νερού. Αν τα πιάτα είναι πολλά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων. Θα ξοδέψουμε λιγότερο ρεύμα και νερό.
- Αν η κουζίνα μας θέλει αντικατάσταση είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κάποια με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το μυστικό; Καλό θα είναι να έχει παράθυρο ώστε να ελέγχουμε το φαγητό χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα. Επίσης μια κουζίνα φυσικού αερίου που καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο για το ίδιο αποτέλεσμα, είναι μια έξυπνη επιλογή.
- Ο φούρνος και οι εστίες θέλουν τακτικά καθάρισμα. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε και ρεύμα.
- Γεμίζουμε πάντα το πλυντήριο των πιάτων πριν από κάθε πλύση. Το πλυντήριο μπορεί να μας εξοικονομήσει ρεύμα και νερό, αρκεί να πλένουμε πάντα με γεμάτες πλύσεις. Και φυσικά να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τοτε το όφελός μας κάθε χρόνο μπορεί να είναι έως και 400 ευρώ.