Στον κόσμο του fitness, η αργή και σταθερή πρόοδος είναι το παν: Περπατάς πριν τρέξεις, τρέχεις 1χλμ πριν κάνεις 10χλμ, κάνεις push-ups στα γόνατά σου πριν έρθεις σε θέση σανίδα κ.ο.κ. Και όπως αποδεικνύεται, το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο της βιωσιμότητας και τις οικολογικές συνήθειες.

Έτσι σε ενθαρρύνουμε να ξεκινήσεις από μικρούς, εφικτούς στόχους που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις οικολογικές συνήθειες πιο εύκολα και χωρίς να αισθάνεσαι την πίεση ότι πρέπει να αλλάξεις τη ζωή σου σε μία νύχτα. Άλλωστε, για να είναι μία συνήθεια βιώσιμη χρειάζεται να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα και όχι σαν «πυροτέχνημα» που μετά από λίγο καιρό θα παρατήσεις.

Αποφασίζεις να ετοιμάζεις το μεσημεριανό σου για τη δουλειά αντί να παίρνεις συνέχεια delivery, θυμάσαι να πάρεις μαζί τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σου στο σούπερ μάρκετ και αποφασίζεις να ανακυκλώσεις ένα υλικό γιατί είναι καλύτερο από το να μην ανακυκλώνεις καθόλου – όλα αυτά είναι μικρά βήματα που έχουν αξία.

Μάθε, λοιπόν, 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις πιο εύκολα οικολογικές συνήθειες:

1. Ξεκίνα με μια εύκολη αλλαγή που σε κάνει να νιώθεις καλά

Η δημιουργία νέων συνηθειών έχει να κάνει με τη δημιουργία ορμής, επομένως το να ξεκινήσεις με κάτι που είναι εύκολο να επιτευχθεί θα σου δώσει την ικανοποίηση που θα σε κάνει να θέλεις να ακολουθήσεις ακόμα περισσότερες φιλικές προς τον πλανήτη συνήθειες. Εάν το πιο απλό πράγμα που μπορείς να αρχίσεις να κάνεις είναι να κουβαλάς υφασμάτινες τσάντες στα ψώνια, τότε ξεκίνα από εκεί! Ή αν είναι πιο εύκολη η μετάβαση σε μία πιο χορτοφαγική διατροφή ξεκίνα από εκεί. Ξεκίνα κυριολεκτικά με την πιο εύκολη αλλαγή που μπορείς να σκεφτείς και όταν θα δεις πόσο καλά θα αισθανθείς που ξεκινάς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής! Το να ξεκινήσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, γι’ αυτό κάνε το πιο απλό.

2. Βρες τρόπους να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων

Γνώριζες ότι περισσότερο από το 30% των τροφίμων πάει χαμένο παγκοσμίως, σύμφωνα με την Upcycled Food Association; Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων θα ήταν η πιο αποτελεσματική λύση για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των 2°C. Είναι αλήθεια, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η κατάψυξη υπερώριμων μπανανών για banana bread ή pancakes με μπανάνα, ή η κατάψυξη υπερώριμων ντοματών για σάλτσα. Ακόμα μία σημαντική συμβουλή; Προγραμματισμός! Φτιάξε λίστα πριν πας στο σούπερ μάρκετ και παράμεινε απόλυτα πιστή σε αυτή, ώστε να μην αγοράζεις επιπλέον τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι – ειδικά, αν πηγαίνεις όταν είσαι πεινασμένη. Πρόκειται για απλές αποφάσεις που αθροίζονται πραγματικά με την πάροδο του χρόνου.

3. Επίλεξε βιολογικά τρόφιμα

Δεν χρειάζεται να πετάξεις τη λίστα του σούπερ μάρκετ στα σκουπίδια και να ψωνίσεις τα πάντα βιολογικά, αλλά η προσθήκη μερικών βιολογικών τροφίμων στο καλάθι σου θα σε βοηθήσει να επηρεάσεις τον πλανήτη θετικά και, φυσικά, την υγεία σου. Το βιολογικό είναι γνωστό ότι είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή από τη συμβατική εναλλακτική του, επειδή υπάρχουν λιγότερα φυτοφάρμακα στην παραγωγή και ενισχύει τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους. Αλλά και πάλι, μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να αλλάξεις τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνα, αρχικά, αλλάζοντας κάποια φρούτα και λαχανικά σε βιολογικά, π.χ. μήλα, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές.

4. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θυμήσου να αναζητάς την απλότητα

Το να ζεις μια βιώσιμη ζωή μπορεί να φαίνεται πολύ περίπλοκο—ειδικά όταν ονειρεύεσαι να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη—αλλά θυμήσου ότι οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από όλες.

Η βιωσιμότητα εμπίπτει στο φάσμα της απλότητας, γιατί με έμφαση στην απλότητα, αποφεύγεις την υπερκατανάλωση. Εκεί που έπεφτες θύμα παρορμητικών αγορών, τώρα επιδιώκεις την ποιότητα, όχι την ποσότητα και προσπαθείς να υποστηρίξεις τοπικές, βιώσιμες και/ή ηθικές επιχειρήσεις.

Είτε μόλις ξεκινάς το ταξίδι… βιωσιμότητας είτε έχεις ήδη δεσμευτεί σε κάποιες από αυτές τις φιλικές προς τον πλανήτη πρακτικές, διατηρώντας τη νοοτροπία σου απλή θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις τις προσπάθειές σου σε μακροπρόθεσμες συνήθειες που κάνουν πραγματική διαφορά.