Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, η σπατάλη φαγητού αποτελεί μία συνήθεια, αφού κατ’ εξακολούθηση αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται, αφήνουν τα φρούτα και τα λαχανικά για καιρό με αποτέλεσμα να χαλάνε ή/και παίρνουν μεγαλύτερη πόσοτητα φαγητού από όση μπορούν να καταναλώσουν. Αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν, επιπλέον, τους φυσικούς πόρους και βλάπτουν το περιβάλλον. Η μείωση της σπατάλης φαγητού και τροφίμων είναι εφικτή, αλλάζοντας συνήθειες με προγραμματισμό και ασφαλή αποθήκευση.

Πώς θα μειώσεις τη σπατάλη φαγητού; Μπορείς να ξεκινήσεις με μερικές απλές συνήθειες:

  • Δοκίμασε να φτιάξεις μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεται να αγοράσεις και παράμεινε πιστός/ή σε αυτή τη λίστα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις την παρορμητική αγορά και τη σπατάλη τροφίμων.
  • Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που παράγουν αιθυλένιο κατά την ωρίμανση, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ντομάτες, τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια πρέπει να μένουν μακριά από ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα, όπως οι πατάτες, τα μήλα, τα φυλλώδη λαχανικά,τα υμούρα και οι πιπεριές, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη αλλοίωση.
  • Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο σου. Εφοδίασε το με τρόφιμα που θα καταναλώσεις μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στο super market, εντός 7-10 ημερών.
  • Για να αποφύγεις την αλλοίωση των τροφίμων διατήρησε το ψυγείο σου οργανωμένο, ώστε να μπορείς να βλέπεις καθαρά τα τρόφιμα και να γνωρίζεις ποια είναι αυτά που έχουν προτεραιότητα στην κατανάλωση.
  • Χρησιμοποίησε τρόφιμα με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα τα χόρτα, όπως το σπανάκι ή το kale που είναι λίγο μαλακά, για να τα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου, μπορείς να τα βάλεις σε σακούλες ή δοχεία που μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε smoothies και άλλες συνταγές.
  • Γίνε δημιουργικός/ή στην κουζίνα. Μερικά περισσεύματα μπορούν να αναμειχθούν με πρόσθετα συστατικά, για να φτιάξεις ένα εντελώς νέο γεύμα όπως ομελέτα με λαχανική ή σαλάτα με κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα.