Το καθάρισμα μετά από ένα τραπέζι είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη γίνει ο δικός σου ανασταλτικός παράγοντας για να κάνεις οποιουδήποτε είδους τραπέζι. Μετά από έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο μαραθώνιο μαγειρέματος, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Κατσαρόλες και σκεύη στο νεροχύτη, πιάτα, πιατέλες και μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι και τους πάγκους της κουζίνας. Πώς μπορεί να μειωθεί η εξοντωτική «λάντζα»;

Μαγείρεψε απλά

Τον παλιό καιρό τα σπέσιαλ γεύματα ήταν προγραμματισμένα αποκλειστικά για την Κυριακή, ελλείψει χρημάτων. Στις μέρες μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα να κάνουμε το ίδιο… ελλείψει χρημάτων αλλά και χρόνου. Με άλλα λόγια, άσε τις περίπλοκες συνταγές, όχι μόνο είναι πιο χρονοβόρα η προετοιμασία τους αλλά και επειδή κατά τη διάρκειά της λερώνεις πολλά σκεύη, τα οποία, βέβαια, δεν μπορείς μετά να αφήσεις «στη μοίρα τους». 

Οργάνωσε το ψυγείο

Είναι γνωστό το σκηνικό: Ένα κομμάτι φέτα μέσα στο χαρτί του αρχίζει να στάζει, με αποτέλεσμα να γίνονται χάλια τα τρόφιμα που βρίσκονται από κάτω. Προκειμένου να αποφύγεις τέτοια παρατράγουδα, φύλαξε σε τάπερ όλα τα φαγητά που περιέχουν υγρά –έτσι, άλλωστε, θα διατηρηθούν και καλύτερα. Για να γλιτώσεις χρόνο από την προετοιμασία ενός γεύματος, κόλλησε ετικέτες σε κάθε μπολ, όπου θα αναγράφεις το περιεχόμενό του και την ημερομηνία παρασκευής. Έτσι, δεν θα προσπαθείς να καταλάβεις διά της οσμής αν είναι ακόμα φρέσκια η σάλτσα ζυμαρικών που έχει περισσέψει. Αν, πάλι, δεν θέλετε να χάσετε χρόνο ψάχνοντας πού είναι η μουστάρδα, χωρίστε τις «προμήθειες» ανά κατηγορίες, σε διαφορετικά κουτιά: άλλο για τα αλλαντικά και τα τυριά, άλλο για τα γλυκά, άλλο για τα ζαρζαβατικά.

Διάβασε επίσης: Τρόφιμα στο ψυγείο: Τα αποθηκεύουμε σωστά;

Άσε τους το χρόνο τους

Ο λόγος για τα αντικείμενα που είναι υποψήφια για πλύσιμο. Ως γνωστόν, για να αφαιρείς ευκολότερα το λίπος από το εσωτερικό μιας κατσαρόλας και με λιγότερο απορρυπαντικό, μόλις την αδειάζεις από το φαγητό πρέπει να ρίχνεις νερό. Κάνε, λοιπόν, το ίδιο και με τα εργαλεία μαγειρικής. Όποιο χρησιμοποιείς, αν δεν έχεις σκοπό να το πλύνεις αμέσως, τοποθέτησέ το στο νεροχύτη –αν είναι διπλός– ή σε μια μεγάλη λεκάνη που θα έχεις γεμίσει με νερό και προαιρετικά με απορρυπαντικό πιάτων. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να πλύνεις τη στοίβα, δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου τρίψιμο.

5 τακτικές για τακτοποιημένη κουζίνα

cottonbro / Pexels

Δούλεψε οργανωμένα

Όταν τεμαχίζεις κάτι στη βάση κοπής, έχε κοντά σου ένα μπολ όπου θα ρίχνεις τα υπολείμματα, για να μη χρειαστεί μετά να τα σκουπίσεις από τον πάγκο. Μόλις τελειώσεις, πέταξέ τα σκουπίδια, πλύνε όσα αντικείμενα έχεις χρησιμοποιήσει και κρύψε τα υλικά που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις άμεσα. 

Βρες το «τυχερό χαρτί» σου

Σίγουρα δεν είναι η καλύτερή σου να τρίβεις σχάρες και ταψιά. Ένα πράγμα μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτό το άχαρο καθήκον: Προτού βάλεις το φαγητό, κάλυψε την επιφάνειά τους με χαρτί ψησίματος. Όσο για τις μεζούρες και τα εργαλεία μαγειρικής; Αν έρθουν σε επαφή με «δύστροπα» στον καθαρισμό υλικά, όπως μέλι και σιρόπια, περάστε τα με λίγο λάδι. 

Μη χάνεις χρόνο

Όση ώρα βράζει το νερό ή μέχρι να αποκτήσει ο φούρνος τη σωστή θερμοκρασία, μπορείς να κάνεις διάφορες μικροδουλειές. Ξέπλυνε τα σκεύη που έχεις ήδη χρησιμοποιήσει και τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο πιάτων, σκούπισε τους πάγκους ή σφουγγάρισε το δάπεδο. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να βαριέσαι, αλλά αργότερα θα ευγνωμονείς τον εαυτό σας που το έκανες. 

Διάβασε επίσης: Λιγότερη σπατάλη στην κουζίνα