Μία υγιής και όμορφη επιδερμίδα εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως τα γονίδια, η περιποίηση που ακολουθείς, η τακτικότητα που επισκέπτεσαι τον δερματολόγο κ.ά. Αναμφίβολα, η ποιότητα των γονιδίων σου είναι κάτι που δεν μπορείς να διαλέξεις ή να αλλάξεις, ωστόσο οι άλλοι δύο παράγοντες επιδέχονται πάντα βελτίωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης που εφαρμόζεις στην επιδερμίδα σου όσο και στη συχνότητα που επισκέπτεσαι τον δερματολόγο σου. Στην ίδια φιλοσοφία υπάρχουν και συνήθειες που, ίσως, βλάπτουν την επιδερμίδα σου, σαμποτάροντας την προσπάθειά σου να έχεις μία υγιή επιδερμίδα. Ποιες είναι αυτές;

Πειράζεις τα σπυράκια σου

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της επιδερμίδας παραμένουν τα σπυράκια. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των γυναικών ακόμα δεν μπορεί να αντισταθεί στο να πειράξει ένα σπυράκι που εντόπισε ξαφνικά. Ο λόγος που αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή για την επιδερμίδα είναι, καταρχάς, πως τα χέρια σου συνήθως είναι βρώμικα και τραυματίζουν το δέρμα, δημιουργώντας φλεγμονή και κατ’επέκταση σημάδι. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής συμβουλέψου τον δερματολόγο σου για κάποια θεραπεία ή ένεση κορτιζόνης που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή άμεσα. Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν μικρά patches που εφαρμόζονται πάνω στο σπυράκι και συνήθως περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, όπως έλαιο τεϊόδεντρου και σαλικυλικό οξύ, συμβάλλοντας στην καταπράυνση της φλεγμονής.

Υπερβάλλεις με τη ρουτίνα περιποίησής σου

Μπορεί το να αμελείς το ντεμακιγιάζ ή την καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας σου να είναι σοβαρά ατοπήματα, ωστόσο ακόμα και η υπερβολή στην περιποίηση μπορεί να βλάψει το δέρμα σου. Κάνοντας, για παράδειγμα, συχνά απολέπιση με «σκληρά» προϊόντα αφαιρείς από την επιδερμίδα όλα τα φυσικά έλαια που της είναι απαραίτητα. Επίλεξε πιο ήπιες συνθέσεις και περιόρισε την απολέπιση σε 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν είσαι σίγουρη για τη ρουτίνα περιποίησής σου, ξεκίνα από εδώ με τα βασικά.

Αμελείς την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου

Έχεις λιπαρή επιδερμίδα και θεωρείς πως δεν χρειάζεσαι ενυδάτωση; Κάνεις λάθος. Η ενυδάτωση παραμένει απαραίτητη για κάθε τύπο επιδερμίδας. Ειδικότερα, το χειμώνα χρειάζεσαι μια πιο πλούσια σύνθεση, αφού η ξηροδερμία και οι ερεθισμοί «καραδοκούν», ενώ όταν έρθει η άνοιξη και ανέβει η θερμοκρασία, προτίμησε πιο ελαφριές, υδάτινες συνθέσεις.

Αναζητάς ιατρικό πόρισμα στο Google

Το Google είναι, αναμφίβολα, το μέσον που αναζητούμε λύσεις και απαντήσεις σε κάθε είδους πρόβλημα και ενώ σίγουρα δεν είναι κακό να είσαι ενημερωμένη, το να βρίσκεις μόνη σου λύση σε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα και να την υιοθετείς χωρίς τη συμβουλή του δερματολόγου σου, σίγουρα είναι επικίνδυνο.