Οι περισσότερες διάσημες ορολογίες στην ομορφιά και την περιποίηση της επιδερμίδας προέρχονται από το Reddit και το “moisture sandwich” δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για έναν όρο που κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μας, αφού υπόσχεται να μας χαρίσει ενυδατωμένη και λαμπερή επιδερμίδα χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα με στοχευμένη σειρά.

Τι είναι το “moisture sandwich”;

Η έννοια του “moisture sandwich” πρακτικά αναφέρεται στην εφαρμογή προϊόντων σε στρώσεις σε νωπή επιδερμίδα. Έτσι το νερό εγκλωβίζεται στην επιδερμίδα και μειώνεται η διαεπιδερμική απώλεια υγρασίας. Εφαρμόζοντας αρχικά προϊόντα με υγροσκοπικά συστατικά (ελαφριά και πιο υδαρά) σε νωπό δέρμα και «σφραγίζοντάς» τα στη συνέχεια με πιο πλούσιες συνθέσεις, το νερό «φυλακίζεται» στο δέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι το πρόσωπό σου παραμένει ενυδατωμένο και… χαρούμενο.

Πώς θα κάνεις “moisture sandwich”;

Ο βασικός «κανόνας» για να πετύχεις το “moisture sandwich” είναι να δουλέψεις πάνω σε έναν νωπό «καμβά», δηλαδή σε υγρή επιδερμίδα. Μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας μπορείς να βάλεις λίγο νερό με βαμβάκι ή να ψεκάσεις ένα face mist της αρεσκείας σου. Έπειτα, εφαρμόζεις την ελαφριά ενυδατική σου κρέμα ή τον ορό σου και κάνεις μασάζ στο δέρμα. Ψεκάζεις ξανά την επιδερμίδα με το face mist και πριν απορροφηθεί, εφαρμόζεις κάποιο προϊόν σε balm μορφή. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις μία λεπτή στρώση βαζελίνης ως τελευταίο προϊόν (slugging).

Τι θα συμβεί;

Το νόημα του “moisture sandwich” κρύβεται στο να ψεκάζεις με το face mist ενδιάμεσα πριν από την κάθε εφαρμογή προϊόντος, ώστε να συγκρατήσει η επιδερμίδα περισσότερη υγρασία και να απορροφηθούν καλύτερα τα συστατικά. Το layering των προϊόντων κατά αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει στην ενίσχυση και μεγαλύτερη διάρκεια της ενυδάτωσης και της λάμψης, ενώ η εφαρμογή σε νωπή επιδερμίδα θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών.

Τι να μην κάνεις;

Μην το κάνεις με προϊόντα ρετινόλης, οξέα απολέπισης ή οτιδήποτε που μπορεί να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα σου. Επιπλέον, η βαζελίνη αν και δεν φράσσει τους πόρους, μπορεί να εγκλωβίσει νεκρά κύτταρα, σμήγμα και βακτήρια στην επιδερμίδα, πυροδοτώντας εμφάνιση ακμής σε επιδερμίδες που έχουν τέτοια προδιάθεση. Αν έχεις ακνεϊκό δέρμα θα χρειαστεί, γενικά, προσοχή με τις πιο βαριές κρέμες.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Ενυδάτωση προσώπου: Πώς ξέρεις ότι ενυδατώνεται σωστά;
3 must συστατικά για λαμπερή επιδερμίδα
Νιασιναμίδη: Τι είναι και τι προσφέρει στην επιδερμίδα σου;