Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο ψυχρός αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες θέτουν σε κίνδυνο τον επιδερμικό φραγμό σου, καθιστώντας τον λιγότερο ικανό να συγκρατεί την υγρασία και αφήνοντας την επιδερμίδα σου «διψασμένη» για επιπλέον ενυδάτωση. Εάν δεν δίνεις στο δέρμα σου την «τροφή» που χρειάζεται, μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσεις μεγαλύτερη ζημιά στη λειτουργία του φραγμού, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε περιβαλλοντικούς και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η επιδερμίδα σου χρειάζεται εντατική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία θα «κλειδώσει» την υγρασία στην επιδερμίδα σου και θα μειώσει τη διαδερμική απώλεια νερού, αυξάνοντας τα απαραίτητα λιπίδια στην επιφάνεια της. Για να αποκομίσεις, όμως, όλα αυτά τα οφέλη θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι έχεις επιλέξει τη σωστή ενυδατική κρέμα και (το πιο σημαντικό) πως ό,τι κι αν χρησιμοποιείς λειτουργεί ευεργετικά για το δέρμα σου. Παρακάτω, ο David Orentreich, MD, δερματολόγος, μοιράζεται τα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως χρειάζεται να αλλάξεις ενυδατική κρέμα προσώπου – ναι, ακόμα κι αν έχεις ένα εξαιρετικό προϊόν στα χέρια σου, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για σένα.

1. Τσούξιμο ή κάψιμο

Ενώ το μυρμήγκιασμα μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει ότι ένα προϊόν περιποίησης του δέρματος λειτουργεί, αυτό δεν ισχύει και για την ενυδατική κρέμα προσώπου. Εάν αισθάνεσαι οποιοδήποτε τσούξιμο ή κάψιμο, «αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ενυδατική κρέμα δεν είναι συμβατή με το δέρμα σου ή ότι έχεις ευαισθησία σε ένα ή περισσότερα από τα συστατικά», λέει ο Δρ Orentreich, γεγονός που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι νέο. Επίλεξε φόρμουλες φιλικές προς το ευαίσθητο δέρμα, καθώς τείνουν να στερούνται ερεθιστικών παραγόντων και είναι ασφαλείς για όλους τους τύπους δέρματος.

2. Εξάρσεις ακμής

Εάν το δέρμα σου αντιμετωπίζει ξαφνικά σπυράκια μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι φαγεσωρογόνα. Δηλαδή, θα μπορούσε να «φράξει τους πόρους σου προκαλώντας φλεγμονώδη σπυράκια, καθώς και ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες», λέει ο Δρ Orentreich και συμπληρώνει πως «άρα θα πρέπει να στραφείς σε μια μη φαγεσωρογόνα ενυδατική κρέμα». Αναζήτησε προϊόντα που είναι oil-free και περιλαμβάνουν συστατικά, όπως γλυκερίνη, μέλι, αλόη βέρα, αλλαντοΐνη, ουρία και γαλακτικό οξύ.

3. To foundation δεν εφαρμόζεται καλά

Η ενυδατική κρέμα θα πρέπει να σε βοηθάει να δημιουργήσεις μια λεία βάση για το μακιγιάζ σου, οπότε αν παρατηρήσεις ότι το foundation σου είναι πολύ πηχτό, μπορεί να οφείλεται στο ότι η ενυδατική κρέμα προσώπου σου είναι πολύ παχύρρευστη. Όταν συμβαίνει αυτό, ο Δρ Orentreich συνιστά τη μετάβαση σε ένα προϊόν με υφή gel για μια πιο λεπτή, αλλά εξίσου ενυδατική εναλλακτική λύση.

4. Ξηρό δέρμα

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αν δοκιμάζεις μια ενυδατική κρέμα για 2-3 εβδομάδες και δεν βλέπεις θετικές αλλαγές στην υφή του δέρματός σου, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Αναζητήσε περισσότερα ενυδατικά συστατικά, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, για να δώσεις στο δέρμα σου τη θρέψη που χρειάζεται.

Διάβασε επίσης: Πώς θα περιποιηθείς την ξηρή επιδερμίδα στο σώμα τώρα