Αν θέλεις μία αποτελεσματική skincare ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, ξεκίνα από τα βασικά. «Για να επωφεληθείς από τη skincare ρουτίνα σου, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σου, θα πρέπει να ξεκινήσεις με τρία απλά βήματα: καθαρισμό, περιποίηση και ενυδάτωση», συνιστά η δρ. Κορίνα Τζίμα, δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

Μάλλον είσαι ήδη εξοικειωμένη με τον καθαρισμό και την ενυδάτωση, αλλά τι περιλαμβάνει η «περιποίηση» του δέρματός σου; «Σημαίνει να χρησιμοποιείς ορούς ή κρέμες με συγκεκριμένα ενεργά  συστατικά, όπως βιταμίνη C, ρετινόλη, άλφα υδροξυοξέα, υαλουρονικό οξύ  κ.ά., ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου και τις ανάγκες του», εξηγεί η δερματολόγος και συμπληρώνει πως «η προσθήκη ενός ενδιάμεσου βήματος ανάμεσα στον καθαρισμό και την ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, αφού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου στην υγεία, την εμφάνιση και τη γήρανση της επιδερμίδας».

Τι χρειάζεται, λοιπόν, κάθε πρωινή skincare ρουτίνα, σύμφωνα με τη δερματολόγο;

1. Καθαριστικό

Ο καθαρισμός προσώπου θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, καθώς απομακρύνει τις ακαθαρσίες, τα νεκρά κύτταρα και την υπερβολική λιπαρότητα που μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει θαμπάδα. Αλλά να είσαι ευγενική με την επιδερμίδα σου. «Πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν πολύ συχνά ή με ένα καθαριστικό που είναι πολύ σκληρό, το οποίο στην πραγματικότητα θα καταστρέψει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός σου», λέει η δερματολόγος. Εάν έχεις ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, δοκίμασε να καθαρίζεις το πρόσωπό σου μόνο το βράδυ και να ξεπλένεις το πρόσωπό σου με νερό το πρωί.

2. Τόνερ

«Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα ένα toner, αλλά το να περάσεις την επιδερμίδα σου με ένα τέτοιο προϊόν ένα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να την ανανεώσεις, να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα και να εξισορροπήσεις το pH της», λέει η δερματολόγος. Εάν έχεις δέρμα με τάση ακμής, αναζήτησε ένα toner με συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ. Για ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, αναζήτησε ένα ενυδατικό toner χωρίς αλκοόλ και με συστατικά, όπως γλυκερίνη, πανθενόλη και υαλουρονικό οξύ.

3. Ορός

Ένας ορός προσαρμοσμένος στις ανάγκες του δέρματός σου μπορεί να περιποιηθεί και να προστατεύσει. Αναζήτησε ένα αντιοξειδωτικό, όπως η βιταμίνη C. «Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν βιταμίνη C, ανεξάρτητα από την ηλικία», λέει η δρ. Κορίνα Τζίμα. «Βοηθά στην πρόληψη πολλών δερματικών βλαβών και στην απομάκρυνση από το δέρμα των τοξικών για αυτό, ελευθέρων ριζών που  προκαλούνται από τη UV ακτινοβολία  και τη ρύπανση». Για πιο σκούρες επιδερμίδες, οι πανάδες και οι δυσχρωμίες μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα και η χρήση ορού βιταμίνης C το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην μείωση τους..Επίσης οροί που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ενυδάτωση και τη θρέψη των δερματικών κυττάρων, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη της δερματική γήρανσης.

4. Κρέμα ματιών

Οι κρέμες ματιών ανήκουν επίσης στην κατηγορία «περιποίηση». Επίλεξε ένα προϊόν που στοχεύει τις ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής των ματιών και εφάρμοσε ταμποναριστά με τον παράμεσο, για να αποφύγεις να «τραβήξεις» το δέρμα.

5. Η ενυδατική κρέμα στη skincare ρουτίνα σου

Στη συνέχεια, ακολουθούν πιο πλούσιες σε συστατικά φόρμουλες όπως η ενυδατική κρέμα, η οποία διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και βοηθά στην ενίσχυση του φραγμού του. Αν δεν έχεις ξηρό δέρμα, επίλεξε μια πιο ελαφριά ενυδατική κρέμα για καθημερινή χρήση με υφή τζελ. Εάν το δέρμα σου είναι πιο ξηρό, δοκίμασε μια πιο παχύρρευστη φόρμουλα, όπως μια κρέμα. «Ψάξε για συστατικά, όπως κεραμίδια, κολλαγόνο υαλουρονικό οξύ, καθώς αυτά τα συστατικά είναι δομικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και της αρχιτεκτονικής αυτού», εξηγεί η δερματολόγος.

6. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την πρωινή skincare ρουτίνα

Είναι το πιο σημαντικό βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης δέρματος, για κάθε τύπο δέρματος και ηλικία. «Εάν δεν φοράς αντηλιακό, δεν χρειάζεται να ακολουθείς κανένα από τα παραπάνω βήματα», λέει η ειδικός. «Ο ήλιος είναι ο νούμερο ένα λόγος που το δέρμα των ανθρώπων γερνάει πρόωρα». Και η ζημιά δεν είναι μόνο αισθητική. «Η αθροιστική, καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει  καρκίνο του δέρματος, γι’αυτό η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη», επισημαίνει η δερματολόγος.

Επίλεξε ένα αντηλιακό προσώπου ευρέως φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο ως το τελευταίο βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και των  χεριών σου Μπορείς να επιλέξεις επίσης ανάμεσα σε πιο ελαφρές ή πλουσιότερες, κρεμώδεις υφές, αναλόγως αν το δέρμα σου είναι λιπαρό ή  έχει τάση ξηρότητας, καθώς και σε αντιηλιακά προϊόντα που περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες αν έχεις τάση για δυσχρωμίες και πανάδες . Προσοχή: Η προστασία του δέρματός σου από τον ήλιο είναι σημαντική ακόμα κι αν περνάς τις μέρες σου σε εσωτερικούς χώρους, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα παράθυρα.

H δρ. Κορίνα Τζίμα είναι δερματολόγος – αφροδισιολόγος (www.korinatzima.gr).