Η ελπίδα είναι ένα συναίσθημα, μια θετική κινητήρια δύναμη που βασίζεται σε μια αίσθηση επιτυχίας, ένας τρόπος να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να λειτουργούμε. Αποτελεί μια ειλικρινή στάση προς τον εαυτό και τις καταστάσεις της ζωής μας, ενώ παράλληλα κοιτάμε μπροστά στις πιθανές θετικές εξελίξεις για το μέλλον μας.

Η ελπίδα είναι κάτι παραπάνω από μια αισιόδοξη άποψη ότι όλα θα πάνε καλά, τροφοδοτείται από την πίστη μας ότι θα αναζητήσουμε τη θέληση και την έμπνευση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Πυροδοτεί την ικανότητά μας να προσεγγίζουμε ό,τι μας εμποδίζει να βρίσκουμε κίνητρα, να γινόμαστε επινοητικοί και να στηρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς ο καθένας μας τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο, αφού ελπίζουμε για διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας.

Ζητείται ελπίς!

Μας ωφελεί σε κάτι να ελπίζουμε;

Σύμφωνα με έρευνες, το αίσθημα της ελπίδας συμβάλλει στην κοινωνική, σωματική και ψυχική υγεία, αυξάνει την ευτυχία και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με θετικές εκφάνσεις της ζωής μας, όπως η ευτυχία, οι καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ακόμα και η μακροβιότητα.

Το να ελπίζουμε εν μέσω δυσκολιών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής, καθώς λειτουργεί ως “ρυθμιστής” στα αρνητικά και ψυχοπιεστικά γεγονότα. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ελπίζουν κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση μπορούν να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής της, δίνουν κουράγιο στον εαυτό τους και έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους.

Πώς μπορούμε να συνδεθούμε με την ελπίδα που υπάρχει μέσα μας;

  • Αναζητήστε τις προσωπικές σας πηγές ελπίδας. Τα μέλη της οικογένειάς σας, αγαπημένα πρόσωπα, επιτυχίες του παρελθόντος, η πίστη στον Θεό μπορεί να σας υποστηρίξουν και να αποτελέσουν προσωπικές πηγές από όπου αντλείτε ελπίδα.
  • Αντλήστε ελπίδα από το μέλλον. Μπορείτε να βιώσετε ελπίδα σκεπτόμενοι πράγματα για την υλοποίηση των οποίων ανυπομονείτε. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι που έχετε προγραμματίσει, μια συγκέντρωση με φίλους, ένα χόμπι που σας δίνει χαρά, την αποφοίτηση του παιδιού σας κ.ά.
  • Χρησιμοποιήστε την πληροφόρηση ως μέσο ελπίδας. Αφιερώστε χρόνο να διαβάσετε ή να δείτε βίντεο με ανθρώπους που σας εμπνέουν. Ακόμα μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες που το περιεχόμενο και τα μηνύματα που απορρέουν ενισχύουν την εσωτερική σας ελπίδα.
  • Μοιραστείτε την ελπίδα και την πίστη σας με ανθρώπους που αγαπάτε και έχετε παρόμοιο τρόπο σκέψης.
  • Βρείτε ελπίδα μέσω της πνευματικότητας και της πίστης. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποίησαν μια πνευματική βάση στη ζωή ένιωσαν ότι μια ανώτερη δύναμη τους καθοδηγούσε και τους υποστήριζε στις δύσκολες στιγμές.
  • Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την ελπίδα, ώστε να νιώθετε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σας.

Ζητείται ελπίς!

Η έννοια της ελπίδας μέσα στην ψυχοθεραπεία

Η απόφαση ενός ανθρώπου να ξεκινήσει το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι τις περισσότερες φορές λαμβάνεται όταν αυτός βρίσκεται σε κάποιο κομβικό σημείο της ζωής του, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό θέμα υγείας, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, η απώλεια εργασίας. Επίσης, μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή του, τον τρόπο που βιώνει τη σχέση με τον εαυτό του, να δυσκολεύεται στο σχετίζεσθαι ή στο να διεκδικεί αυτά που επιθυμεί. Ενδεχομένως να αισθάνεται εγκλωβισμένος, κάνοντας κύκλους γύρω από τα προβλήματα που τον απασχολούν, προσελκύοντας τις ίδιες σχέσεις ή καταστάσεις.

Εξαιτίας των δυσκολιών που βιώνει, ένα κομμάτι του εαυτού του μπορεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε προσωπικό τέλμα, βιώνοντας απογοήτευση, απελπισία, αβοηθησία, και μια άλλη πλευρά του (που τον φέρνει στη θεραπεία) να έχει λαχτάρα για ζωή, ελπίδα, επιθυμία, αισιοδοξία, πίστη.

Ζητείται ελπίς!

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας είναι να εμφυσήσει συναισθηματικά και πρακτικά στον άνθρωπο την ελπίδα και την προοπτική, ώστε να κατανοήσει την προσωπική του ιστορία, να γνωρίσει και να συναντηθεί με τον αληθινό του εαυτό, να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Μέσα σε αυτό το θεραπευτικό μονοπάτι συνειδητοποιεί προσωπεία-ρόλους που υπήρξαν μέρος της ταυτότητάς του και του φορέθηκαν προκειμένου να επιβιώσει στο οικογενειακό του σύστημα.

Η προσωπική ελπίδα-επιθυμία να οικοδομήσουμε τη ζωή που θέλουμε μπορεί να απαντήσει στον φόβο της αλλαγής, στην ανασφάλεια που έχει το άγνωστο ώστε να αφήσουμε το γνώριμο που μας φθείρει και δεν μας εκπροσωπεί. Χρειάζεται να απαρνηθούμε κάτι ψεύτικο, ώστε να χτίσουμε κάτι καινούριο πάνω στις προσωπικές μας αλήθειες.

Ελπιδοφόρα στάση ζωής

Είναι αλήθεια, τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ζούμε σε μια περίοδο πρωτόγνωρη, ιδιαίτερη, όπου έχουμε βιώσει οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμο και μια συνολική αβεβαιότητα. Μέσα σε όλες αυτές τις εξωτερικές καταστάσεις καλούμαστε να αναρωτηθούμε και να τοποθετηθούμε μέσα μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο; Θα βυθιζόμαστε στην αδικία, στη δυσκολία, στη στενοχώρια, στη ματαιότητα ή θα έχουμε μια ελπιδοφόρα-ανοιχτή στάση απέναντι στη ζωή, αναζητώντας το προσωπικό μας νόημα πίσω από τη δυσκολία, προσπαθώντας να αναδείξουμε την ομορφιά του κόσμου και της ύπαρξής μας;

Το Planet Hope είναι ένα project μεγάλης διαρκείας του Love Yourself, στο οποίο η δημοσιογραφική και επιστημονική ομάδα μας ερευνά και παρουσιάζει καθημερινά μέσα από videos, συνεντεύξεις και digital αρθρογραφία πώς η ελπίδα για προσωπική εξέλιξη μπορεί να έρθει μέσα από την αλληλεγγύη.