Τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα μετά την πανδημία- οι συζητήσεις γύρω από το πώς επηρεάζει πλέον η δουλειά μας την ψυχική μας υγεία όλο και πληθαίνουν, την ίδια στιγμή που ολοένα και περισσότερες εταιρείες θεωρητικά μεριμνούν ώστε να προσφέρουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη στους εργαζομένους τους, με όποιους τρόπους μπορούν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του American Institute of Stress, το 85% των εργαζομένων βιώνουν έντονο στρες, το οποίο έχει εντελώς αρνητική επίδραση και στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους, όταν οι εργοδότες τους δεν γνωρίζουν καν ότι οι υπάλληλοί τους είναι δυσαρεστημένοι.

Κι ακόμα κι αν πλέον η προτεραιότητα στην ευημερία στην εργασία -μέσω της ψυχικής, σωματικής και οικονομικής υποστήριξης- έχει γίνει βασικός στόχος των επιχειρήσεων, το νέο εργασιακό trend “wellbeing washing”, μας φανερώνει ότι μάλλον δεν πάει και πολύ καλά αυτό.

Τι είναι το wellbeing washing;

Το wellbeing washing είναι όταν μια εταιρεία εστιάζει περισσότερο στο να φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία των υπαλλήλων της παρά στο να φροντίζει πραγματικά γι’ αυτή. Μια πρόσφατη μελέτη από την Claro Wellbeing, μάλιστα, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων λένε ότι βάζουν σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους, χωρίς να τους παρέχουν, ωστόσο, κανένα ουσιαστικό όφελος.

Με λίγα λόγια, δελεάζουν τους εργαζομένους τους με ιδανικές συνθήκες όσον αφορά την ψυχική τους ευημερία, δημιουργώντας ένα ψεύτικο κλίμα προστασίας και ασφαλείας.

Πώς η νέα τάση αποτυπώνεται στην πράξη στο εργασιακό περιβάλλον;

Όλοι έχουμε δει εταιρείες να μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πόσο «αναγνωρίζουν» τα ζητήματα ψυχικής υγείας ή να διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό, αποτυγχάνοντας, ωστόσο, να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλλουν στην ουσιαστική ψυχική, σωματική και οικονομική ευημερία των εργαζομένων τους. Πιο συγκεκριμένα -και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες- το 70% των χώρων εργασίας γιορτάζει τις ημέρες ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, αλλά μόνο το 30% παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους υπαλλήλους τους, μέσω πρόσβασης σε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Πλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των υπευθύνων λήψης αποφάσεων ανθρώπινου δυναμικού μαρτυρούν ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων για ψυχολογική υποστήριξη έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

Δεν συνιστά απλώς μία τάση, αλλά ένα ζήτημα που αξίζει να ενημερωθούμε γι’ αυτό, ώστε να θέσουμε στη συνέχεια τις σωστές βάσεις για μία πραγματική αλλαγή στον χώρο εργασίας. Να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική, συναισθηματική υγεία και οικονομική υποστήριξη των εργαζομένων τους, καθώς πολλοί αγωνίζονται με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κρίσης κόστους ζωής. Να ακούσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις, γεγονός που δεν πρόκειται να ωφελήσει μόνο τους ίδιους αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας στην εργασία.

Τα «κακά» νέα είναι ότι ναι, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, χρήμα και πολλή προσπάθεια. Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον θα είναι η καλύτερη «επένδυση» που κάνατε ποτέ!