Πιστεύω ακράδαντα πως τα social media είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδέεται κανείς με τον κόσμο, να ανοίγει τη σκέψη του, να μαθαίνει περισσότερα, να γίνεται όλο και πιο φιλοπερίεργος. Υπό προϋποθέσεις! Γι’ αυτό και πριν κάποια χρόνια έκανα μια καλή εκκαθάριση στα δικά μου social media και στους λογαριασμούς που ακολουθώ. Μια πρακτική που, παρεμπιπτόντως, συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. #selflove

Από τότε, έχω δει τόσες και τόσες φορές τις λέξεις selfcare και self love να φιγουράρουν σε posts που μιλούν για μάσκες ομορφιάς, μια βραδιά με τους φίλους, ένα ζεστό μπάνιο, μια εξόρμηση για ψώνια, ένα νέο κούρεμα… και πάει λέγοντας. Μην παρεξηγηθώ, δεν πρόκειται για κακό ή άσχημο περιεχόμενο. Η έννοια τους σε όλα τα παραπάνω ωστόσο είναι στενή και εύκολα παρεξηγήσιμη. Γι’ αυτό πλέον θαυμάζω τις όμορφες εικόνες και προσπερνώ… μέχρι προχτές που ένα Instagram post με το γνωστό #selflove είχε επιτέλους κάτι να μου πει!

Δημιουργός του post ο Todd Baratz, σύμβουλος ψυχικής υγείας και sex therapist με εξειδίκευση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μέσα από το Instagram του ο Todd καταρρίπτει κλισέ και στερεότυπα γύρω από την ψυχική υγεία, το dating και το σεξ με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει απέναντι στην πραγματικότητα πίσω από όλα αυτά. Έτσι θα τον δεις να υποστηρίζει πως οι αμφιβολίες μέσα σε μία σχέση είναι απόλυτα φυσιολογικές, πως, όχι, δεν αξίζεις “τα πάντα” σε μία σχέση αφού πρόκειται για συνεργασία κι όχι μία πανάκεια εφ’όρου ζωής και πως ακόμα και μια σύντομη σχέση μπορεί να είναι πολύ πολύ καλή και υγιής.

Σε ένα από τα τελευταία του post ο Todd είπε να τραβήξει για μία ακόμα φορά το πέπλο που καλύπτει τον κόσμο του selflove αυτή τη φορά δηλώνοντας:

  • Σταμάτα να πιστεύεις πως όλοι είναι τοξικοί ναρκισσιστές
  • Σταμάτα να ασχολείσαι εμμονικά με την αγάπη του εαυτού σου
  • Σταμάτα να ορίζεις τη σχέση σου με βάση τη θεωρία δέσμευσης
  • Σταμάτα να υπερ-διαγνώσκεις την ψυχική σου υγεία
  • Σταμάτα να λες «Με έκανες να νιώσω…»
  • Βιώσε έναν οργασμό
  • Φάε κάτι τηγανιτό το συντομότερο!

Κι αν όλα αυτά ακούγονται παράξενα, η λεζάντα εξηγεί λίγο καλύτερα πως δεν είναι “τοξικοί” όλοι όσοι νομίζεις και πως οι πραγματικοί ναρκισσιστές είναι πολύ λιγότεροι απ’όσο θέλει να πιστεύει το ίντερνετ. Η αγάπη του εαυτού δεν είναι τόσο σημαντική όσο νομίζεις. Η αποδοχή του εαυτού και η αυτεπίγνωση όμως, είναι! Είναι απλοικό να ορίζουμε την αγάπη μονάχα μέσα από τη θεωρία δέσμευσης. Υπάρχουν πολλά ακόμα να πούμε γι’αυτή. Δεν χρειάζεσαι κάποια “διάγνωση” για να αποδεχτείς κάθε σου ατέλεια. Ίσα ίσα, η υπερδιάγνωση βαφτίζει κάποια χαρακτηριστικά σου ως “προβλήματα” προς επίλυση. Η φράση “Με έκανες να νιώσω…” έχει στόχο να προκαλέσει ενοχές στον άλλον. Ανάλαβε την προσωπική ευθύνη των συναισθημάτων σου. Οι οργασμοί και το φαγητό είναι απολαύσεις! Δώστους προτεραιότητα και βάλτες ακόμα πιο συχνά στη ζωή σου.

Και κάπως έτσι όλα μπαίνουν στη θέση τους. Γιατί σαφώς είναι υπέροχο να μιλάμε πλέον τόσο ανοιχτά για ζητήματα ευεξίας και ψυχικής υγείας όμως οτιδήποτε μας κάνει να χάνουμε την προοπτική μας… δεν μπορεί να μας βγει σε καλό.