Ακούς για τους κινδύνους της χρήσης πλαστικού εδώ και δεκαετίες και τα νέα δεν βελτιώνονται. Τα πλαστικά, τόσο μιας χρήσης όσο και επαναχρησιμοποιήσιμα, έχουν ολέθριες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Ακόμη και όταν πρόκειται για ανακυκλώσιμο πλαστικό, περισσότερο από το 90% του συνόλου του δεν καταλήγει ποτέ στην ανακύκλωση.

Και δεν είναι μυστικό ότι το πλαστικό είναι εξαιρετικά ύπουλο. Με τα χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι το πλαστικό μπορεί να βρεθεί παντού, από τον αέρα και το νερό μέχρι το φαγητό που τρώμε. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πλαστικά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη… όπως η κυκλοφορία του αίματος.

Το πλαστικό καταστρέφει την υγεία σου σε μοριακό επίπεδο. Και τώρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να έχει μια ιδιαίτερα σημαντική επίδραση και στην καρδιά σου.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών μπορεί να φτάσουν στο έντερό σου – και αλλού μέσα στο σώμα σου

Οι κίνδυνοι των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και οι πλαστικοποιητές φθαλικού άλατος, είναι ήδη γνωστοί. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η έκθεση σε αυτές τις πολύ κοινές χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης κ.ά. Αλλά οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει πώς, ακριβώς, αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με την υγεία της καρδιάς.

Τώρα, έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποδηλώνει ότι τα πλαστικά συρρικνώνονται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν προβλήματα υγείας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μέσω μιας βασικής πηγής: του εντέρου.

Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, μελέτησε φθαλικές ενώσεις από πλαστικά σε ποντίκια. Και τα αποτελέσματα προσφέρουν μερικές βασικές γνώσεις για το πώς αυτές οι χημικές ουσίες είναι πιθανό να επηρεάζουν, επίσης, τους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν τον φθαλικό εστέρα DCHP, έναν φθαλικό εστέρα που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, στην κυκλοφορία του αίματος τους. Στα ποντίκια, το DCHP δεσμεύεται σε έναν υποδοχέα που ονομάζεται pregnane X (PXR), ο οποίος παίζει ρόλο στην απορρόφηση της χοληστερόλης.

Αποδείχθηκε ότι η παρουσία του DCHP στα ποντίκια άλλαξε πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο το έντερό τους χειρίζονταν τη χοληστερόλη – ένας βασικός παράγοντας για καρδιακές ασθένειες και συναφείς παθήσεις, όπως η υπέρταση. Το DCHP ουσιαστικά προκάλεσε αύξηση της χοληστερόλης. Και αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε τα ποντίκια να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα τους.

Ενώ οι ερευνητές εξέτασαν αυτό το φαινόμενο μόνο σε ποντίκια, υποδηλώνεται ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και στους ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά υπάρχει μία πρώτη ένδειξη για το πώς ακριβώς οι φθαλικές ενώσεις στο πλαστικό μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς των ανθρώπων.

Πώς μπορείς να προστατεύσεις την υγεία της καρδιάς σου;

Το DCHP, ο φθαλικός εστέρας που βρέθηκε στην παραπάνω μελέτη, είναι αρκετά διαδεδομένος, αλλά προς το παρόν, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος και δεν είναι πολλά γνωστά για το πώς μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία.

Αλλά με βάση αυτά τα νέα ευρήματα, υπάρχει ένα σημείο εκκίνησης. Τα πλαστικά που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή – με τη μορφή σακουλών, δοχείων για τρόφιμα, μπουκαλιών νερού και αμέτρητων άλλων κοινών προϊόντων – μπορούν να εισχωρούν κρυφά στην κυκλοφορία του αίματός μας και, τελικά, στο έντερό μας. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, όπως υψηλή χοληστερόλη και δυνητικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό, ώστε η καρδιά σου να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής; Ο περιορισμός των πλαστικών στην καθημερινότητά σου είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Το να απομακρύνεις εντελώς το πλαστικό από τη ζωή σου είναι ένας εξαιρετικός στόχος, αλλά το να ξεκινήσεις με μικρά βήματα, για να περιορίσεις τις αρνητικές συνέπειες θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μετάβαση πιο εύκολη. Η αντικατάσταση των πλαστικών δοχείων αποθήκευσης με γυάλινα δοχεία, η καθημερινή χρήση σακουλών από ύφασμα, η αγορά προϊόντων που δεν βρίσκονται σε πλαστικά περιτυλίγματα κ.ά. είναι απλές αλλαγές που ελπίζουμε πως έχεις ενσωματώσει ήδη στην καθημερινότητά σου. Άλλωστε, όπως φαίνεται, επηρεάζει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής και της υγείας σου.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Fast Fashion: Τα ρούχα που φοράμε κάνουν κακό στο περιβάλλον!
Πώς να ξεκινήσεις το clean eating σήμερα
Τρόφιμα στο ψυγείο. Τα αποθηκεύουμε σωστά;