Το βάρος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός σου ρυθμός είναι τυπικές μετρήσεις που κάνουν οι γιατροί για να μετρήσουν την υγεία σου. Αλλά υπάρχει μια άλλη σωματική λειτουργία που πρέπει να λάβεις υπόψη αν θέλεις να έχεις μια εικόνα του τι συμβαίνει στο σώμα σου κι αυτό είναι η περίοδός σου. Και αυτό που είναι βασικό είναι να δώσεις προσοχή σε απροσδόκητες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι ξαφνικές αλλαγές που σχετίζονται με τη ροή, οι κράμπες, η αιμορραγία μεταξύ των κύκλων και άλλες ανεξήγητες αλλαγές είναι όλα ενδείξεις που στέλνει η περίοδός σου για να σε ενημερώσει ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Και σίγουρα μπορεί να είναι ένα δευτερεύον σημάδι για κάτι που δεν είναι σοβαρό, υπάρχει όμως η πιθανότητα να είναι και κάτι επείγον που δεν παίρνει αναβολή.  

Η Sherry A. Ross, MD, παθολόγος και συγγραφέας του She-Ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health θα μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τι προσπαθεί να μας πει ο εμμηνορροϊκός μας κύκλος, επισημαίνοντας τέσσερις αλλαγές που πρέπει να προσέξουμε και τις συνθήκες που μπορεί να υπάρχουν πίσω από αυτές.

Εάν στο αίμα περιόδου βλέπεις μεγάλους θρόμβους αίματος που μοιάζουν με ζελέ

Οι θρόμβοι αίματος στο ταμπόν σου ή στην τουαλέτα είναι φυσιολογικοί όταν έχεις περίοδο. Εμφανίζονται όταν η ροή σου είναι πολύ βαριά και τα φυσικά αντιπηκτικά που συνήθως διασπούν τους θρόμβους πριν φύγουν από το σώμα σου δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το πόσο γρήγορα αποβάλλεις την επένδυση της μήτρας σου.

«Τείνουν να έχουν σκούρο ή έντονο κόκκινο χρώμα και έχουν ακανόνιστα σχήματα και μεγέθη», λέει η Δρ Ρος. «Οι μικροί θρόμβοι στο μέγεθος της σταφίδας δεν είναι συνήθως τίποτα ανησυχητικό». Ωστόσο, θρόμβοι που είναι μεγαλύτεροι μπορεί να προκαλούν ανησυχία.

Οι μεγαλύτεροι θρόμβοι είναι σημάδι μηνορραγίας (μακροχρόνια ή πολύ βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μια ορμονική ανισορροπία που οδηγεί σε πολύ έντονη ροή θα μπορούσε να είναι η αιτία, ενώ οι μεγάλοι θρόμβοι μπορεί επίσης να σημαίνουν μόλυνση ή ακόμα και αποβολή.

Εάν έχεις μεγάλους θρόμβους για 3-4 συνεχόμενους κύκλους, ενημέρωσε τον γιατρό σου το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να εξετάσει προσεκτικότερα τι συμβαίνει.

Αν η περίοδός σου δείχνει ότι διαρκεί για πάντα

Κάποιες γυναίκες έχουν περίοδο που διαρκεί μόνο τρεις ημέρες, άλλες αιμορραγούν για έξι ή επτά. Αλλά η μηνορραγία που εκτείνεται πέρα από μία εβδομάδα μπορεί να είναι ανησυχητική. «Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι κοινά προβλήματα που οφείλονται σε ορμόνες και μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες και μεγαλύτερες περιόδους», λέει η Δρ Ρος. «Τα φάρμακα που διαταράσσουν τις ορμόνες, όπως τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα στεροειδή και τα αντιψυχωσικά είναι επίσης συχνά υπεύθυνα».

Σύμφωνα με το MedlinePlus, τα ινομυώματα της μήτρας και οι πολύποδες είναι δύο τύποι καλόηθων αναπτύξεων που ευθύνονται επίσης για την ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Η ηλικία είναι ένα άλλο πράγμα που μπαίνει στο παιχνίδι. Καθώς οι γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 40 φθάνουν στην περιεμμηνόπαυση – το χρόνο αμέσως πριν από την πραγματική εμμηνόπαυση – οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια των περιόδων τους.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, μπορεί να εμφανιστεί περισσότερη αιμορραγία. «Αν παρατηρήσεις ότι οι περίοδοι σου έρχονται συχνά, με διαφορά μικρότερη από 21 ημέρες ή διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες για περισσότερους από τρεις μήνες, προτείνω να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για να μιλήσεις για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό», τονίζει η Δρ Ρος.

Οι κηλίδες ή η ελαφριά αιμορραγία, οποιαδήποτε άλλη στιγμή του μήνα εκτός της περιόδου σου μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητική. Εάν συμβαίνει περιστασιακά και είναι αρκετά ελαφρύ, όπως μερικές σταγόνες αίματος, πιθανότατα δεν είναι τίποτα ανησυχητικό και μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις των επιπέδων ορμονών.

Αλλά αν είναι κάπως βαρύ—που σε κάνει να χρησιμοποιείς μία σερβιέτα ή ταμπόν καθημερινά—ή συμβαίνει κάθε μήνα, ενημέρωσε αμέσως τον γιατρό σας. Τα ινομυώματα ή μια μόλυνση μπορεί να είναι η αιτία. Η αιμορραγία μπορεί, επίσης, να υποδηλώνει καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, γι’ αυτό κάνε έλεγχο για να τα αποκλείσεις γρήγορα.

Εάν το αίμα της περιόδου σου είναι υδαρές ή γκριζωπό

«Στην αρχή της περιόδου σου, το αίμα τείνει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και καθώς η αιμορραγία τελειώνει, το χρώμα γίνεται καφέ ή μαύρο», μας εξηγεί η Δρ Ρος. Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να φύγει το αίμα από το σώμα, τόσο πιο σκούρο κόκκινο γίνεται — αυτή είναι η επίδραση που έχει το οξυγόνο στο αίμα.

Αξίζει να προσέξεις μερικές αλλαγές στο χρώμα. Το αίμα που φαίνεται υδαρές, δηλαδή πολύ «νερουλό» μπορεί να αναμιχθεί με κολπικές εκκρίσεις, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν είσαι έγκυος.

Και αν το αίμα της εμμήνου ρύσεώς σου είναι υδαρές ή/και γκριζωπό, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια λοίμωξη, όπως μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ)—ειδικά εάν έχει μια άσχημη, έντονη μυρωδιά.

Εάν η περίοδός σου έχει εξαφανιστεί

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να κάνουν τη ροή σου πιο βαριά και με μεγαλύτερη διάρκεια, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να εξαφανίσουν προσωρινά την περίοδό σου. Το άγχος μπορεί επίσης να ανακόψει την ωορρηξία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί «χάσεις» μια ή δύο περιόδους.

Μην εκπλαγείς αν η περίοδός σου εξαφανιστεί μετά την απώλεια βάρους. «Η ακραία απώλεια βάρους προκαλεί μείωση του σωματικού λίπους και της παραγωγής οιστρογόνων, καθιστώντας την περίοδό σου ελαφρύτερη ή ανύπαρκτη», είπε η Δρ Ρος. Οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν όταν θηλάζεις και κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ασταθείς, απρόβλεπτες περιόδους ή σε απουσία ροής για μήνες.

Εάν παρατηρήσεις ότι η περίοδός σου κάνει ένα διάλειμμα που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες – και είσαι σίγουρη ότι δεν είσαι έγκυος και δεν μπορεί να είναι εμμηνόπαυση – μίλησε με τον γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος για την «εξαφάνιση» της περιόδου σου.