Κακά τα ψέματα, αν όχι όλες, σίγουρα τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για «καλό ύπνο» αναφερόμαστε σε έναν επαρκή (σε ώρες) ύπνο και όχι στον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε.

Όσοι από εμάς, όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση μας το να κοιμόμαστε στη σωστή θέση και χρησιμοποιώντας το κατάλληλο -για εμάς- μαξιλάρι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ύπνος στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι είναι η πιο κοινή και -κατά πολλούς- η καλύτερη στάση ύπνου. Τι θα πρέπει, όμως, να κάνουμε για να κοιμόμαστε σωστά με το μαξιλάρι μας σε αυτή τη θέση;

Χρησιμοποίησε ένα μαλακό (αλλά όχι πολύ μαλακό) μαξιλάρι

Ιδανικά, θέλεις ένα μαξιλάρι που να χωράει ακριβώς ανάμεσα στον λαιμό και το στρώμα σου και να είναι μαλακό. Φρόντισε να αποφύγεις τα πολύ σκληρά μαξιλάρια, που ανεβάζουν τον λαιμό προς τα πάνω, γιατί μπορεί να σου προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.

Βάλε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σου

Μια χρήσιμη πρακτική του ύπνου στο πλάι είναι να βάζεις ένα παχύ, σταθερό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σου, ώστε να τεντώσει το κάτω μέρος της πλάτης σου και να σε κρατήσει στην ευθεία.

Βάλε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τη μέση σου

Ένα μικρό μαξιλάρι μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις την υπερβολική κάμψη στη μέση και να πιέσει το κάτω μέρος της πλάτης. Με αυτό τον τρόπο, επαναφέρουμε τη σπονδυλική μας στήλη σε ευθεία γραμμή και απολαμβάνουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Ύπνος με μαξιλάρι: Τι να κάνεις αν κοιμάσαι ανάσκελα

Όσοι κοιμούνται ανάσκελα, πρέπει να γνωρίζουν πως είναι η καλύτερη στάση για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα και την πλάτη. Πώς, όμως, θα κοιμόμαστε σωστά σε αυτή τη στάση;

Χρησιμοποίησε ένα πιο λεπτό μαξιλάρι

Για να διατηρήσεις τον λαιμό σου σε ουδέτερη θέση όταν κοιμάσαι ανάσκελα, επίλεξε ένα λεπτότερο μαξιλάρι.

Στήριξε τους ώμους σου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ανάσκελα, η στήριξη του αυχένα είναι πάρα πολύ σημαντική. Βεβαιώσου ότι οι ώμοι σου φτάνουν στο μαξιλάρι σου και να είσαι προσεκτικός/η, αφού οποιοδήποτε κενό ανάμεσα στους ώμους και το κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τον αυχένα.

Βάλε γύρω σου μαξιλάρια

Εάν προσπαθείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται ανάσκελα, θα σου φανεί χρήσιμο να περιβάλλεσαι από μερικά μαξιλάρια, ώστε να μην πάρεις άθελά σου μια πιο οικεία θέση, όπως στο πλάι ή μπρούμυτα.

Ύπνος με μαξιλάρι: Τι να κάνεις αν κοιμάσαι μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα συνιστά μία σχετικά σωστή επιλογή, κυρίως για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή παλινδρόμηση. Πώς, όμως, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη του ύπνου σε αυτή τη θέση;

Βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σου

Ακόμη και σε ένα σταθερό στρώμα, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να γέρνει τη μέση μας προς τα εμπρός, την ίδια στιγμή που ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη μας μπορεί να διατηρήσει τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής μας στήλης.

Χρησιμοποίησε ένα πιο λεπτό μαξιλάρι ή παράλειψέ το εντελώς

Ένα πιο χοντρό μαξιλάρι μπορεί να αναγκάσει τον λαιμό μας να γέρνει πολύ πίσω, γι’ αυτό καλύτερα να επιλέξεις ένα πιο λεπτό. Εναλλακτικά, οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί να ωφεληθούν ακόμα και χωρίς μαξιλάρι.

Και μιας που τώρα πια γνωρίζεις τους σωστούς τρόπους, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις το σωστό μαξιλάρι για σένα. Πάντα, όμως, να θυμάσαι πως το να κοιμάσαι με τον σωστό τρόπο και στη σωστή πλευρά μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά στην άνεση, την ποιότητα του ύπνου και την υγεία σου συνολικά.