Κάθε φορά που το παιδί σου φτερνίζεται, χασμουριέται ή έχει αέρια, είναι το πιο χαριτωμένο πράγμα στον πλανήτη – σωστά; Κάθε φορά που ο σύζυγός σου κάνει το ίδιο, είναι πολύ πιθανό να διασκεδάζεις λιγότερο. Και όποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γιόγκα, ας πούμε απλώς ότι μπορεί να φαίνεται κάπως… ταπεινωτικό. Άλλωστε, από μικροί μας έχουν μάθει να κρατάμε ιδιωτικές αυτές τις σωματικές απελευθερώσεις. Γιατί, λοιπόν, φαίνεται να συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια του της γιόγκα; Ειδικά, όταν ο δάσκαλος ή η δασκάλα περπατάει κοντά;!

Γιατί απελευθερώνουμε αέρια κατά τη διάρκεια της γιόγκα;

Ίσως το λιγότερο κομψό από αυτές τις σωματικές λειτουργίες είναι ο μετεωρισμός. Ορισμένες στάσεις γιόγκα φαίνεται να προκαλούν απελευθέρωση αερίων λόγω της θέσης του σώματός μας, όπως η στάση του κάτω σκύλου. Άλλες στάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να βοηθήσουν στην πέψη, όπως όταν φέρνουμε τα γόνατά μας στο στήθος μας στη στάση Apanasana.

Κάτι άλλο όμως που επηρεάζει σημαντικά την πέψη μας είναι το άγχος. Όταν είμαστε υπό στρες, το αίμα κινείται από τα αναπαραγωγικά όργανα στα άκρα μας για να μας προετοιμάσει για την αντίδραση φόβου «πάλης ή φυγής». Δυστυχώς, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε κάτω από χρόνιο στρες (ναι, το να επιβιώσουμε από μια πανδημία μετράει), που σημαίνει ότι όταν ξετυλίγουμε το χαλάκι μας και τελικά χαλαρώνουμε ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS), το οποίο έχει εύστοχα το παρατσούκλι «ξεκούραση και πέψη».

Ένα άρθρο του 2017 στο Journal of Yoga and Physiology μελέτησε μια σειρά από έρευνες που εξέταζαν τις επιδράσεις της γιόγκα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έκαναν γιόγκα για λίγα λεπτά ή μερικούς μήνες, όλοι έδειξαν σημαντική εξισορρόπηση του νευρικού τους συστήματος. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι η αναπνοή Pranayama και η γιόγκικη αναπνοή (συγκεκριμένα, η εναλλακτική αναπνοή με το ρουθούνι) οδήγησαν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα επιπλέον σημάδι της ενεργοποίησης του PNS. Και όσο πιο ήρεμοι είμαστε στο εξωτερικό, τόσο περισσότερη κίνηση αρχίζει να συμβαίνει στο εσωτερικό.

Γιατί χασμουριόμαστε κατά τη διάρκεια της γιόγκα;

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είσαι γεμάτη ενέργεια και παραγωγικότητα στη δουλειά και τη στιγμή που αρχίζεις να κάνεις γιόγκα ξαφνικά δεν μπορείς να σταματήσεις να χασμουριέσαι; Όταν επιβραδύνεις και δεν είσαι πλέον γεμάτη αδρεναλίνη, το σώμα συνειδητοποιεί τελικά πόσο κουρασμένο είναι στην πραγματικότητα.

Γιατί φταρνιζόμαστε κατά τη διάρκεια της γιόγκα;

Το φτάρνισμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα καθαρίζει τα βακτήρια και τους ιούς. Υπάρχει πράγματι μια σημαντική σχέση μεταξύ της άσκησης και του φταρνίσματος. Όταν αναπνέουμε βαριά, το στόμα μας και οι ρινικές οδοί τείνουν να στεγνώνουν, κάτι που κάνει τη μύτη μας να «τρέχει», οδηγώντας σε φτάρνισμα.