Μετά από ένα γεύμα κατά πάσα πιθανότητα πέφτεις σε λήθαργο και ετοιμάζεσαι για μια απολαυστική σιέστα. Και μόνο η πορεία μέχρι τον καναπέ φαίνεται άθλος. Η επιλογή αυτή όμως πιθανότατα να είναι λανθασμένη και να πρέπει να κάνεις το άκρως αντίθετο. Και, μάλλον, αυτό θα κάνεις, μόλις διαβάσεις τα πολλαπλά οφέλη που έχει το περπάτημα μετά το φαγητό.

Καλύτερη πέψη

Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά σημάδια ότι μπορεί να έχεις δυσπεψία μετά το φαγητό. Ένας τρόπος για να ανακουφιστείς από αυτά τα συμπτώματα είναι ένας γρήγορος περίπατος. Το περπάτημα μετά το φαγητό διεγείρει το στομάχι και το έντερό σου, κάνοντας το φαγητό να κινείται μέσα σου πιο γρήγορα και βοηθάει στην πέψη.

Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, αλλά και τον κίνδυνο καούρας, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιακών προβλημάτων. Μια μελέτη δείχνει, μάλιστα, ότι η πραγματοποίηση μικρών γρήγορων ασκήσεων, όπως ένας περίπατος 10 έως 15 λεπτών μετά τα γεύματα, αντί για μια μεγάλη προπόνηση, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Η ακινησία μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές εξάρσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα θα υπερφορτώσει το συκώτι και τους μυς μας που κανονικά αποθηκεύουν το σάκχαρο στο αίμα και θα αναγκάσει την ινσουλίνη στο σώμα μας να αποθηκεύσει την τυχόν περίσσεια σε άλλα μέρη. Αν αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, θα καταστήσει το σώμα μας ανθεκτικό στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

Προωθεί την υγιή απώλεια βάρους

Η τακτική άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις βάρος, αν αυτός είναι ο στόχος σου, αλλά ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Για την απώλεια βάρους πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνεις. Το σώμα μας δαπανά περισσότερη ενέργεια όταν περπατάμε, χάνοντας έτσι περισσότερες θερμίδες. Το περπάτημα θα βοηθήσει, επίσης, στη ρύθμιση της όρεξης και θα περιορίσει την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Ακόμη κι ένας ελαφρύς περίπατος με πιο αργό ρυθμό θα κάνει καλό σε σχέση με το να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα.

Καλύτερος ύπνος

Το περπάτημα μετά το βραδινό βοηθά ιδιαίτερα στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, ενισχύει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, διευκολύνοντας τον ύπνο και τη βαθύτερη, αναζωογονητική ξεκούραση. Επειδή αυτοί οι περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν με τις στομαχικές ενοχλήσεις μετά το γεύμα, επιτρέπουν επίσης έναν πιο άνετο και, το πιο σημαντικό, αδιάκοπο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πόση ώρα μετά το φαγητό πρέπει να πας για περπάτημα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να ξεκινήσεις τον περίπατό σου. Μπορείς να πας αμέσως μετά το φαγητό, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή είναι η στιγμή για να αποκομίσεις τα περισσότερα οφέλη. Μπορεί να αντιμετωπίσεις όμως στομαχικές ενοχλήσεις αν κάνεις οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα αμέσως μετά το γεύμα, οπότε μπορεί να αξίζει να περιμένεις 15 λεπτά περίπου πριν περπατήσεις. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεσαι εσύ προσωπικά.

Πόση ώρα να περπατάς;

Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από τον προσωπικό σου στόχο. Αν θέλεις απλώς να βοηθήσεις στην ευκολότερη πέψη των τροφών, ένας 10λεπτος περίπατος γύρω από το τετράγωνο μετά από κάθε γεύμα είναι αρκετός για να είναι ωφέλιμος. Αλλά αν θέλεις να βελτιώσεις τους γενικούς στόχους σου για τη φυσική σου κατάσταση ή να φτάσεις αυτά τα 10.000 βήματα, τότε προτίμησε μια βόλτα της μισής ώρας!

Μην το παρακάνεις

Ναι, ναι μόλις σου είπα όλα τα οφέλη που θα έχεις από το περπάτημα, αλλά οφείλω να σε ενημερώσω και γι’αυτό. Το περπάτημα ενθαρρύνεται μετά το φαγητό, αλλά πρόσεχε μην παρασυρθείς και κάνεις κάτι πιο έντονο όπως τζόκινγκ ή έντονη άσκηση, καθώς θα οδηγήσει σε προβλήματα πέψης. Το πρόβλημα με το τζόκινγκ είναι ότι η ροή του αίματος είναι απαραίτητη για τους μυς που εργάζονται για να παρέχουν οξυγόνο και «καύσιμα» που χρειάζονται. Αυτό αφήνει το πεπτικό σου σύστημα χωρίς τη ροή του αίματος που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την τροφή. Το να τρως λίγο πριν από μια πιο έντονη άσκηση μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κράμπες και δυσφορία μόλις αρχίσει η άσκηση.