Έχεις παρακολουθήσει yogi να δένεται κόμπο; Ή να χαιρετάει τον ήλιο περνώντας αριστοτεχνικά από σανίδες και πολεμιστές; Και λίγο πριν κλείσει την πρακτική του να κάνει και μια χαλαρωτική… στήριξη στο κεφάλι; Ε, σε διαβεβαιώ πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί σε ένα μάθημα Yin Yoga, που είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου -ειδικά αν οι ρυθμοί στους οποίους κινείσαι καθημερινά είναι πολύ έντονοι. 

«Η Yin yoga είναι μία ήπια μορφή της yoga, στην οποία δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού, των τενόντων και των συνδέσμων βελτιώνοντας έτσι την ευλυγισία των αρθρώσεων και διατηρώντας τες λειτουργικές σε όλες τους τις κινήσεις -κάμψη, έκταση, έσω και έξω στροφή- λέει η Αναστασία Κασμερίδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια yoga, pilates και personal trainer και συμπληρώνει: «Καθώς ανοίγει το σώμα μας, αυτομάτως αποβάλλει την ένταση που κρατάει μέσα του, οπότε η Yin Yoga λειτουργεί και σαν αντίδοτο για το στρες».

Yin yoga: Στρετς για το στρες
Elina Fairytale / Pexels

Τι ακριβώς γίνεται σε ένα μάθημα Yin yoga;

Τα πρώτα λεπτά θα σε βρουν να αναπνέεις αργά και βαθιά, ώστε να αποβάλεις την ένταση και να προετοιμάσεις το σώμα σου γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Στη συνέχεια και αφού ζεστάνεις τις αρθρώσεις σου με πολύ ήπιες, χαλαρές κινήσεις, θα μπεις σε μια σειρά από διατατικές θέσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτή. 

«Στην ουσία πρόκειται για στατικές θέσεις» λέει η Αναστασία κι εξηγεί: «Παίρνουμε δηλαδή μία θέση, στην οποία ο μυς διατείνεται και τη διατηρούμε από 2 έως 5 λεπτά -ίσως και παραπάνω ανάλογα με τη σύνθεση του τμήματος. Έτσι αναπτύσσεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η ευλυγισία από ό,τι γίνεται με τις συνήθεις, συμβατικές διατάσεις που διαρκούν 20-30 δευτερόλεπτα». 

Αν το σώμα σου είναι πολύ σφιγμένο και η ευλυγισία δεν είναι το δυνατό σου σημείο, μην αγχώνεσαι και μην αποκλείεις τη Yin Yoga. Σύμφωνα με την Αναστασία, θα χρησιμοποιήσεις βοηθήματα όπως μαξιλάρια, τουβλάκια, μπάλες και ιμάντες και θα δουλέψεις πάνω στα δικά σου όρια, ώστε να τα διευρύνεις. Να θυμάσαι ότι υπάρχουν άπειρες θέσεις και παραλλαγές, προκειμένου άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε φυσικής κατάστασης να μπουν στις θέσεις και να τις διατηρήσουν για ώρα. Η οδηγία είναι σαφής: θα ξεκινήσεις τη διάταση από το σημείο που νιώθεις άνετα και όχι από εκεί που αισθάνεσαι το τράβηγμα. Στη συνέχεια θα έχεις πολύ χρόνο να δουλέψεις με το σώμα σου και να κατεβείς σταδιακά χωρίς πίεση ή ενόχληση από την ένταση της διάτασης. Και βέβαια όλη αυτή την ώρα οι υποδείξεις του εκπαιδευτή θα σου θυμίζουν να φέρνεις την προσοχή σου στην εισπνοή και την εκπνοή, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις όποιες σκέψεις από το νου σου.

Yin yoga: Στρετς για το στρες
Jben Beach Art / Pexels

Η σημασία και η προέλευση της Yin yoga

H Yin yoga αποτελεί ουσιαστικά τη σύγχρονη εκδοχή αρχαίων πρακτικών, που διαδόθηκαν ευρέως στην Καλιφόρνια των ‘80s. Πήρε το όνομά της από τη θεωρία του Yin και του Yang, που αποτελεί μέρος του φιλοσοφικού ρεύματος του Ταοϊσμού. Πρόκειται για τις δύο αντίθετες αλλά και συμπληρωματικές δυνάμεις του σύμπαντος. Το Yin είναι το αργό και ψυχρό στοιχείο, ενώ το Yang είναι το δραστήριο και θερμό. Κι αυτά τα δύο στοιχεία χρειάζονται εξισορρόπηση. Γι’ αυτό, όπως λέει η Αναστασία, το ιδανικό είναι να συνδυάσεις τη Yin Yoga με την πρακτική ενός πιο δυναμικού είδους, όπως για παράδειγμα Vinyasa, Ashtanga ή και Power Yoga.

Yin yoga: Στρετς για το στρες
Max Van Den Oetelaar / Unsplash

Ήρεμη δύναμη

Όπως θα διαπιστώσεις, εκτός από το όνομα της πιο χαλαρωτικής yoga, η Yin yoga έχει και τη χάρη. Ο συνδυασμός του στρέτσινγκ με τις αναπνοές καλλιεργεί πέρα από την ευλυγισία και την ενσυνείδηση, οδηγώντας σε βαθιά ηρεμία. Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Η ένταση που έχουμε στην καθημερινότητά μας αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το νευρικό μας σύστημα. Ως αποτέλεσμα νιώθουμε κούραση και άγχος σε μόνιμη βάση. Η Yin yoga δουλεύει με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, οπότε αποβάλλει το στρες και χαρίζει πραγματική χαλάρωση.  

Τι να περιμένεις από το μάθημα

  1. Καθώς οι ασκήσεις επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του σώματος, θα είσαι όλη την ώρα σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση.
  2. Είναι πολύ πιθανό να νιώσεις κάπως άβολα. Μπορεί να μην υπάρχει ένταση ή πόνος, όμως καθώς μένεις αρκετή ώρα σε κάθε θέση, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και να διατηρείς το νου σου ατάραχο. Να θυμάσαι ότι η αναπνοή σου έχει μεγαλύτερη σημασία από το να κατέβεις χαμηλότερα σε μία διάταση.
  3. Μάλλον δεν θα ιδρώσεις. Ίσως μάλιστα κρυώσεις κιόλας, γιατί η θερμοκρασία του σώματος πέφτει λόγω της ακινησίας στις διάφορες θέσεις. Φρόντισε λοιπόν να φοράς σχετικά ζεστά ρούχα και κάλτσες.
  4. Όροι όπως Chaturanga Dandasana και Adho Mukha Svanasana δεν πρόκειται να ακουστούν. Καλιφόρνια είναι αυτή! Έτσι και οι ασκήσεις έχουν πιο fancy ονόματα όπως «κύκνος που κοιμάται» και «καρδιά που λιώνει».