Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας, αναπόφευκτα, χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Αυτή η απώλεια οφείλεται στην εξάντληση των επιπέδων κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος του δέρματος. Η γήρανση είναι μη αναστρέψιμη, αλλά η υιοθέτηση μιας καλής ρουτίνας περιποίησης, καθώς και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ενισχύσουν τη νεανικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας και να επιβραδύνουν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Οι περισσότεροι, άλλωστε, συνδέουν τη διατήρηση μιας υγιούς και νεανικής εμφάνισης με σφριγηλή επιδερμίδα.

Μην ξεχνάς ποτέ την αντηλιακή προστασία

Οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η υπερμελάγχρωση είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα του δέρματος που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία. Το «κλειδί» για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές είναι η προστασία από τον ήλιο. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο, εξακολουθείς να εκτίθεσαι στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι απίστευτα ισχυρές και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, επομένως είναι σημαντικό να βρεις ένα αντηλιακό που σου αρέσει να χρησιμοποιείς ως μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Όταν το δέρμα αρχίζει να χάνει τη σφριγηλότητά του λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται, επομένως για να διατηρηθεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό, η χρήση αντηλιακού σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη.

Πρόσθεσε αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα σου

Τα αντιοξειδωτικά είναι ισχυρά συστατικά που προστατεύουν το δέρμα σου από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν σημαντικές βλάβες στα κύτταρα του δέρματος και παρόλο που παράγονται φυσικά από το σώμα, το δέρμα μας μπορεί να εκτεθεί σε αυτές μέσω εξωτερικών πηγών, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ρύπανση. Το μεγαλύτερο όφελος των αντιοξειδωτικών είναι ότι προάγουν τη σφριγηλότητα στην επιδερμίδα, χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά διατηρούν την υγρασία, η οποία μπορεί, επίσης, να αναδείξει τη νεανική λάμψη στο δέρμα. Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για να διατηρήσουν το δέρμα σφριγηλό είναι η βιταμίνη C, η νιασιναμίδη και η ρετινόλη.

Κοιμήσου καλά

Δεν είναι μυστικό ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος. Ο ύπνος είναι πάντα σημαντικός, καθώς τότε συμβαίνει η κυτταρική αποκατάσταση. Ένας καλός βραδινός ύπνος δίνει στα κύτταρα τον χρόνο που χρειάζονται για επιδιόρθωση.

Χρησιμοποίησε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αντιοξειδωτικά για την περιποίηση της επιδερμίδας. Επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία διατηρούν το δέρμα σφριγηλό. Η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C στην επιδερμίδα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σφριγηλότητάς της.

Διαχειρίσου το άγχος σου

Αν και το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις αναπόφευκτες πιέσεις της καθημερινής ζωής, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη σφριγηλότητα του δέρματος. Το άγχος προκαλεί φλεγμονή και αναστέλλει την κυτταρική επιδιόρθωση. Η ορμόνη κορτιζόλη είναι κυρίως υπεύθυνη για τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Είναι σημαντικό να βρεις υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους, καθώς αυτό είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία σου και όχι μόνο για το δέρμα σου.

Επίλεξε κάποια ιατρική θεραπεία

Οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να ενισχύσουν τη σφριγηλότητα του δέρματος, οπότε αν αναζητάς μία μόνιμη διόρθωση, υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείς να εξετάσεις, όπως οι ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ ή θεραπείες με λέιζερ.  Τα fillers με υαλουρονικό οξύ αποκαθιστούν την πληρότητα του προσώπου και μειώνουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Οι θεραπείες με λέιζερ είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για σύσφιγξη της επιδερμίδας, καθώς αφαιρούνται τα παλιά κύτταρα του δέρματος, για να αποκαλύψουν καινούρια, νεανικά κύτταρα.

Παράμεινε ενυδατωμένη

Ποτέ μην υποτιμάς τη σημασία του να πίνεις αρκετό νερό. Το νερό μπορεί να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο δέρμα, αλλά στη συνολική υγεία σου. Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σου και το νερό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ελαστικότητά του.